Flyttbart hönshus – nästan klart

Nu återstår bara målning och papp på nocken – sedan är det klart. Vi behöver dock vänta på plusgrader innan vi kan måla så det får vänta några dagar. Hönshuset väger mellan 30-40 kilo men det är svårt att väga. Vi lyfter det dock lätt på två personer. För att få det så lätt som möjligt har vi använt klena 2″1″ reglar, 4mm plywoodskivor och murarnät. Enda detaljen som inte följer de måtten är rampen som vi gjort av en 8mm plywoodskiva.

Vi började med en ide´ som vi gjorde en ritning av. Utifrån ritningen byggde vi en prototyp av klenvirke för att kunna mäta ordentligt. 

Sedan började vi bygga en bottenram som är 250 cm lång och 110 cm bred. Vi förstärkte alla hörn med en trekantig träbit för att få stadga. 

Sedan fäste vi fyra snedsträvor a 145 centimeter upp till en 110 centimeters nockbräda. Redan då var bygget tämligen stabilt. Sedan gjorde vi golvreglar och utrymme för rampen. Vi har använt 4 mm plywood även som golv. I ena änden byggde vi ett kollektivrede. I redet och i motstående bjälke fäste vi sittpinnen på 70 centimeter. Det visade sig dock inte bli så bra. Enligt Jordbruksverket ska det vara minst 20 centimeter till väggen från en sittpinne och det klarade vi men eftersom taket sluttar inåt så misstänkte vi ändå att hönorna inte skulle trivas. Därför sänkte vi sittpinnen med hjälp av bandjärn. På så sätt så blir det lite trängre för dem att gå in i redet men det tror vi inte blir något problem. 

Runt om hela konstruktionen har vi satt murarnät. Det har två kvadratcentimeters hål och hjälper till att staga upp konstruktionen ytterligare. De nedersta 20 centimetrarna är täckta med plywood för att hönorna inte ska sprätta ut jord ur bäddarna. På ena sidan huset fäste vi en hel skiva. På gavlarna har vi sågat ett hål och satt in ett nät för ventilation. Eventuellt så ska vi även sätta på luckor framför näten om det blåser mycket. På en sida har vi gjort två dörrar. Även där har vi använt 4 mm tjock plywood men satt på lister för att få dörrarna stabila. Den vänstra dörren är mindre och öppnar bara till redet och utrymmet ovanför. Under den dörren har vi satt nät för utegården. Den högra dörren däremot går hela vägen ner så vi kommer åt utegården där vi kommer att hänga in vatten och mat. Båda dörrarna går att öppna samtidigt. Vi har inte gjort någon öppning i stora utedelen för om vi behöver komma åt där så är det bara att lyfta hela buren. 

I varje kortända har vi gjort ett trähandtag där man får in två händer. På så sätt blir det lätt att lyfta hela konstruktionen så att hönorna kan göra nytta på nästa ställe. Tanken är att vi flyttar huset på morgonen innan rampen fälls ner och hönsen släpps ut. 

Så här ser det färdiga bygget ut. Nu är det bara att hoppas att hönorna ska trivas. 

10 kommentarer

 1. Anna

  Hej! Vad fint det blev! Hur många höns far plats i den? mvh, Anna

  • Ylva Lundin

   Tack Anna! Vi räknar med att ha tre hönor och en tupp. De ska ha 15 cm sittpinne var och vi har en sittpinne på 70 cm. Ska man följa reglerna för yta per höna så skulle vi kunna ha många fler – men vi vill ju att våra hönor ska ha det bra också. 🙂

   • Anna

    Tack Ylva! Var bor era höns i vintern?

    • Ylva Lundin

     Vi har flera hönsgrupper. På vintern har vi en stor grupp i vårt ordinarie ”stora” hönshus. De bor i en husvagn på åkrarna på sommaren. Den lilla gruppen som ska bo i det flyttbara hönshuset bor idag inne i ladugården i en mindre inhängnad. Vår stora grupp har vi i huvudsak som äggläggare för försäljning medan den mindre gruppen är tänkt att vara mer av en ”trivselgrupp” som ska få ruva fram kycklingar och hjälpa oss i odlingarna.

 2. Mílú

  Grymt inspirerande, imponerande och snyggt jobb!

  • Ylva Lundin

   Tack Milú! Kanske något för dig att bygga hemma 🙂

 3. Sara

  Hej! Väldigt fint hus! Vi tänkte försöka oss på att göra nåt liknande. Har ni nån bild på det färdiga bygget? Hur fäller ni upp rampen på kvällen?

  • Ylva Lundin

   Vi har ett rep som är fäst längst ut i rampen och upp längst väggen och ut genom nätet som vi drar i och fäster i en krok.

 4. Lynn Persson

  Har ni sittpinnar? Vi har stall på men vill kunna ha dom fria ev vissa i stora hundgårdarmen vill helst inte ha dom ute. Få stall torkat, målat mm.

  • Ylva Lundin

   Ja, vi har sittpinnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑