Jannick

I två månader har vi haft Jannick ten Dolle boende på gården som wwoofare. Egentligen så har han gjort sin praktik inom International Food and Agribusiness programmet vid HAS University of Applied Sciences. Det innebar att han förutom att delta i arbetet på gården dessutom skulle skriva flera uppgifter kring sin praktikplats och också att han har beräknat våra koldioxidutsläpp men det kommer vi skriva mer om i ett annat inlägg.

Man hinner mycket på två månader och när vi tittar tillbaka på alla bilder vi tagit så har det verkligen hänt mycket på gården sedan Jannick kom i början av maj. Då var lammen fortfarande inne i ladan.

En av uppgifterna första veckan var att få ut alla lammen och tackorna på betet. Eftersom de inte skulle långt i år och eftersom vi har så få tackor så prövade vi en ny metod där vi tog var sitt lamm och en tacka i taget. Det gick väldigt smidigt.

Sedan är det wwoofarnas ansvar att varje morgon se till att fåren har vatten och mat. I början fodrar vi med lite hö så att övergången till färskt gräs ska gå smidigt. Då väljer de själva om de vill ha lite grövre mat eller färskt gräs. Det gör också att välkomstbetet räcker någon dag längre.

I år har vi dessutom haft två lamm som vi har behövt stödfodra med nappflaska så då blir det också ett wwoofarjobb på morgonen.

Vi träffas varje morgon utanför wwoofhuset för en genomgång av dagen och för att alla ska få en överblick över vilka som kommer att vara med i arbetet. Wwoofare, praktikanter och vi i familjen stämmer av så alla vet vilka alla är och vi får också en liten check på hur folk mår.

Efter djurrundan är det hårt arbete fram till fika. Många pass har det blivit på vedbacken. Jannick har kluvit och staplat men också kört in ved som torkat.

Under två månader blir man duktigare och duktigare på mycket – som att köra fullastade skottkärror upp för spänger t.ex.

Det har röjts sly på mer än ett ställe…

… och många grenar har körts genom kompostkvarnen.

Morgonarbetet kan också röra sig om att bära eller förflytta saker som här då vi skickade upp 100 hässjestörar på vinden ovanför hönshuset.

Eftersom det har varit en så lång torrperiod med klarblå himmel har vi låtit höet torka på marken och vänt det för hand. Eftersom detta skiftet är så litet så har vi även samlat in det för hand och lassat det i lättflyttade big-bags som vi sedan släpat in i ladugården. Normalt gör vi detta jobb med en självlastarvagn men det. var inte idé att dra igång den för det här lilla jobbet när vi var många på gården.

Morgonarbetet kan också bestå av stängslingsöversyn på betesmarkerna inför att alla djuren ska ut på stora betet.

När jobbet tar längre tid än förmiddagspasset så får det bli fika på betet. Vi är noga med fikapauser på Östäng. Det uppskattas av alla wwoofare och praktikanter och är en nödvändighet för oss som arbetar varje dag. Då hinner vi prata med varandra och diskutera vad vi har gjort och vad vi ska göra. Ibland blir det politik och samhällsfrågor också.

Jonas har ett stort jobb på gång med att gräva ner en kulvert, ledningar och avloppsrör inför att vi sätter upp solvärmepaneler och byter värmesystem. En del grävarbete sker för hand för att hitta alla ledningar som inte får grävas av.

Men allt grävjobb är inte hårt arbete utan mest kul.

Passet mellan fika och lunch spenderas oftast i odlingen. Då blir det ganska ofta ogräsrensning.

Vid dåligt väder i växthuset och annars på friland.

Vi har sått in gröngödsling, planterat och sått många olika grödor.

Tisdagar och onsdagar skördar vi till prenumeranter, gårdsbutik och till Alingsås Matmarknad.

I år har vi också börjat täcka alla gångar mellan bäddarna med tidningspapper och flis.

Det åtta år gamla för klena viltstaketet har också bytts ut till ett nytt som förhoppningsvis kommer att hålla ett bra tag framöver.

På eftermiddagarna sköter sig wwoofarna mer själva och väljer själva vilket jobb de vill åta sig. Jannick valde att gräva diken i skogsträdgården för att leda om vattnet.

Alla wwoofare har olika intressen och vi vet aldrig vad de väljer men när någon gräver diken frivilligt säger vi inte nej.

Som andra projekt valde Jannick att bygga en ny bro istället för den gamla som hade blivit murken. Det ger en tillfredsställelse när man få välja, klura ut, genomföra och slutföra ett projekt på egen hand.

Som andra projekt valde Jannick att ta på sig att bygga en stentrappa. Vi har gjort en gång ut från vårt hus och sedan har vi inte fått till trappan i slänten så där har vi halkat ner mer eller mindre okontrollerat under några år. Vi har inte riktigt känt att vi har haft tid och vi har inte heller hittat en riktigt bra lösning. Då blir man väldigt glad när Jannick väljer även det projektet.

Snyggt genomfört och otroligt skönt att vi nu kan ta kortaste vägen utan att snubbla. Ett tungt jobb för det var både stora stenar att ta bort och stora stenar att flytta till rätt läge. Därefter byggde Jannick en ny trätrappa till wwoofvagnen då den gamla blivit murken samt ett par stöd för våra bärbuskar.

Praktikanter har kommit och gått under Jannicks tid hos oss men han har kommit bra överens med alla. Det blir många samtal under arbetsdagarna och vi lär oss om och av varandra.

Två Glada Grisar har han hunnit med. Den första var rätt så stillsam med lagom mycket människor där alla hade tid att prata med alla. Den andra var full med folk och avslutades enligt hörsägen med nattbad vid halv tretiden på natten.

Det sista stora projektet Jannick genomförde var att hjälpa till att slutföra bygget av ett nytt ankhus.

Det kommer vi att skriva mer om i ett annat inlägg men insidan är klar och utsidan är näst intill färdig. Här har våra nya löpankor flyttat in.

Alla wwoofare bygger en fågelholk och här ser ni Jannicks skapelse som nu pryder väggen till vår ladugård. Jannick och två kompisar till honom har rest vidare och befinner sig nu någonstans längst Gotaleden i ösregnet. Tack för allt jobb Jannick!

1 kommentar

  1. Hendrikje Heimanns

    Een heel leuk overzicht van de werkzaamheden, leuke opnames, Jannick!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑