Två veckor går snabbt men det är fantastiskt vad en person kan få gjort under så kort tid. Carl är vår kortast tillresta wwoofare hittills. Han kommer från Göteborg och blev årets allra första wwoofare. De flesta mer långväga wwoofarna har på grund av corona lämnat återbud. Så var han desto mer efterlängtad. Vi har haft en tuff försäsong och kände att vi var på gränsen till att tappa greppet om ogräset men du känner vi oss mycket lugnare.

Varje morgon börjar vi med att wwoofarna tar hand om djuren och sedan är det ”hårt” jobb fram till fika förutom på fredagar när vi skördar hela dagen. Carl har fått vara med och riva ut golvet i fårhuset. Dels ett plankgolv och dels slå sönder ett trasig betonggolv.

Betongen har sedan lassats på kärra och körts till tippen.

Stenar har flyttats och ris har samlats ihop. Det blir en hel del ris från äppelträden trots att de är små.

Mellan fika och lunch är det arbete i grönsaksodlingen och så här års är det mycket ogräsrensande eftersom de flesta bäddarna redan är sådda eller planterade men vi har hunnit med att plantera spetskål och så dill och sockerärt.

Fredagar är det skördedag hela dagen men vi skördar även en del på tisdagar och torsdagar. På tisdagar blir det sockerärt, gurka och zucchini eftersom de behöver skördas två gånger i veckan och på torsdagarna skördar vi till REKO-ringsutlämningen.

Efter lunch får wwoofarna välja projekt ifrån wwooflistan. Carl började med att byta dörren på bastun. Den gamla blåste sönder i en storm. Sedan lagade han verandadörren som varken gick att stänga eller öppna utan krångel. Ett jobb som gick ganska snabbt men som vi förmodligen inte fått gjort på hela sommaren även om krånglet med att öppna och stänga dörren tagit mer tid i anspråk än att fixa den.

Sedan har han börjat på nya stängslet kring den utökade grönsaksodlingen. Vi hade tänkt stoppa efter fyra kvarter grönsaker men eftersom vi säljer allt vi producerar så har vi utökat. Det kommer att bli sju kvarter från och med nästa är med 12 bäddar i varje. Här ska vi sätta upp staket mot rådjur, hönor, ankor, katter och sniglar. Till sniglarna kommer vi att pröva ett elstaket med två eltrådar på 24 volt.

Alla våra wwoofare får bidra till gården med att bygga en fågelholk.

Carls blev en gökursholk med två kottar som lod.

Klockan är inställd på tre vilket är klockslaget som våra wwoofare ska sluta arbeta. Det är tveksamt om det gällt för Carl en enda dag. Vi har hittat honom rensandes ogräs, snickrandes och bärplockandes långt efter tre de flesta dagar. Det är svårt att vara mer nöjd med en wwoofare! Tack Carl för ovärderlig hjälp.

Ikväll ska det i alla fall bli bastubad med ny bastudörr.