Igår har jag (Ylva) varit på mentorsträff på Björnhyltans trädgård söder om Tranemo. Alla adepter och handledare inom Hushållningssällskapets mentorsprogram var inbjudna. Stället drivs av Peder och Lotta som ägnar många timmar åt sin trädgård. De säljer numer alla sina grönsaker i sin egen gårdsbutik och driver sommarcafé i sitt växthus.
De har ett stort glasväxthus som är indelat i två avdelningar. En mindre del är café och blommor. I taket växer vindruvor och hela golvet är stenlagt och caféborden står utspridda i grupper.
I produktionsdelen är det numer också stenlagt mellan bäddarna. Enligt Peder har det påskyndat tillväxten och mognaden hos plantorna så de får tidigare skörd sedan de la sten även i denna yta.
Här odlar de gurka, paprika, tomater, bönor, aubergine m.m. Några tomatplantor får också plats och även här inne växer det vindruvor i taket. Kul att se andras lösningar. Spännande att ha bäddarna med stenläggning runt om. Bevattning är alltid spännande. Eftersom Peder och Lotta lägger hästgödsel ovanpå bäddarna så vattnar de med sprinklers en bit ovanför marken så att gödslet inte ligger och torkar utan kommer plantorna till godo.
Utanför i trädgården har de ett rabarberhav. Det såg ut som om de mest skördade på sidorna för plantorna i mitten hade gått i blom vilket blev väldigt snyggt. Över allt var gräsgångar och gräsmattor kortklippta vilket gav ett mycket städat intryck.
De odlar en hel del på friland. Inte i fasta bäddar utan jorden harvas och sedan drar de upp fåror med potatiskup och odlar på drill. Det innebär att de odlar uppepå åsarna. En rad på varje drill oavsett gröda. Uppepå drillen ligger också en droppbevattning så plantorna får vatten utan att det kommer vatten över hela skiftet vilket hjälper till med ogräskontrollen. Det är lätt att rensa ogräs mellan drillarna. Runt hela skiftet har de en öppen harvad yta för att hjälpa till att hålla sniglar och ogräs borta.
De har även en täckodlad yta. Där behövs mycket mindre bevattning. Traktens invånare har lärt sig att de kan leverera löv till Björnhyltan och alla dessa löv läggs på täckytan efter säsong. Ovanpå löven läggs ensilage och nästa säsong så planteras plantorna ut i täckmaterialet.
Det känns alltid lyxigt att få rundvandringar på andras gårdar. Kul att träffa sina adepter och roligt att få diskutera odling och nörda ner i olika frågor en dag.
Peder har precis som vi börjat fundera över om det är så vettigt att köpa påsjord. För några år sedan råkade de ut för att inget växte i den inköpta jorden. Det visade sig att den nästan helt saknade näring. Efter att ha skickat in prov på jorden fick Peder och Lotta ersättning från jordföretaget. Sådana händelser plus pyralidskandalen och hela idén med att frakta omkring jord och att mycket jord är tillverkad av torv gör att allt fler odlare funderar över egna jordfabriker.
Peder gör jord genom att ta till vara grannens hästgödsel som är blandad med spån. Detta läggs i pallkragar och sedan vänder han komposten två gånger om året genom att ta av en krage och ställa bredvid. Sen öser han över allt material han kommer åt innan han lyfter av nästa krage och ställer den på den första och så fortsätter processen tills han vänt hela komposten. När komposteringen är klar så packar han jorden i säckar. Om ledningstalet inte blir tillräckligt högt så kan man tillsätta till exempel hönsskit.
Det såg fluffigt och bra ut. Kul med odlare som gärna gräver i skit med bara händer. 🙂
Björnhyltan har stort fokus på att vara en visningsträdgård som lockar människor ut till gården när gårdsbutiken är öppen. De har stängt i juni för semester men juli-september är det öppet en eller två dagar i veckan för fika och gårdsbutik. De ger också guidningar och kurser. Växthuset var helt fantastiskt och gjorde oss alla väldigt avundsjuka. Ta en titt på filmen här ovan.
Efter fika satte vi oss i grupper och diskuterade olika frågor.
Dagen avslutades med en tur till växthuset för att prata mer om bevattning, gödsling och plantuppdragning. Tack Peder och Lotta för en mycket trevlig dag.
Tack själv!!! Det var fantastiskt roligt att få er alla hit – möten mellan odlare kan jag aldrig få nog av… 😁
Ja, det är oerhört nyttigt att träffas. Det ger så mycket mer än att läsa en bok eller ta del av en föreläsning.