Idag har vi varit tvungna att döda ett av våra djur. Det är första gången och det kändes verkligen inte roligt. Den svarta av våra två nyinköpta hönor visade sig vara sjuk och för att hon inte skulle behöva lida så fick hon lämna gården idag. Att avliva djur är alltid sorgligt men ofrånkomligt om man ska hålla djur.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard

Bredgrepandet fortsätter! #bredgrep från @knalten
1 vecka sedan

Våra bin har vaknat och vi är glada att vi har flera sälgar på gården där de hittar pollen och nektar tidigt på våren. De behöver mycket pollen så här års eftersom larverna behöver mycket protein för att växa! 🐝 #biodling
2 veckor sedan

Det är gott om mask i vår komposterade fårbädd. Här jobbar mikrolivet med nedbrytningen tillsammans med maskarna.
Denna vecka lägger vi gödsel på alla 18 kålbäddar. Kål och vitlök är de som får gödsel inför sådd/plantering. Övriga bäddar får klara sig utan men får också tilläggsgödsel i form av vallörtsextrakt ifall bladen ser bleka ut. Tack vare att vi gödslar så sparsamt har vi gått ner från fosforklass fem till fosforklass fyra och det känns bra. Helst vill vi ner till klass tre för att kunna gödsla lite mer.
#marketgardening #odla #lokalproducerat
2 veckor sedan

En av våra tackor har lite problem med mjölken då en spene är blockerad. Då får vi hjälpa till och stödmata hennes lamm så de växer på bra!
2 veckor sedan

Varje vår bredgrepar vi alla 86 bäddarna. Det tar ett tag men ganska snart kan man träna upp sig så man får upp tempot. Vi gräver aldrig i vår odling utan använder oss av bredgrepen för att luckra och få ner syre i jorden.
#marketgarden #odla #lokalproducerat
3 veckor sedan

Nu är vårbruket igång! Bäddarna täcks av, bredgrepas och gödslas vid behov. Vi odlar 18 bäddar kål och det är där vi sprider gödsel. Brunnen ströbädd från våra egna får är det vi använder. #vårbruk
3 veckor sedan


På förmiddagen idag finns jag i @permakultur_sverige monter på @tradgardsmassan i Älvsjö. Kom förbi och säg hej om du är i närheten. #permakultur #trädgårdsmmässan
3 veckor sedan

Torsdagen den 22 maj drar marknaden igång på Stora torget i Alingsås!
I år kommer vi dessutom att ha några nya säljare på plats.
Vi kommer att hålla öppet 13.00-17.00 så vi stänger en timme tidigare än tidigare år för att vissa av säljarna även vill hinna med @reko.alingsas jämna veckor.
Vi ser verkligen fram mot säsongen och mot att kunna leverera tomater, gurka, blomkål, majs och annat som smakar mer och annorlunda (godare) än de ni hittar i vanlig butik. Allt skördas inför marknaden så färskare är svårt att få tag på. Vi kommer också att ha utlämning av grönsakskassar i samband med marknaden så om du vill prenumeraera på grönsaker så gå in på vår webbsida för mer information.
3 veckor sedan
jag har blivit intreserad av mark och hjor och foglar allement nature men jag vet inte hur kan jag borar med en typ gord I sverige so vill jag ha garnna tips och rod om det mojligt eller eventuell en tag praktiserad hus er I gorden och hjlpa med allt I allo.tack for tip och rod. ali.mashaykhe@spray.se
Hej Ali!
Roligt att du blivit intresserad. Själva började vi med att träna på att odla genom att skaffa oss en kolonilott i Alingsås. Den hade vi i tre år för att få träning när det gäller att odla. Vi skaffade också ett par bikupor som vi hade på kommunens mark inne i staden för att få erfarenhet. Bikupor har vi haft i nästan 10 år. Vi är ganska nya på gården – har bara bott här i åtta månader så än så länge har vi inte så mycket erfarenhet. Bor du här i närheten?