Idag har vi haft ännu ett trevligt elevbesök. Denna gång från klass 4-6 C på Noltorpsskolan. De kom ut i tre bilar med sina lärare och var med runt på gården. Vi började med en genomgång av vad man måste tänka på när man är bland djur. Sedan gick vi och tittade på våra sex ankor och på våra hönor. Eleverna var bra på att lyssna och tog det försiktigt bland alla djuren.
Därefter var det dags för grisarna Esau och Efraim.
Flera av barnen ville gå in till grisarna och några vågade till och med klia dem på ryggen med bortste.
Sedan promenerade vi bort till fåren och gosade med lamm.
Vi lärde oss se skillnad på bagglamm och tacklamm och gav dem nytt vatten. Många av lammen är vana vid barn vid det här laget så de kom fram och ville gosa. Därefter var det dags för ett besök inne hos baggarna och nästan alla barn vågade mata dem med kirskål genom stängslet.
Sedan avslutade vi i trädgården med saft. Vi fick en fågelholk som eleverna hade gjort.
Den skrev vi klassens namn på och så ska vi sätta upp den på ett väl synligt ställe.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard


Den pengafria puben - Glada Grisen slår upp sina portar för första gången 2025 den 22 mars klockan 17-23.
Ta med något du tycker bör finnas på en bra pub och kom som du är. Lokalen är ouppvärmd så vi rekommenderar flera lager långkalsonger och tröjor så du inte fryser. Det spelar inte någon roll om du känner oss eller om vi aldrig har träffats - alla är välkomna!
Känner du att du vill ha mer information om vad det här egentligen är så ta del av en artikel vi skrev i vår favorittidning @tidningenater. Finns på bloggen och till bloggen finns det länk i bio.
Ingressen låter så här: Tanken är enkel. En pub där man inte säljer någonting utan lokalen öppnas upp för de som vill komma. Var och en tar med sig något man tycker behövs på en pub och så skapar man den tillsammans. Inga pengar byter ägare. Kanske blir man bjuden på något att dricka av någon som tagit med sig det – fast det kan man inte veta på förhand. Kanske blir man inbjuden att
spela ett spel som någon har haft med sig eller att smaka på något ätbart. Inget går att veta förrän efteråt.
Välkommen!
4 dagar sedan


Nu har de börjat kläckas. Än är de inte så tuffa men de har också haft ett hårt jobb med att ta sig ut.
Ällingen till vänster är en timme gammal och redan fluffig och den till höger kommer snart att vara lika fin i fjäderdräkten. Spännande att se hur många av de tolv äggen som kommer att leverera.
#löpankor #snigeljägare
6 dagar sedan

Nu är alla fåren klippta. Ännu en sak att pricka av på en lång vårlista. 😀 Fåren tycker det är skönt att bli av med vinterpälsen. #får #vår
1 vecka sedan



Nu väntar vi bara på vårdagjämningen så förodlingen kan flytta ut i glasväxthusets bubbelplasttält.
Första gången som vi har fått allt färdigt i god tid innan det är dags. Det känns lite konstigt och väldigt skönt.
#förodling #grönsakerpåg
2 veckor sedan

I flera dagar har vi rivit bort ruttna delar i vårt hus. Hålet har blivit större och större men idag har vi äntligen övergått till att tillverka de delar som ska ersätta de ruttna. Magnus från @trampverkstan formar bottensyllen som ska passa ovanpå ojämna stenar och sluta an till de delar på huset som inte är ruttna. I morgon kommer vi förmodligen att kunna lägga bottensyllen på plats och sedan ska övriga delar huggas fram innan vi kan sätta in vår ytterdörr.
Det är fascinerande med gamla byggtekniker och vi lär oss massor av Magnus men vi hade inte klarat upp detta utan hans hjälp.
#timmerhus #bottensyll #huslagning
2 veckor sedan



Vi skulle bara byta ytterdörr...
På sikt kommer vårt hus att bli kanonfint. Vi försöker sakta men säkert att byta ut 80-tals lösningarna. Vi har en ganska ful men väldigt välbygd dörr byggd i Magra som vi bestämde oss för att byta mot ett par dubbeldörrar med överliggande fönster. Något i ungefär den storleken har suttit i huset från början och vi började därför ta bort musbon, mineralull och massa bös. Ganska snart insåg vi att det "enkla" dörrbytet växte. Nu har vi det ganska kallt i vår hall och cirka tre dagars jobb framför oss. Tack Magnus från @trampverkstan för att du släppte allt och kom och hjälpte oss idag. Nu byter vi ut en rutten syll m.m mot friskt virke och sen ska vi bara sätta in dörren...
Älskar att vi bor i ett gammalt hus där allt faktiskt går att fixa. Älskar också att den gamla pärlsponten sitter kvar under masonit och 80-tals tapeter. På sikt ska även fönster och lockpanel bytas och balkongen byggas om. Vi får se hur mycket ruttet vi hittar då...
#husrenovering #sekelskifteshus #pardörr #syllbyte
3 veckor sedan

Det gror och växer i förodlingen. Snart är det vår!
#odla #förodling #pakchoi #grönsaker
3 veckor sedan
Lämna ett svar