Den här tiden på året äter vi bara fula eller överblivna grönsaker. Det är inte något fel på dem men de går inte att sälja. När man skördar mycket till försäljning så stöter man på en och annan sprucken morot, zucchini som är ful i ena änden, rödbetor som är lite skadade eller potatisar som vi råkat köra grepen i. De går av förklarliga skäl inte att sälja och eftersom vi inte gillar att slänga mat så äter vi upp dem eller stoppar dem i frysen. När vi kommer hem ifrån marknaden på lördagarna förväller vi eventuellt överbliven mangold, spenat eller bönor och har som vinterförråd i frysen. Potatis kan vara svårare att frysa som de är och de är inte heller bra att lagra i jordkällaren om de är skadade. Därför köpte vi en fritös på loppis förra året och gjorde fantastiskt goda pommes frites som vi hade i frysen och plockade upp efter hand. Det kändes riktigt lyxigt eftersom de är väldigt mycket godare än köpepommes. Hittade ett recept på nätet där man skär potatisen i stavar. Förra året stavade vi alla potatisar för hand men i år har vi införskaffat en mandolin vilket gör jobbet så mycket enklare. Potatisarna stavas och läggs i vatten.
Sedan kokas de i lättsaltat vatten med lite ättika i.
Därefter får de rinna av på hushållspapper innan vi friterar dem i cirka en och en halv minut.
När de har svalnat lägger vi dem i frysen. Blir vi sugna på pommes frites så tar vi upp lagom mycket och friterar igen i cirka tre minuter.
Vi prövade även att tillaga dem i ugnen förra året och det blev också gott men inte lika bra som i fritösen. De allra minsta potatisarna friterade vi hela enligt samma recept. Har inte någon aning om hur de kommer att bli men det ska bli roligt att testa. Av några potatisar gjorde vi en potatisgratin. Frysen börjar redan bli fylld med grönsaker och pommes frites. Det är skönt att ha ett lager eftersom vi ofta är många som äter.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard



Den 21 maj slår Gårdsbutiken på Östäng upp för säsongen med nyskördade grönsaker varje onsdag 15-18.
Vårbruket är i full gång och det växer både ute på friland och inne i växthuset. Än så länge skördar vi sockerärt, kryddgrönt, sparris, sallat och olika tidiga kålväxter. Hos oss varierar utbudet efter säsong och redan i slutet av maj kommer vi att ha spetskål och vitkål till salu. Vi har även ankägg, must och lammskinn och runt midsommar kommer årets honung.
Gårdsbutiken på Östäng är alltid öppen året runt med självbetjäning men sortimentet är bredare när butiken är bemannad på onsdagarna.
På Östängs Gård i Loo två mil norr om Alingsås odlar vi grönsaker utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Vi odlar för hand i fasta bäddar där vi aldrig gräver utan bara bearbetar jorden ytligt. På gården finns även får, bin, ankor, katter och hönor.
Välkomna till oss!
#nyskördadegrönsaker #åretsprimörer #upplevalingsås #visitalingsås #loo #bjärke
4 dagar sedan

Nu på lördag är det @bjarkebygdenstradgardsdag i Sollebrunn. Vi på Östäng kommer att bjuda på smakprov olika äppelmust och har också med oss nyskördade grönsaker, plantor och lammskinn. Just nu skördar vi pak choi, persilja, dill, bladraps, mizuna, rädisor, spenat, majrova och salladslök.
Det brukar vara en riktig folkfest med uppträdanden, erbjudanden, loppis och mycket annat. Hoppas vi ses!
#bjärkebygdensträdgårdsdag #visitalingsås #färskagrönsaker
2 veckor sedan

I veckan som var lyckades vi plantera ut alla tomatplantorna men natten till idag blev det minusgrader så vi fick täcka alla bäddarna i växthuset med fiberduk. Ett extra lager fiberduk vid varje gavel blev det också och sedan var det bara att hålla tummarna. Kallast var det mellan 5 och 7 men då hade solen redan gått upp och värmde växthuset så alla plantor klarade sig bra.
Det är alltid spännande när man odlar. Så mycket kan gå fel 😊
2 veckor sedan



Idag har vi varit på arbetsdag hos Magnus och Maria på Knutstorp. Tömde ett tak på tegelpannor, gjorde i ordning grönsaksodlingen och kapade en hel del ved. Trevligt häng med gårdssamverkansgänget.
3 veckor sedan

Nu till helgen den 3-4 maj så deltar vi i @mathantverkssafari. Då kan ni komma ut till Östäng och gosa med lamm, se på flaskmatning av Lars och Lakrits (bilden), köpa grönsaker, gå guidade visningar i grönsaksodlingen och i skogsträdgården samt hälsa på hönor, ankor, ällingar, katter och resten av fåren. Välkomna 11-16!
3 veckor sedan



Så här års ägnas mycket tid åt att göra falska såbäddar. Dessa tre bäddar ska vi så morot i och den högra är redan sådd. De två andra har vi gjort i ordning som om vi hade sått men kultiverar med jämna mellanrum för att döda så mycket ogräs som möjligt innan sådden sker. I bädden där vi sått morot har vi sått in en cirkel med rödbetsfrön. På bild nummer två ser man några små skott som tittar upp. Eftersom rödbetsfrön gror snabbare än morot vet vi att vi kan flamma hela bädden utan att riskera att ta död på morötterna som kommer att titta upp om några dagar. Då är bädden förhoppningsvis tommare på groende ogräs.
#falskasåbäddar #ogrässtrategier
4 veckor sedan

Nu till helgen hittar ni oss på Vårmarknaden på @naasfabriker i Tollered. Vi kommer att ha med oss äppelmust, plantor, fårskinn men också en hel del nyskördade grönsaker som pak choi, mizuna, rädisor, sallat, persilja och spenat.
Välkomna dit!
4 veckor sedan



I helgen var vi på årets första marknad. @vikarydskottbod ordnade en påskmarknad på skärtorsdagen och det var kanonfint väder, gott om besökare och trevliga kollegor på marknaden. Så här års har vi inte jättemycket grönsaker till försäljning men pak choi, mizuna, rädisor, spenat och kryddgrönt hade vi ändå kunnat skörda. Dessutom hade vi med oss plantor och äppelmust från tre olika mustningar i oktober som besökarna kunde provsmaka och känna skillnaden på. Varje mustningsdatum får sin speciella karaktär och skillnaden kan vara större än vad man tror. Nästa helg kommer vi att besöka vårmarknaden på @naasfabriker och då kommer vi förhoppningsvis att kunna utöka utbudet av grönsaker ytterligare. Plantor och must kommer vi också ha med oss.
4 veckor sedan


Vår svarta höna har dolt något för oss men hon har ofta försvunnit ner under wwoof-huset. Fyra små blev det denna vår. En ser ut som en renrasig bielenfelder men mamman är islandshöna så frågan är om hon knyckt ett ägg eller om någon annan varit för lat för att ruva själv.
1 månad sedan
Lämna ett svar