Igår kom 40 nya hönor till Östängs gård. Ett av vinterns projekt har varit att färdigställa en gammal husvagn till mobilt hönshus. Vi brukar göra klart alla våra projekt till ungefär 90% i god tid och sedan blir det ändå stressigt med de sista 10% precis innan det är deadline. Så även denna gång. I princip allt var klart förutom bajsbrädan under sittpinnarna, upphängningsanordning till foder- och vattenautomat samt ett trappsteg utanför dörren. 

Bajsbrädan gör att hönorna kan utnyttja även utrymmet under sittpinnanrna utan att där är fullt med bajs. Vi satte brädan högt så det blir gott om ljus under för annars är det stor risk att hönorna använder det mörka utrymmet som värpplats. Utrymmet i ena änden av vagnen är avstängt för hönorna så vi ska kunna förvara foder och annat vi behöver.  Framför värpredena har vi hängt svarta remsor av fuskläder så att det blir mörkt och mysigt. På utsidan kan vi stå i fred och plocka ut ägg som förhoppningsvis är helt rena eftersom de rullar iväg när hönan värpt. Utanför har vi byggt ett trappsteg med en skiva på baksidan som vi fäster elnätet i. På så sätt kan vi gå ut och in utan att stänga av elen. Det gör också att hönorna kan använda utrymmet under husvagnen för att gömma sig ifall det kommer rovfåglar. Ventilationsluckan som finns i taket på husvagnen gör att vi kan öppna på sommaren så att det blir bra luftgenomströmning och inte för varmt. Människodelen står vänd mot söder och där finns gardiner som vi kan dra ner ifall det blir varma dagar.

Den gamla luckan för att tömma toaletten på husvagnen blir ut- och ingång för hönorna. Vi satte på en hasp som gör att vi kan öppna den inifrån  hönshuset och slipper gå innanför elstaketet även för det.

Utanför finns massor av skräppor som vi hoppas att hönorna ska hjälpa oss att bekämpa.

Så kom de då äntligen våra 40 nya hönor av sorten brun Lohman. Vi gillar dem för de lägger bra med ägg som är bruna till färgen. Goda är de också fast det beror nog mer på att de får gå ute och äta vad de vill än rasen.

Hönorna är 16 veckor gamla och kommer att börja lägga ägg om cirka fyra veckor. De var väldigt försiktiga i början. Vi lyfte försiktigt upp dem en och en och satte ner dem på golvet. De är inte så vana att bli hanterade av människor så det kommer ta ett tag för dem att vänja sig.

40 hönor är många. De sökte sig gärna till varandra för att känna trygghet så det blev ganska snart en klump hönor i ena änden av utrymmet.

När vi kom tillbaka på kvällen hade ett helt gäng hönor gömt sig inne i värpredena. Så var det med de rena äggen. Där satt de och bajsade i godan ro. Vi fick plocka ut dem en och en och får nog sätta för en skiva där tills det är dags för dem att börja värpa.

Tanken är att hönorna ska sitta på sittpinnarna och sova och det är nog också det naturliga för hönor. Men de här är inte vana att ha sitt pinnar så de måste lära sig. Första kvällen hjälptes jag och Jonas åt att lyfta upp hönorna på sittpinnarna men idag när jag kom ut själv och det var läggdags satt endast en höna där hon skulle. 39 hönor fick lyftas upp på plats. Jag hoppas att de lär sig snabbt för så vill jag inte hålla på varje kväll. 

Det är mysigt med hönor.

I höstas stängde vi vår lilla självbetjäningsbutik nere vid vägen. Tanken var att vi skulle öppna igen när frosten inte längre gjorde att äggen frös. Problemet är bara att vi numer har svårt att få ihop tillräckligt med ägg för att det ska vara någon idé att öppna. Många av våra vänner och arbetskamrater som vant sig vid att köpa våra ägg vill inte gärna köpa affärsägg igen. Det gör att äggen går åt snabbare än vad hönorna hinner värpa. Men om fyra veckor blir det nog förhoppningsvis ändring på det.