Sedan 2014 träffar jag det här fantastiska gänget en gång om året. Vi började träffas när vi skaffat Östäng och sedan har vi fortsatt varje år. Ju mer träffar vi har haft desto mer lär vi känna varandra och en allt st örretillit har utvecklats i gruppen.

Jag åkte ner i onsdags förra veckan och kom tillbaka söndag kväll. Under hela den tiden så har vi pratat oavbrutet och inte en enda gång har jag velat dra mig undan och inte delta i samtalet. Att få vara med människor som inte ryggar för det som är obehagligt och skrämmande och som vågar bjuda på sig själva och sina erfarenheter är en ynnest som jag verkligen hoppas att fler får omge sig av.

När vi kom ner på onsdag kväll var klockan ganska mycket och mer blev den innan vi kom i säng. Torsdag morgon inledde vi med en check-in som Helena von Bothmer ledde. Hon har jobbat mycket med grupprocesser och social permakultur och har många bra frågor och övningar på lager.

Den här gången gick vi laget runt och var och en av oss fick två minuter på de tre första frågorna och fyra minuter på den sista. Tio minuter utan att någon avbryter kan kännas lite läskigt men vi börjar bli vana. Har man inget att säga så är det ok att vara tyst.

  1. Vad går väl för mig
  2. Vilka utmaningar och svårigheter ser jag
  3. Vad är nästa steg
  4. Vad drömmer jag ska hända på lång sikt

Sedan koncentrerade vi oss på Susanne som bor och driver projekt i trakterna kring Höör. Hon har så många projekt på gång så vi fick börja med en kartläggning för att få bilden klar för oss.

På eftermiddagen tog vi en promenad bort till Holma folkhögskola. De har många viktiga utbildningar i permakultur, odling, hantverk och livsmedelsförädling. De har också en av Sveriges första skogsträdgårdar som jag har besökt vid två tillfällen tidigare.

Det är alltid roligt att komma tillbaka och se hur projekt har utvecklat sig. Här är två björkstaplar med svampodling. Det ser ut som att de är olika gamla. Skogsträdgården är alltid öppen för besök så har du vägarna förbi Höör så är det en bra idé att stanna till.

En viktig ingrediens i umgänget är maten och diskussionerna kom att handla mycket om mat under de här två dagarna. Både om den vi åt och njöt av men också den vi odlar och förädlar och hur världens matproduktion kan komma att ändras framöver. Att Ryssland anföll Ukraina under de här dagarna ledde också till många diskussioner.

Vi jobbade vidare med Susanne utan att hon var med själv. Så brukar vi jobba. Den som bjuder in deltar inte i diskussionerna kring sig själv utan låter oss andra vända och vrida på tankar och idéer som sedan presenteras för den vi jobbat med. Susanne får sedan ta till sig det hon tycker verkar vettigt och strunta i resten.

På fredag åkte vi på utflykt ner till sydöstra Skåne för att hjälpa Helena Ullmark att lasta en del flyttgods som skulle till Gotland. När vi ändå var i närheten så åkte vi och hälsade på Jona och Etta som Helena von Bothmer håller permakulturkurser ihop med. De var tyvärr inte hemma men eftersom Helena känner dem så fick vi titta runt i alla fall.

De har många spännande vattenlösningar med flera dammar på sin gård. De har också väldigt många ätbara träd och buskar och anlägger ständigt nya projekt.

Bastun är ett trevligt originellt bygge.

Tillbaka i Höör blev det mer diskussioner, mer mat och mer umgänge.

På lördagen fyllde Susanne 60 år så då var det fest inne i Sösdala. Där träffade vi på denna packcykel med ett tydligt budskap om hur beroende vi är av Ryssland.

Anton Pettersson kom förbi och spelade några egenskrivna låtar. På festen mötte vi många gamla bekanta inom omställningsrörelsen och det var väldigt trevligt att återse människor som jag inte träffat på många år.

Med på festen var även Per som jag träffade första gången på Permakulturkursen 2012. Han berättade att han skulle gå bort till Sösdala smidesverkstad och hämta några knivar han beställt. Han talade lyriskt om stället så jag bad om att få följa med.

Ett fantastiskt ställe med remdrift i taket och mängder av verktyg. Skruvstäden var enorma liksom de fasta nycklarna och plåtsaxarna.

Fascinerande ställe som drivs av Tobias Heldqvist som tar emot beställningar och utför allt ifrån traditionellt varmsmide till svetsning och reparationer.

På söndagen åkte vi på utflykt i Susannes husbil och hittade en skog att vandra i och en solig backe att fika i innan det var dags att bege sig hemåt med tåget.

Huvudet känns som om det har gått i en torktumlare efter fyra mycket intensiva dagar. Många tankar ska hinna landa innan resan är över på riktigt. Ett fantastiskt gäng som jag verkligen uppskattar!