Två år i rad har vi missat att ställa våra färgburkar frostfritt. Det är lite pinsamt att erkänna för man tänker att man borde lära sig. Det känns surt när man öppnar en färghink och möts av grynig obrukbar falu rödfärg. När man dessutom har två stora hinkar med samma sörja blir det extra surt. Vi googlade en del och alla färgfabrikörer som tillverkar falu rödfärg hävdar att det inte går att göra något åt frusen färg utan att den bara är att slänga. Efter ytterligare googlande hittar man flera diskussionsforum där flera hävdar att det visst går att fixa färgen genom att man kokar om den. Förr gjorde man rödfärg genom att blanda ut vetemjöl i vatten som man kokade upp. Sedan tillsatte man pigment och järnvitriol och kokade ytterligare en stund varefter man tillsatte linolja. Användarna i diskussionsforumen påstår att man kan koka upp färg som frusit och på så sätt få den brukbar igen.
Det har vi prövat idag.
Det kändes rätt hopplöst länge och vi rörde och rörde men när man kom upp i kokande temperatur hände något med den gryniga massan.
Färgen blev allt mer lik ofrusen falu rödfärg. Det kändes helt klart värt att testa så vi målade våra odlingsbänkar.
Det är inte hela världen om det inte blir bra där. Vi testar för att se om färgen går att rädda. Håller det så kommer vi inte att dra oss för att använda vår omkokade färg även på byggnader men det känns bra att testa på något lite mindre seriöst först.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva, Tilda och Ina köpte Östängs gård 2014 och tillträdde i oktober. Tanken är att skapa en levande gård med odlingar, djur och en bredd på verksamheter. Än så länge bor vi och våra katter Rufus och Glenn-Pär, får, hönor, ankor och bin här.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Med start 16 juni står vi på Alingsås matmarknad varje torsdag vid stora torget i Alingsås mellan 14:00 och 18:00. Välkomna!
Instagram: ostangs_gard

När jag var på kurs gjorde våra duktiga praktikanter i ordning bäddarna i växthuset. Vi har sått morötter, betor, rädisor, spenat och planterat ut spetskål, vitkål, majrova, kålrabbi, pak choi, sibirisk bladraps, sallat och sedan tidigare växer här spenat, vintersallat, vitlök och persilja. Nu vill vi inte ha mer frost🥶
2 veckor ago

Denna vecka har vi tillsatt kompostmaskar i vår Johnson-Su kompost. Temperaturen har sjunkit så nu kan de börja jobba. #johnsson-su #kompost #maskar
2 veckor ago





I två dagar har jag varit på en Eldrimnerkurs i Kisa. Nu har jag två årsförbrukningar med sylt och marmelad med mig hem. Så mycket spännande människor och spännande smaker. Klar favorit hos mig blev en tomatmarmelad smaksatt med chilli, ingefära, citron och flingsalt. Bra hetta!
#mathantverk #eldrimner #hargodlarna #syltochmarmelad
2 veckor ago

Idag och i morgon är det Eldrimnerkurs hos @hargodlarna där Ann-Sofie lär oss att koka sylt och marmelad med eget pektin. Vi är sju deltagare och olika smaker och innehåll testas hej vilt. I morgon ska vi koka ännu mer och sen blir det smaktest av allas recept. Väldigt givande och tillåtande. Det ger definitivt mersmak. Lovar att skriva ett blogginlägg om allt jag lärt mig så snart jag hinner. Håll koll på östängsbloggen så kommer det där.
#egetpektin #syltochmarmelad #blåbärochchilli #eldrimner #lokalproducerat #mathantverk
2 veckor ago


Idag har vädret växlat utanför fönstret. 40 centimeter snö har fallit och jag har suttit inne i princip hela dagen och djupdykt i kvävets kretslopp, ledningstal, jordpartiklar och annat odlingsrelaterat med koppling till kemi. Det finns mycket att sätta sig in i och förstå och då är det rätt så skönt att snön gör att vårbruket måste vänta.
Du som odlar - var känner du att du skulle vilja förstå när det gäller kemin bakom ditt odlande?
#kallvår #inomhusjobb #odlingochkemi
3 veckor ago

Snart behöver de första plantorna planteras ut… vädret säger något annat. 🫣
3 veckor ago




De första sådderna växer på bra. Pak choi, vitkål, spetskål, sibirisk bladraps, sallat, majrova, chilli och paprika. Denna vecka sår vi tomater och rödbetor. Allt ska sedan ut i tunnelväxthuset. #odla #förodla #lokalmat
4 veckor ago

Magnus från @trampverkstan har hjälpt oss att handhyvla måttbeställda bröstlister till badrummet. Idag kvistlackar vi med schellack och grundmålar med linoljefärg. Sen ska de sättas på plats innan vi finputsar väggarna. #hantverk #handhyvlat #badrumiträochlera
4 veckor ago

Johnson-Su ökar i temperatur. Kul att testa en ny version av kompost. Hoppas att resultatet blir lika bra som det sägs att det ska bli. I så fall så kommer vi nog att lägga en Johnson-Su per år. Men det vet vi först om ett år.
#kompost #johnsonsubioreactor
4 veckor ago
Gott försök! Färgen ska vara bra annars så kommer jag inte!!
🙂 Det är klart att du ska ha bra färg om du ska måla Agneta 🙂
Hej. Det var meget bedre, hurtigere enklere og sikrere om i anbragte HELE maling spanden i et ”vandbad”!
Det er traditionel vis at ordne sådan problem.. (jeres mor/bedstemor kender det vel fra husholdning)
Udtjent oliespand eller tromle i jern.. 25 liter eller lignende..
Størrelse er ikke vigtig. Om malingbøtte passer ned med god plads omkring er det fint.. Tilpas med vand. Ingen raketvidenskab.
Vandet holder varmen meget bedre samt mere sikkert end at varme direkte og stå og grise med lidt maling af gangen 😉 Anvend også hellere et gasblus!
Strøm er jo ganske sart og farligt ved en fejl.
Med gasopvarmning har i enkel og sikker styring. Hold jer klar af brændbare sager. Evt en spand vand/Slange beredt..
Det er jo helt tull hvad i holder på med der LOL.
Er der ikke gamle småbønder omkring jer der kommer forbi og snakker lidt om hvordan man altid har drevet sådan et bette sted?
I er jo ved at genopfinde den dybe tallerken med det meste i roder med..
Go arbejdslyst
Jo hink i vattenbad blir det i framtiden nu när vi vet att det fungerar. Var bara tvungen att pröva först eftersom man fick så olika svar när man googlade. Du har helt rätt i att vi i många delar uppfinner hjulet igen. Det gör vi eftersom det är ont om småbrukare häromkring som kan lära oss. Just det är ett av de största problemen med vårt moderna samhälle. Att mycket av den gamla beprövade kunskapen är på väg att försvinna.
Vi gör många fel och många misstag men det bjuder vi gärna på eftersom vi vet att det är fler än vi därute i världen som trevar sig fram för att hitta lösningar på de problem som man möter.
Hej!
Hur blev resultatet så här två år senare? Har själv några frostskadade burkar både röd och svart Falufärg. (original såklart) Är det idé att jag slabbar vid spisen? 🤔😁🌋
Mvh Johan
Vi ser absolut inte någon skillnad. 🙂
Tycker absolut det är värt det.
/Ylva
Hej,
Många tack för tipset. Just kokat om 10 l och väntar på att måla. Böt från slev till ballongvisp vilket gjorde färgen ännu slätare.
Hoppas det fungerar bra för dig. Balongvisp ska jag testa nästa gång – om jag nu tabbar mig och fryser rödfärg någon mer gång 🙂
Nu blev jag glad. Jag har totalt 130 liter som jag glömde i garaget i vintras. Skönt att det går att använda den med lite förberedelser
Kul! Ja vi är många som glömt falu rödfärg i minusgrader. Lycka till med målandet!
/Ylva
Jag har hittat 15 liter rödfärg som frusen,det värt o prova koka om. Jag brukar bland i linolja så blir färgen perfekt .man måste utnyttja alla tillgång i dessa kris tider .hade bra alla .Gud välsine er. Henry