Vecka 8 startar vi förodlingssäsongen. Det tar alltid emot lite så här i starten. De första sådderna för året tar alltid längst tid. Ingenting är i ordning. Jag hittar inte uttryckarna. Jag hittar inte backarna för brättfyllning. Jag hittar inte vattenslangen osv.
När jag ska börja förodlingssäsongen så får jag alltid först städa. I slutet av säsongen har jag aldrig riktig ork att hålla ordning så alla grejor hamnar lite här och var. Sen kommer en lång vinter när jag helst inte går ner i förodlingskammaren så det är alltid lite av en chock att komma ner och se röran. I slutet av säsongen så sprack en slang dessutom så när jag gick ner idag så möttes jag av en vattenfylld papperskorg med obestämbart innehåll bland annat. Det hade gottat till sig rejält under vintern.
Fördelen med förodlingskammaren jämfört när jag stod inomhus och sådde allting är att det inte gör något om det är jordigt och stökigt. När jag väl fått ordning på allting i början av säsongen så brukar jag gilla att gå ner där och så men så här i början tar det emot. En annan sak är att nu när jag väl har sått så kommer mycket tid att gå åt till fler sådder och skötsel av dem jag sått. Det kommer att ta av min tid så det blir mindre tid över för byggprojekt – något som jag älskar att hålla på med.
Det är lite som att komma tillbaka till jobbet efter semestern. Det är lite trögt i början och även om man gillar sitt jobb så har man hellre semester.
Idag har jag sått blommor till stenpartiet efter vägen, paprika, sallat,majrova, kålrabbi, tomater, rotselleri, persilja, chilli, aubergine och pak choi. Allt förutom rotselleri och persilja är för växthuset.
I Runåbergs utmärkta bok om att odla fröer finns en lista som jag har tillgänglig i förodlingskammaren. Där finns temperaturangivelser för när olika fröer gror.
- Majrova gror vid 4 grader men optimalt är 15-30 grader.
- Sallat gror vid 4 grader men optimalt är 14-18 grader
- Persilja gror vid 5 grader men optimalt är 14-24 grader
- Kål gror vid 6 grader men optimalt är 20-28
- Tomat gror vid 14 grader men optimalt är 22-27
- Paprika gror vid 15 grader men optimalt är 22-30 grader
- Aubergine gror vid 16 grader men optimalt är 22-30
Det är stor skillnad på minsta temperatur och optimal temperatur. Listan avgör var jag ställer plantorna. Tomat, paprika, chilli och aubergine fick följa med in till hallen för att gro där. Vi har inte jättevarmt inomhus men där är bra mycket varmare än i förodlingskammaren. Där är dock begränsat med plats så därför får man göra prioriteringar.
Störst spann mellan lägsta och högsta groningstemperatur har majrovan som gror vid 4 som minst och vid 40 som mest. Den kan man alltså ställa i princip var som helst. Sallat är den grönsak som har lägst maximal groningstemperatur. Den ligger på 22 grader. Alla andra ligger på över 30 grader i maxtemperatur. Det är alltså mycket större risk att du har för svalt än att du har för varmt när du ska gro dina fröer.
Jag har funderat på att bygga ett groningsskåp där jag kan reglera temperaturen men sedan jag gick över till att köpa fröer från firmor som vänder sig till yrkesodlare så har jag inte haft några problem med dålig grobarhet. Det mesta brukar gro bra.
I förodlingskammaren förvarar jag också kopior av odlingsplaneringen som jag plastat in för att de ska överleva i den fuktiga miljön. Originalet sitter i odlingspärmen och det är där jag gör eventuella justeringar eller ändringar men kopior finns både här i förodlingskammaren, i växthuset och i redskapsskjulet i odlingen för att det ska vara lätt att kontrollera bäddnummer eller något annat.
Allt grönsaker jag sått hittills har jag sått i QP60 förutom rotselleri som jag sått i QP104. Rotsellerin växer ganska långsamt så den kommer jag att plantera om senare. Jag har fått tips om att plantera om den i egentillverkade tidningskrukor för att kunna plantera ut dem som de är senare på säsongen. Får se om jag testar det.
Jag fyller brättena genom att ställa dem i en slaktback där jag fyller på jord. Jag dunkar slaktbacken med brättet i tre gånger i bordet så att jorden kommer ner i varje cell. Sedan stryker jag av överbliven jord av brättet. I en annan slaktback sätter jag i nästa brätte och så häller jag över den jord jag strukit av från brättet i back ett. Jag börjar med att fylla jord i alla brätten jag behöver för att få ett rationellt system och för att jag i detta moment har handskar på mig.
Jag använder sedan uttryckaren för att göra hål för fröerna i varje cell. Fröna häller jag upp i en liten skål där de syns bra och från och med här jobbar jag utan handskar. Det är skönt att inte behöva växla mellan att ha och ta av handskarna då det är mycket lättare att så om man är torr om händerna.
Idag har jag sått två sorters kålrabbi. En som heter Viktoria från Lindbloms och en som heter Kolibri från Semenco. Semenco har färgat sina fröer vilket underlättar en del vid sådd då man ser fröet lättare. Jag upplever dock inte att fördelen är så stor eftersom jag sår fröna för hand ett och ett.
På varje brätte sätter jag en sticketikett med vad jag sått, när jag sått och i vilken bädd brättet ska planteras ut i. Alla brätten sätts på underbevattningsmattor som ligger på plåtbrickor.
Jag har en vattenkran i källaren till vilken jag kopplat en slang och ett munstycke. Alla sådder vattnas först ovanifrån så att jorden packas något ytterligare runt fröet för kapillärkraften ska funka ordentligt.
Nu är förodlingskällaren städad och alla saker står lätt åtkomliga på rätt plats. I mitten av mars kommer vi att flytta över det mesta av förodlingen till glasväxthuset där vi har byggt upp ett bubbelplasttält. Det är inte mycket idé att göra det tidigare än så då plantorna ändå behöver beslysning och det kostar mycket att värma upp växthuset om det är minusgrader. Här i källaren kan jag reglera ljuset genom höj och sänkbara lampor och den värme som lamporna ger hjälper till att värma upp rummet. Jag har också ett element inställt på 18 grader som går på samma timer som lamporna så det blir svalare nätter för växterna.
I glasväxthuset är sallaten fortfarande fin och det överraskar mig att vi kan skörda sallat i slutet av februari. Här har varit frost ett par gånger men en fiberduk över har räckt för att hålla sallaten fräsch.
Wasabiplantorna som står utan fiberduk har frusit ner ett par gånger men hämtar sig snabbt och har växt sig större under vintern. När våren kommer ska jag plantera ut en av plantorna och se om den klarar sig i ett bra läge utomhus. Det är första året vi har ordning på våra växthus och vi gillar det verkligen. Sådana möjligheter det ger!
Lämna ett svar