Vecka 15 är det Framtidsvecka i Alingsås. Framtidsveckan är mitt halvtidsjobb från första november till sista april. Då samordnar jag alla som vill vara med och skapa en vecka för att öka resiliensen i vår kommun. Det är alltid lika roligt eftersom så många goda krafter vill vara med. Nu är programmet för veckan klart och bor du inte i Alingsås så är det helt klart värt att fundera över ett besök. Se själv i programmet

Vid 160 tillfällen kommer det att hända något i vår kommun under en enda vecka. Vi tjuvstartar söndagen den 7 april med en föreställning av Nationalteatern och liksom de flesta programpunkter så är det gratis. Det känns fint att kunna erbjuda en riktigt bra föreställning för alla som kanske inte har råd att gå på teater annars.

På måndagen blir det en föreläsning med Fredrik Warberg som heter Rik på riktigt. Det blir också information om Alingsås enda andelsjordbruk och den som funderar på att skaffa hönor kan gå på hönskurs på Nolbygårds ekocafé.

På tisdagen kommer Anders Wijkman och föreläser under rubriken Den förbannade kortsiktigheten. Med på scenen finns också Alingsås kommuns säkerhetschef och kommundirektör. Du kan också provåka elbil eller vara med på invigningen av Tallhyddans framtida naturrum. Det finns också chans att lära sig mer om biokol.

På onsdagen handlar mycket om odling. Jonas Ringqvist från Bossgården utanför Falköping kommer att ha en heldagskurs som tyvärr redan är fullbokad men på kvällen har han en öppen föreläsning. Innan Jonas föreläsning kommer Ylva Arvidsson som skrivit boken Permakultur – Framtiden i din trädgård. Har du ett företag som använder tryckluft så arrangerar Jonas en tryckluftslunch. Kulturhuset har hållbarhetsquiz och så blir det tillfälle att tillverka käpphästar eller lära sig baka mazariner.

På torsdagen blir det föreläsning med Gunnar Lyckhage som är expert på upphandling och fokus kommer att vara upphandling av mat i offentliga kök. I Alingsås har kommunen upphandlat maten via ett privat företag för leverans till skola, förskola och äldrevård. Det innebär att vi bland annat serverar Thailändsk kyckling vilket många kan ha synpunkter på. Till denna kväll är även politiker och andra inbjudna till en panel.

Samma kväll föreläser Misse Wester så det blir svårt att välja. Hon är bland annat med i SVT:s realityserie Nedsläckt land. Hon forskar på hur människor reagerar i kriser. Denna kväll kan du också besöka cykelköket och laga din cykel, få tips på hur du maximerar din odling i den egna trädgården, gå på nördcafé med tema ull eller samtala om fröer och sådder.

På fredagen bjuder Alngsåshem och Alingsås Energi in till filmkväll. De bjuder till och med på mat och efter filmen är det paneldebatt kring vad vi kan göra för att ställa om samhället. På Grand hotel blir det denna kväll modevisning på temat hållbarhet. Det är också liksom varje fredag #fridaysforfuture. I Trampverkstan är det visafton.

På lördagen finns det möjlighet att åka med på en gratis guidad busstur genom Alingsås norra kommundel. Stop kommer att göras på gårdsbutiker och annat intressant. I Christinae kyrka blir det orgelkonsert och så kan man bese de leksaker som lågstadieklasser har byggt av återbrukat material. Vinden second-hand har öppet både onsdag och lördag som vanligt och där kan man verkligen göra fynd.

På söndagen händer mycket i Bjärke. Gjord i Gräfsnäs har öppet och visar upp sin permakulturträdgård, Köksträdgården i Mölnemad har öppet och fem kilometer från dem ligger vår gård Östäng och vi håller också öppet med guidade visningar. Vi öppnar också upp en tillfällig loppis i ladan. Har ni chansen så tycker jag att ni ska besöka Trampverkstan. Det är ett helt unikt ställe. Svårt att beskriva men titta in på min bror Ulf Lundins hemsida så får ni en uppfattning om vilken atmosfär stället har. Här drivs alla verktyg med pedalkraft och man kan beställa alla möjliga profiler, lister och annat kul. Magnus som driver Trampverkstan har gjort både mitt och Jonas lieorv. På Palladium är det denna dag modevisning av återbrukade plagg och föreläsningar på temat.

Som du förstår så är detta bara ett axplock. Låter det intressant så ta dig en titt i programmet.