Igår sådde vi våra första fröer för säsongen. Vi brukar försöka att inte stressa med det utan ta det lugnt så inget är sått förrän nu. Plantorna kommer att bli stora nog ändå. Paprika och chili sår vi först nästa vecka men denna vecka har vi sått tidiga vårgrönsaker som pak choi, vitkål, spetskål, sibirisk bladraps, majrova, kålrabbi och sallat som kommer att planteras ut i tunnelväxthuset och glasväxthuset om fyra veckor. Vi vill ha så lite plantor som möjligt med extra ljus och extra värme och det är därför vi sår senare än många andra.

Chili och paprika som vill ha varmt drar vi upp inomhus till att börja med medan kål som tål lite svalare sås i förodlingskammaren som är en gammal potatiskällare under ladugården.

De flesta plantor vi sätter ut på friland drar vi sedan upp i ett bubbelplasttält inne i glasväxthuset. Eftersom vi inte vill värma ytor i onödan och inte heller vill ha massa lampor som drar el så startar vi inte där förrän i mitten av mars. Då är ljuset tillräckligt för att vi inte ska behöva ha extrabelysning och ofta räcker det med att vi värmer vissa kalla nätter.

Att vi har ett glasväxthus med kanalplasttak och murad bakvägg mot norr hjälper mycket. Innanför glasrutorna sätter vi bubbelplast så vi inte bara har enkla fönster. Vi avskärmar också med bubbelplast så vi inte behöver värma mer yta än vad vi har tagit i anspråk.

Igår och idag såddes totalt 18 brätten med 60 plugg i varje brätte. För att få det rationellt så fyller vi jord i alla brätten först innan vi börjar stoppa ner fröer. Vi ställer ett pluggbrätte i en back och häller på rikligt med jord.

Vi stryker ut jorden med handen så den täcker hela brättet. Ofta blir det ett ganska tjockt lager – för det är inte så noga. Sedan slår vi backen i bordet ganska hårt tre gånger så jorden verkligen bottnar i varje plugg. I början stod vi och tryckte till i varje plugg men det tar alldeles för lång tid så nu har vi börjat göra så här i stället.

Sedan stryker vi av överskottet av jord ner i backen.

Än så länge jobbar vi med handskar. Ett nytt brätte ställs i back nummer två och den överblivna jorden från backen vi just använt hälls ner över nästa brätte. Blir det för lite jord häller vi på mer ur en säck.

Alla brätten vi fyller staplar vi på varandra i väntan på nästa moment.

Till pluggbrättet QP60 som vi använder finns en uttryckare med lika många piggar som brättet har celler. Den använder vi nu för att trycka hål för fröerna.

Vi trycker i mitten först och sedan ut mot kanterna för att få jämna hål.

Sedan är det bara att ställa sig med de pilliga kålfröerna och försöka få en i varje hål. Då är det dags att ta av sig handskarna. Det går att arbeta upp ett rationellt arbetstempo även här men det är ingen tidsbesparing att slarva så det hamnar två fröer i en cell eftersom du då senare måste gallra bort den ena.

Förodlingskammaren är väldigt trång så igår när vi hade våra praktikanter Annie och Åsa från Agroforestryutbildningen här så ställde vi oss ute i glasväxthuset för att göra de första momenten.

Idag när jag gjorde färdigt de sista brättena stod jag däremot och arbetade nere i källaren.

Det sista vi gör är att vattna alla sådderna ordentligt. Genom att rationalisera processen och börja med att räkna ut hur många brätten vi ska så totalt, fylla alla med jord, ta hål i alla, ta av handskarna och börja fylla och till sist vattna alla brätten så spar vi ganska mycket tid. Vi har många tusen fröer kvar att så innan säsongen är över så att spara tid är ganska viktigt.