I morse var jag och hämtade ut Framtidsveckans nytryckta program innan jag satte mig på tåget och åkte ner till Floda. Där arrangerade Stadslandet Göteborg och LAB190 en dag för lokala producenter och andra intresserade.

Vi började med fika och rundvandring på Garveriet. Det är ett spännande ställe med många tankar kring hållbarhet. Det är inhyst i ett gammalt garveri och vid renoveringen har många detaljer tagits tillvara.

De har ett kök där de ordnar kurser och där företag kan hyra in sig för att förädla sina produkter.

Köket är öppet mot matsalen som har industrilokalens råhet bevarad. De jobbar mycket med lokala produkter.

På flera av taken sitter solpaneler och en stor del av den el de förbrukar kommer därifrån. Garveriet ligger precis vid Sävån och nu håller de på att bygga en terass ner mot ån där man ska kunna sitta och fika eller äta.

Före mig föreläste Lokalproducerat i Väst om sin verksamhet och sitt nya projekt där man ska satsa på att få restauranger att satsa på lokala råvaror.

Sedan berättade jag om vår verksamhet på Östängs gård. Både om grönsakerna men även honung, frukt, bär och äppelmust samt hur vi försöker tänka för att integrera djurhållningen med grönsaksproduktion och få hjälp av naturen genom att gynna fåglar, insekter och blommor på platsen.

Efter mig föreläste Albin Ponnert från Local Food Nodes om sin plattform som underlättar för producenter och konsumenter att få kontakt. Många REKO-ringar använder Local Food Nodes. Albin berättade engagerat om de tankar de har för att utveckla plattformen och appen. Det känns väldigt intressant och kanske något som skulle underlätta även för REKO-ring Alingsås.