Idag när jag kom ut på morgonen hade en tacka börjat lamma. Det tydligaste tecknet var att hon inte ville äta kraftfoder som de annars är galna i. Hon drog sig undan och när hon vände baken till såg vi att vattnet hade gått. Förmodligen helt nyligen. Tackan ville vara i fred så hon gav sig av upp i hagen där vi hade koll på henne hela förmiddagen.
Hon tog gott om tid på sig och först vid halv 12 satte de riktiga värkarna igång och hon började lägga sig och ställa sig upp om vartannat. Det dröjde till efter 12 innan första lammet var ute.
Det hade gott om slem i munnen och även i luftrören så vi fick hjälpa den genom att avlägsna allt slem vi kunde få ut ur munnen. Det räckte inte utan efter en stund höll vi upp lammet i bakbenen och skakade lite grann för att få slemmet att lossna.
Det blev bättre och lammet var piggt från början och diade ganska omgående. VI var helt övertygade om att det skulle komma fler lamm eftersom magen var stor och tackan tidigare fött två lamm. Tiden gick och oron kom som ett brev på posten.
Till slut verkade moderkakan komma ut och vi konstaterade att det bara blev ett lamm. Då var det dags att ta med lammet och tackan till lammboxen, mjölka ur båda spenarna så man ser att tackan inte har juverinflammation samt att vaxpropparna lossnar så det inte blir stopp.
Lammet har rosslat av och till hela dagen vilket är lite oroande. Har kontaktat erfarna fårägare som säger att vi ska avvakta så länge lammet inte är svagare så vi ser tiden an och hoppas att den lille rättar till sig. Pigg är han i alla fall. En tacka till är beräknad samtidigt som den som lammade i dag så det blir till att gå upp och kolla i natt om det inte händer något innan vi går och lägger oss. 
Om oss

Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard
Ladda gärna ner den som en excelfil från vår blogg om du tror du kan ha nytta av den. Det kostar inget.
Kanske går du en utbildning i grönsaksodling eller också har du precis startat upp en egen odling?
Vi behöver bli fler grönsaksodlare i Sverige så om någon kan vara hjälpt av detta så känns det bra.
Jag gör alltid nästa års planering direkt efter att vi avslutat en säsong. Det är enda chansen att komma ihåg de eventuella lärdomar som vi gjort under säsongen. En vecka för mig själv i en stuga i Tylösand underlättar arbetet. Välbehövlig vila och tid för reflektion.
#marketgarden #grönsaksodling #såplanering
1 vecka sedan
Jag befinner mig på min årliga reflektionsresa i Tylösand. Huvuduppgiften är att göra nästa års odlingsplanering men det är också den här tiden på året som jag hinner läsa, promenera, lägga patiens och tänka. Sedan 2023 har jag läst en skrift från Jordbruksverket (flera gånger) och i dagens blogginlägg försöker jag beskriva hur de insikter denna skrift (och annan referenslitteratur) fått oss att förändra hur vi odlar på Östäng.
Ett något nördigt inlägg som förmodligen bara är relevant för ett fåtal med särskilt intresse för att utveckla sin odling.
#rotexudat #mykorrhiza #växtnäringsförsörjning #gröngödsling
2 veckor sedan
Öppen arbetsdag idag. En av årets bästa dagar! Så mycket gjort och dessutom så många trevliga samtal. Nya kontakter knöts och erfarenheter delades. Tack alla som kom och hjälpte till!
#gårdssamverkan
3 veckor sedan
Igår var vi och hämtade vår nya bagge på @lexbygard Nu ska han stå i karantän ett tag innan han får träffa våra sex tackor.
4 veckor sedan
Öppen arbetsdag 19 oktober 10.00-16.00!
Alla är välkomna och vi inleder med gofika och genomgång och bjuder också på lunch.
Arbetet för dagen är i huvudsak att lägga odlingen i vila inför vintern. Ta in, ta bort och slutskörda vissa grödor. Det kommer att finnas gott om tillfälle till samtal om odling för den som vill. I år kan vi dock inte erbjuda brottning med fågelskrämmor men det finns gott om annat att brottas med.
Välkomna!
Anmäl gärna via mail så vi vet hur mycket fika och lunch vi ska fixa.
4 veckor sedan
Varje år tar vi emot wwoofare från hela världen som stannar hos oss i minst tre veckor för att lära sig mer om hur man sköter en gård och odlar. Vi tar emot wwoofare från maj till och med september.
Senaste inlägget på bloggen handlar om årets wwoofsäsong. Att wwoofa är ett fantastiskt sätt att lära sig mer om hur vår mat produceras och få en större förståelse för hur en gård kan skötas. Kanske vill du wwoofa hos oss 2026? Vi tar gärna emot fler svenska wwoofare.
Ansöker gör du via wwoof-sverige.
#wwoof #livetpålandet
1 månad sedan
Nu ersätter vi några av åttiotalets perspektivfönster med handhyvlade karmar till korspostfönster och bågar vi köpt på auktion. Karmarna är nytillverkade av Magnus Jacobsson på @trampverkstan Det kommer att bli så fint när vi väl renoverat bågarna ordentligt.
I vår hall har det funnits fyra korspostfönster som är ersatta med mindre perspektivfönster. Över och under 80-tals fönstren har de isolerat med mineralull. Efter några årtionden har mössen justerat isoleringen på diverse olika sätt och på vissa ställen bestod väggen helt enkelt av brädvägg, papp och masonitskiva.
#varsamrenovering #korspostfönster #flaggfönster
1 månad sedan
Lämna ett svar