Nu har vi haft tunnelväxthus i en vecka på Östängs Gård. Än så länge vet vi inte riktigt vad vi tycker om det för allt har gått väldigt fort på slutet. Stommen har stått där länge men eftersom den varit utan plast så har man inte riktigt fått känsla för hur stor eller hur bra det kan vara.

Den här veckan så har Jonas jobbat med att fästa alla lister, portar och gavelplast parallellt med att jag och våra praktikanter har tagit tunneln i besiktning.

Plasten på tunneln och på gavlarnas övre delar har vi köpt ny medan dörrarna har en begagnad armerad plast på sig. Den skulle också behöva bytas egentligen men det får bli tills nästa år. Nu har vi inte tid med det. Lappa och laga är vad som gäller.

När veckan började såg det ut så här. Marken har periodvis varit täckt under förra säsongen men det är ett blåsigt läge så allt som oftast har plasten gett sig iväg från sandsäckarnas tyngd så gräset har fått nytt liv. De delar som inte varit täckta har en väldigt tjock kvickrotsmatta men oftast har faktiskt kvickroten gett med sig. Däremot finns det en hel del revsmörblomma, maskros och skräppor. Alla bäddar behöver därför rensas efter bredgrepningen men vi kör metoder för att minimera rensning i växthuset i år. Därför är få av bäddarna nakna.

Vid varje sida blir det en smal bädd.

Där planterar vi kålrabbi och majrova på ena sidan och lägger ut potatis på andra sidan.

Alla bäddarna är bredgrepade, kalkade, har fått stenmjöl och vissa har fått gödsel och som ni ser är de rensade i varierande grad. Egentligen hade jag velat rensa alla bäddarna ordentligt men i år ska vi pröva latmansmetoder i större utsträckning. Det tar emot – men är värt att testa – speciellt som tiden inte räcker till för allt.

Ytterligare två bäddar blir ”nakna” och där sätter vi lök för knippning. Där kommer vi att behöva kultivera ofta för fröogrästrycket lär vara stort. I dessa bäddar har vi rensat bort det rotogräs vi sett men inte mer än så.

I en del har vi satt lökarna kantikant och dem tänker vi skörda som salladslök. Allt för att testa olika metoder.

I bäddarna som ska täckas la vi också ut droppslangar även om droppvattensystemet är en bit bort i tid.

Skönt att slippa lyfta på dukar i efterhand. Gångarna är inte rensade alls så dem har vi täckt med tredubbel geoduk. En bädd där vi ska sätta sallat är täckt med nedbrytningsbar majsstärkelseduk. Där ligger droppbevattningen på plats under.

Eftersom droppbevattningen inte finns på plats fick vi ändå börja med att vattna ovanifrån.

I två bäddar ska vi sätta huvudkål. Vitkål i den ena och spetskål i den andra. Där rensade vi mycket begrensat men försökte luckra jorden rejält innan vi gödslade med komposterad stallgödsel. Ovanpå la vi på mypex.

Sedan brände vi hål för plantorna med en liten brännare från biltema och därefter lyfte vi på duken för att lägga i droppslang. Man kan bränna med droppslangen på plats men det kändes som att utmana ödet för mycket.

Sedan planterade vi kål. Jag har inte riktigt vågat hoppas att vi skulle få klart växthuset i tid och jag har inte riktigt varit klar över min planering eftersom jag aldrig haft ett rejält växthus förut så jag har förodlat alldeles för få plantor. En del hål får därför gå tomma så länge.

Vissa kålplantor har dessutom hamnat i glasväxthuset eftersom tunneln blev klart senare än väntat.

På med halverade vp-rör som bågar och ovan på det fiberduk. Det är kallt på nätterna fortfarande och plantorna behöver extra skydd för att klara utsättningen bra.

Nu är halva tunneln tagen i bruk och snart är det dags att ta tag i tomat/paprika/chillidelen men det får bli en annan vecka.

Sista praktikantdagen för veckan avslutades med materialvård. Eftersom vi slarvade med det i höstas så är våra redskap i stort behov av vård. Nu blev de rengjorda och metallen blev inoljad och träskaften oljade med halvolja. Det känns alltid bra att ta hand om sina saker. Tack Theres, Emma och Sandra för hårt arbete under veckan. Nu tar vi lite påskledigt.