Idag var det premiär. Hade glömt beställa några fröer så idag gjorde jag ett besök på vår lokala utmärkta blomsterhandel Blomsterhaga. En butik som förr tillhörde kedjan Blomsterlandet men som inte gillade att vara så styrda av deras regler och sortiment så de gick ur kedjan och drev affären vidare i egen regi. De satsar på att vrida utvecklingen mot allt bättre produkter. Ekologiska fröer ställs på de bästa ställena. De är återförsäljare för bokashi och försöker allmänt fasa ut det som är dåligt och ta in det som är bra. De säljer bland annat mycket av Impectas fröer och har sagt nej till någon av de stora fröfirmorna. Det är roligt att ha en sådan blomsterhandel i stan. Huvudskälet till att jag åkte dit idag var att jag behövde frö till rotselleri som man bör så tidigt på året. Förra året tror jag att vi sådde i februari och vi har fått väldigt små rotselleri. I år prövar vi att så den sjunde januari och hoppas att det ger resultat. Rotselleri ska sås på ytan eftersom fröna behöver ljus för att gro. De ska också stå relativt varmt. På Blomsterhaga hittade jag även frö av Stevia som börjar bli populär som ersättning för socker. Det har vi inte odlat förut men jag läste om någon som odlade det häromdagen och tycker att det vore roligt att pröva. Tanken är att i första hand torka steviabladen för att kunna smula ner i såser och grytor som behöver lite sötma. Det var inte många frön i påsen så vi får se om något tar sig. Chilin åkte också ner i jorden idag. Jag har inte mycket plats att odla chili på eftersom vi har ett minimalt växthus. Därför blir det bara två sorter; Hungarian och Cayenne Long Slim. Det blev fem krukor med två frön i varje. Fröna är från förra året så grobarheten kan vara sämre men jag behöver ändå inte fem plantor av varje chili så det gör inte så mycket.

Vi förodlar inne i hallen tills fröna gror och klarar lite svalare temperaturer. De står på en byrå framför ett element så temperaturen är bra. De fröer som inte grott ännu ställs närmast elementet och flyttas sedan fram tills det blir för trångt. Då flyttas fröerna ner i förodlingskammaren där det är svalt och gott om ljus. Där är oftast frostfritt hela vintern av sig själv men vi har också en frostvakt där ifall det blir riktigt kallt. Vi har rörledningar med vatten upp till ladugården i taket så det är viktigt att det inte fryser. Det hände en vinter innan vi satte in frostvakt. Det hade varit kallt i flera dagar och isen i rören gjorde att de delade sig i kopplingarna. När det sedan tinade blev det mycket vatten i källaren.

Det är i förodlingskammaren som alla sådder sker. Häromdagen hann vi med att städa i källaren så nu är allt i ordning och lätt att hitta. Det är jätteskönt att kunna stå där nere och hålla på med jord eftersom det inte gör något om man spiller, vilket man ju alltid gör. Fröerna har vi sorterat i godisbackar efter växtfamilj så det ska vara lätt att hålla ordning.

Det ser lite tomt ut under lamporna än så länge. Vi har en specialbyggd rostfri bricka med uppvikta kanter så att den håller vatten. På botten ligger en undervattensmatta som gör att man kan vattna nedifrån. Det är lättare att hålla krukorna fuktiga och man slipper vattna ovanifrån vilket är bättre för fröerna men minskar också risken att sorgmyggor lägger ägg i jorden. Vi brukar ändå ha problem med sorgmyggor. Vi vet inte riktigt hur man ska bli av med dem. Runt brickan sätter vi flera kompostgaller. Det är för att hålla katterna ute. De älskar att sova i krukor så vi har nästan givit upp att ha krukväxter inne. Frösådderna ska de i alla fall inte komma åt i år. De första åren började vi utan galler och la till galler efter galler allt eftersom katterna lurade ut nya sätt att ta sig in. I år gjorde vi rätt från början och satte galler under och vid sidan om brickan. Vi får se om vi eller katterna vinner i år.