Idag har Magnus Gustafsson varit och klippt våra får. Vi tar inte ofta in hjälp utifrån utan gör de mesta jobben på gården själva men just fårklippningen är så enormt tidssparande. Magnus klipper alla våra får på under en timme och hade vi gjort det själva så hade vi nog klarat ungefär två får på samma tid.

Kanske kommer vi att klippa våra får själva någon gång i framtiden men just nu känns det enormt skönt att få besök. Vi får dessutom träffa Magnus och prata med honom en stund. Det händer inte så ofta trots att vi bor rätt så nära varandra men två gånger om året blir det i alla fall – tack vare fåren.

Alla våra får gillar att bli klippta och är lugna och fogliga i händerna på Magnus. Han sätter dem på rumpan och sedan sitter de där tills han vrider på dem för att komma åt på något nytt ställe och de ser ut att ha det rätt bekvämt. Alla utom Enok. Enok har vi köpt in som sällskapsbagge åt våra baggar. Får får inte vara ensamma så när baggen inte kan vara med tackorna så behöver han ha sällskap. Därför köpte vi in Enok. Eftersom han kastrerades och inte kommer att få några lamm efter sig så var vi inte så noga när vi valde honom. Vi tog helt enkelt bara ett bagglamm som fanns i en besättning inte långt ifrån oss.

Men det är skillnad på Enok och våra egna får. Han vänjer sig aldrig vid att bli hanterad av människor. Han är skygg och osäker och vill helst inte komma i närheten. Att bli klippt av Magnus är inte en favoritgrej så Enok sprattlar och krånglar och vill inte alls bli klippt. Tur att Magnus är rutinerad för han hanterar honom bra. Hur det skulle sett ut om vi skulle klippa honom själva vill jag inte ens tänka på.

Enligt lag måste alla får klippas minst en gång om året men vi klipper våra får både höst och vår vilket också är rekommenderat för att de ska må så bra som möjligt. Vi försöker passa in så att det sker en månad innan lammning. Dels för att det börjar bli varmare nu och dels för att fåren äter bättre när de inte har så mycket päls. Det är dessutom lättare att hantera lammningarna om det inte är massa päls ivägen.

Ullen som blir vid höstklippningen sparar vi och säljer som pysselull men ullen så här på våren är ganska skräpig och full med hö och halm så den går till trädgårdsull.