framtidsv 2016Nästa vecka är det Framtidsvecka i Alingsås. Över 100 programpunkter för att ställa om samhället så det blir hållbart och för att stärka lokalsamhället. En del i veckan är att många gårdar öppnar för besökande. Östängs gård är en av dem. Söndagen den 10 april har vi gårdsvisning klockan 12, 14 och 16. Odlingarna är kanske inte så mycket att se så här års men vi kan berätta om våra planer och visa skogsträdgården, djuren och markerna. Ett lamm är fött hittills och det får man gärna klappa. Många andra gårdar har också öppet under veckan och visar upp halmhus, solcellsanläggningar, getostproduktion och mycket annat spännande. Alla öppna gårdar och hus finns samlade här.

Framtidsveckan är ett fantastiskt arrangemang där alla som vill kan vara med och skapa publika arrangemang. Man kan visa upp vad man gör eller skapa en mötesplats. Det är fjärde året som veckan arrangeras i Alingsås. Konceptet kommer ursprungligen från Söderhamn där Omställning Söderhamn tillsammans med Studiefrämjandet skapade arrangemanget. Jonas och jag är engagerade dels genom Omställning Alingsås och dels är Jonas engagerad via jobbet som energirådgivare. Det är en fullspäckad vecka.

På måndagen är jag med och håller i en informationsträff med efterföljande Open Space kring kommande Leaderperiod. Det finns över 40 miljoner att söka av EU-pengar för landsbygdsutveckling och det ska vi diskutera med alla som vill på måndag kväll.

På onsdag kväll är Jonas med på en solcellskväll som energirådgivare. Solceller – att producera sin egen el.

På torsdag förmiddag håller Jonas en föreläsning ihop med Fredrik Bergman som är Alingsås kommuns miljöstrateg som heter En global spaning med lokala nedslag.

På torsdag kväll ska jag introducera en mycket spännande föreläsning med David Jonstad; Jordad – Enklare liv istället för stressat lönearbete. David har skrivit två böcker. Först Kollaps och sedan Jordad. Han har många intressanta tankar att dela med sig av och är en mycket duktig föreläsare. Efter föreläsningen blir det Eftersnack på DeliDeli som är en pub/café mitt över gatan från föreläsningen.

På fredag kväll ska jag vara med och hålla i ett nördcafé där alla nördar får fyra minuter på sig att berätta om vad de nördar på. Det tillsammans med mingel bör bli en intressant kväll.

Jonas är med och samordnar öppet hus hos olika fastigheter som har solcellsanläggningar under veckan och på söndag har vi öppen gård som avslutning.

Dessutom är det väldigt många andra spännande programpunkter som vi båda skulle vilja gå på – men det är bara att inse att man inte kan vara med på allt.