Frusen falu rödfärg

Två år i rad har vi missat att ställa våra färgburkar frostfritt. Det är lite pinsamt att erkänna för man tänker att man borde lära sig. Det känns surt när man öppnar en färghink och möts av grynig obrukbar falu rödfärg. När man dessutom har två stora hinkar med samma sörja blir det extra surt. Vi googlade en del och alla färgfabrikörer som tillverkar falu rödfärg hävdar att det inte går att göra något åt frusen färg utan att den bara är att slänga. Efter ytterligare googlande hittar man flera diskussionsforum där flera hävdar att det visst går att fixa färgen genom att man kokar om den. Förr gjorde man rödfärg genom att blanda ut vetemjöl i vatten som man kokade upp. Sedan tillsatte man pigment och järnvitriol och kokade ytterligare en stund varefter man tillsatte linolja. Användarna i diskussionsforumen påstår att man kan koka upp färg som frusit och på så sätt få den brukbar igen. Det har vi prövat idag. Det kändes rätt hopplöst länge och vi rörde och rörde men när man kom upp i kokande temperatur hände något med den gryniga massan. Färgen blev allt mer lik ofrusen falu rödfärg. Det kändes helt klart värt att testa så vi målade våra odlingsbänkar. Det är inte hela världen om det inte blir bra där. Vi testar för att se om färgen går att rädda. Håller det så kommer vi inte att dra oss för att använda vår omkokade färg även på byggnader men det känns bra att testa på något lite mindre seriöst först.

16 kommentarer

 1. Agneta

  Gott försök! Färgen ska vara bra annars så kommer jag inte!!

 2. Ylva Lundin

  🙂 Det är klart att du ska ha bra färg om du ska måla Agneta 🙂

 3. SkovTrolden Ommersyssel

  Hej. Det var meget bedre, hurtigere enklere og sikrere om i anbragte HELE maling spanden i et ”vandbad”!
  Det er traditionel vis at ordne sådan problem.. (jeres mor/bedstemor kender det vel fra husholdning)
  Udtjent oliespand eller tromle i jern.. 25 liter eller lignende..
  Størrelse er ikke vigtig. Om malingbøtte passer ned med god plads omkring er det fint.. Tilpas med vand. Ingen raketvidenskab.

  Vandet holder varmen meget bedre samt mere sikkert end at varme direkte og stå og grise med lidt maling af gangen 😉 Anvend også hellere et gasblus!
  Strøm er jo ganske sart og farligt ved en fejl.
  Med gasopvarmning har i enkel og sikker styring. Hold jer klar af brændbare sager. Evt en spand vand/Slange beredt..
  Det er jo helt tull hvad i holder på med der LOL.
  Er der ikke gamle småbønder omkring jer der kommer forbi og snakker lidt om hvordan man altid har drevet sådan et bette sted?
  I er jo ved at genopfinde den dybe tallerken med det meste i roder med..
  Go arbejdslyst

  • Ylva Lundin

   Jo hink i vattenbad blir det i framtiden nu när vi vet att det fungerar. Var bara tvungen att pröva först eftersom man fick så olika svar när man googlade. Du har helt rätt i att vi i många delar uppfinner hjulet igen. Det gör vi eftersom det är ont om småbrukare häromkring som kan lära oss. Just det är ett av de största problemen med vårt moderna samhälle. Att mycket av den gamla beprövade kunskapen är på väg att försvinna.
   Vi gör många fel och många misstag men det bjuder vi gärna på eftersom vi vet att det är fler än vi därute i världen som trevar sig fram för att hitta lösningar på de problem som man möter.

 4. Johan Ståhl

  Hej!
  Hur blev resultatet så här två år senare? Har själv några frostskadade burkar både röd och svart Falufärg. (original såklart) Är det idé att jag slabbar vid spisen? 🤔😁🌋
  Mvh Johan

  • Ylva Lundin

   Vi ser absolut inte någon skillnad. 🙂

   Tycker absolut det är värt det.

   /Ylva

 5. Siv

  Hej,
  Många tack för tipset. Just kokat om 10 l och väntar på att måla. Böt från slev till ballongvisp vilket gjorde färgen ännu slätare.

  • Ylva Lundin

   Hoppas det fungerar bra för dig. Balongvisp ska jag testa nästa gång – om jag nu tabbar mig och fryser rödfärg någon mer gång 🙂

 6. Simon Jonsson

  Nu blev jag glad. Jag har totalt 130 liter som jag glömde i garaget i vintras. Skönt att det går att använda den med lite förberedelser

  • Ylva Lundin

   Kul! Ja vi är många som glömt falu rödfärg i minusgrader. Lycka till med målandet!

   /Ylva

   • Lena

    Det är vi… Tack, nu känner jag mig allt lite uppmuntrad! 😀

 7. Henry

  Jag har hittat 15 liter rödfärg som frusen,det värt o prova koka om. Jag brukar bland i linolja så blir färgen perfekt .man måste utnyttja alla tillgång i dessa kris tider .hade bra alla .Gud välsine er. Henry

 8. Sophia

  Ja nu har jag också kokat frusen falu rödfärg! Tack för att du postade detta inlägg för oss som glömt ställa in färgburkarna inför vintern. Skönt att vi är flera 🙂

  • Ylva Lundin

   Tack för din kommentar. För oss betyder det mycket att någon läser. 🙂 Lycka till med målandet!

 9. Elina Nilsson

  Hej! Håller på att koka 10 L svart falufärg. Ni som har kokat er Falu rödfärg. Målar ni när färgen svalnat? Verkar bli en torr hinna om man inte rör i den ständigt efter den tagits från spisen. Tack för alla tips!

  Med vänlig hälsning, Elina

  • Ylva Lundin

   Hej Elina! Vi har målat både direkt och när den svalnat. Det har inte varit några problem för oss. Minns faktiskt inte om vi fått en hinna på men kan inte påminna mig det.
   /Ylva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑