Idag när jag kom ut på morgonen hade en tacka börjat lamma. Det tydligaste tecknet var att hon inte ville äta kraftfoder som de annars är galna i. Hon drog sig undan och när hon vände baken till såg vi att vattnet hade gått. Förmodligen helt nyligen. Tackan ville vara i fred så hon gav sig av upp i hagen där vi hade koll på henne hela förmiddagen. Hon tog gott om tid på sig och först vid halv 12 satte de riktiga värkarna igång och hon började lägga sig och ställa sig upp om vartannat. Det dröjde till efter 12 innan första lammet var ute.
Det hade gott om slem i munnen och även i luftrören så vi fick hjälpa den genom att avlägsna allt slem vi kunde få ut ur munnen. Det räckte inte utan efter en stund höll vi upp lammet i bakbenen och skakade lite grann för att få slemmet att lossna.
Det blev bättre och lammet var piggt från början och diade ganska omgående. VI var helt övertygade om att det skulle komma fler lamm eftersom magen var stor och tackan tidigare fött två lamm. Tiden gick och oron kom som ett brev på posten.
Till slut verkade moderkakan komma ut och vi konstaterade att det bara blev ett lamm. Då var det dags att ta med lammet och tackan till lammboxen, mjölka ur båda spenarna så man ser att tackan inte har juverinflammation samt att vaxpropparna lossnar så det inte blir stopp.
Lammet har rosslat av och till hela dagen vilket är lite oroande. Har kontaktat erfarna fårägare som säger att vi ska avvakta så länge lammet inte är svagare så vi ser tiden an och hoppas att den lille rättar till sig. Pigg är han i alla fall. En tacka till är beräknad samtidigt som den som lammade i dag så det blir till att gå upp och kolla i natt om det inte händer något innan vi går och lägger oss.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard


En ny del av gården börjar ta form. Vi kallar den än så länge för wwoofträdgården. Tanken är att ge wwoofarna fler platser att hålla till på på kvällar och helger. Här ska vi plantera mer ätbart och skapa fler rum samt ett utekök.
#wwoof #wwoofsweden
3 dagar sedan








Ibland sätter sig en svärm på en gren där det är lätt att skaka ner bina i en låda men här har svärmen satt sig på en stolpe som gör uppgiften svårare. Jonas samlar försiktigt upp bina med en mjuk borste och skakar ner dem i lådan.
Tack @carolineallieri for the pictures
#detsvärmariår
3 dagar sedan

Sjätte svärmen för i år. Det verkar som om vi har ett samhälle som är extra benäget att svärma och vi var lite för långsamma på att ta hand om problemet. Vi kunde gett dem mer plats eller tagit bort svärmcellerna i tid.
Nu får vi fler samhällen men vi har tappat i honungsproduktion under svärmperioden i de här samhällena.
#bisvärm #snällabin
3 veckor sedan

Våra wwoofare har idag varit ute med Jonas på betet för att trimma under staketen i fårhagarna. En syssla som måste göras flera gånger i början av säsongen om eltråden ska ha tillräckligt med spänning för att hålla fåren inne i hagen.
#wwoofsweden #wwoof #workingtogether
3 veckor sedan

Hitta drottningen!🔍🐝
#biodling #drottning
3 veckor sedan

På begäran från en praktikant så har vi skrivit ett inlägg på bloggen om vilka redskap vi tycker är viktigast om man ska sätta igång att odla på det sätt vi gör. De passar både om du vill påbörja en odling till försäljning eller om du vill satsa lite större bara för eget bruk.
#redskap #bredgrep #horihori #marketgardening
3 veckor sedan


Vår wwoofsäsong är igång. Fram till och med september kommer vi ha wwoofare från hela världen på gården. De flesta kommer för att de vill få en ny erfarenhet, spendera tid på landet och lära sig om hur man sköter en gård. I år har vi wwoofare från Sverige, Tyskland, Nederländerna, USA och England.
#wwoof #wwoofsweden
4 veckor sedan



Den 21 maj slår Gårdsbutiken på Östäng upp för säsongen med nyskördade grönsaker varje onsdag 15-18.
Vårbruket är i full gång och det växer både ute på friland och inne i växthuset. Än så länge skördar vi sockerärt, kryddgrönt, sparris, sallat och olika tidiga kålväxter. Hos oss varierar utbudet efter säsong och redan i slutet av maj kommer vi att ha spetskål och vitkål till salu. Vi har även ankägg, must och lammskinn och runt midsommar kommer årets honung.
Gårdsbutiken på Östäng är alltid öppen året runt med självbetjäning men sortimentet är bredare när butiken är bemannad på onsdagarna.
På Östängs Gård i Loo två mil norr om Alingsås odlar vi grönsaker utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Vi odlar för hand i fasta bäddar där vi aldrig gräver utan bara bearbetar jorden ytligt. På gården finns även får, bin, ankor, katter och hönor.
Välkomna till oss!
#nyskördadegrönsaker #åretsprimörer #upplevalingsås #visitalingsås #loo #bjärke
1 månad sedan

Nu på lördag är det @bjarkebygdenstradgardsdag i Sollebrunn. Vi på Östäng kommer att bjuda på smakprov olika äppelmust och har också med oss nyskördade grönsaker, plantor och lammskinn. Just nu skördar vi pak choi, persilja, dill, bladraps, mizuna, rädisor, spenat, majrova och salladslök.
Det brukar vara en riktig folkfest med uppträdanden, erbjudanden, loppis och mycket annat. Hoppas vi ses!
#bjärkebygdensträdgårdsdag #visitalingsås #färskagrönsaker
1 månad sedan
Lämna ett svar