Den här tiden på året äter vi bara fula eller överblivna grönsaker. Det är inte något fel på dem men de går inte att sälja. När man skördar mycket till försäljning så stöter man på en och annan sprucken morot, zucchini som är ful i ena änden, rödbetor som är lite skadade eller potatisar som vi råkat köra grepen i. De går av förklarliga skäl inte att sälja och eftersom vi inte gillar att slänga mat så äter vi upp dem eller stoppar dem i frysen. När vi kommer hem ifrån marknaden på lördagarna förväller vi eventuellt överbliven mangold, spenat eller bönor och har som vinterförråd i frysen. Potatis kan vara svårare att frysa som de är och de är inte heller bra att lagra i jordkällaren om de är skadade. Därför köpte vi en fritös på loppis förra året och gjorde fantastiskt goda pommes frites som vi hade i frysen och plockade upp efter hand. Det kändes riktigt lyxigt eftersom de är väldigt mycket godare än köpepommes. Hittade ett recept på nätet där man skär potatisen i stavar. Förra året stavade vi alla potatisar för hand men i år har vi införskaffat en mandolin vilket gör jobbet så mycket enklare. Potatisarna stavas och läggs i vatten.
Sedan kokas de i lättsaltat vatten med lite ättika i.
Därefter får de rinna av på hushållspapper innan vi friterar dem i cirka en och en halv minut.
När de har svalnat lägger vi dem i frysen. Blir vi sugna på pommes frites så tar vi upp lagom mycket och friterar igen i cirka tre minuter.
Vi prövade även att tillaga dem i ugnen förra året och det blev också gott men inte lika bra som i fritösen. De allra minsta potatisarna friterade vi hela enligt samma recept. Har inte någon aning om hur de kommer att bli men det ska bli roligt att testa. Av några potatisar gjorde vi en potatisgratin. Frysen börjar redan bli fylld med grönsaker och pommes frites. Det är skönt att ha ett lager eftersom vi ofta är många som äter.
Om oss
Gårdsbutiken är alltid öppen med ägg och ett begränsat utbud av grönsaker. Fredagar efter midsommar till och med oktober är butiken bemannad och fylld med grönsaker 15.00-18.00. På lördagarna finns vi på Nolbygårds Matmarknad klockan 10.00-14.00 under säsong. Välkomna!
Vi, Jonas, Ylva, Tilda och Ina köpte Östängs gård 2014 och tillträdde i oktober. Tanken är att skapa en levande gård med odlingar, djur och en bredd på verksamheter. Än så länge bor vi och våra katter Rufus och Glenn-Pär, får, hönor, ankor och bin.
Kategorier
Instagram: ostangs_gard




Höet är bärgat och vi klarade oss utan regn. Det var nervöst där ett tag då väderprognosen inte riktigt höll vad den lovade. Nu har vi säkrat vinterfodret till våra får och gödsel till våra grönsaker!
#hö #löshö #höskörd #midsommar #kallöl
1 dag sedan

Juli, augusti och september är det matmarknad på Nolbygård varje lördag 10-14. Här hittar du lokalproducerad mat och producenterna är själva på plats. Nyskördade grönsaker, honung, ägg, bakverk och annat gott. Ett mysigt ställe och ett utflyktsmål värt att återkomma till. Vi på Östängs Gård är där varje lördag.
2 dagar sedan


Vi är så nöjda med vår logga som funkar på både ljus och mörk bakgrund. Tack @nat0n för den!
3 dagar sedan


2018 var hon här och anlade vår sparrisbädd - Anna Massa från Italien. Idag tittade hon in på en kaffe. 😀 Det visar sig att hon studerar mikrobiologi i Köpenhamn. Fantastiskt roligt besök. Sparrisen fick godkänt. #sparris #wwoof #wwoofsweden
1 vecka sedan

På bloggen idag skriver vi om ytterligare en perenn grönsak - Strandkål. Än så länge ser den inte mycket ut för världen men vi har tre plantor som har tagit sig och överlevt vintern. Om något år eller så får vi veta om det är den delikatess som engelsmännen anser.
#strandkål #perenna #perennagrönsaker #skogsträdgård #odla
1 vecka sedan







Den 3 juli är ni alla välkomna till oss på Östäng. 10-17 håller vi öppet på gården och ni kan vandra runt bland grönsaker, bärbuskar och fruktträd. Vi har en skogsträdgård med minikiwi, sishuanpeppar, strandkål, persika, mullbär och mycket annat spännande, en 2000 kvadratmeter stor grönsaksodling där vi odlar i fasta bäddar med minimal jordbearbetning, ett tunnelväxthus för tomater och tidiga vårgrönsaker, ett glasväxthus med gurka och melon, skogsområden som vi håller på att återställa till skogsbeten, vackra hagmarker med får och kor samt många fruktträd och bärbuskar. Dessutom finns här elektriskt snigelstaket och snigelätande ankor. Gårdsbutiken är öppen och fylld med nyskördade grönsaker.
#tusenträdgårdar #tusenträdgårdar2022 #studiefrämjandet #skogsträdgård #alingsås #loo #öppengård #permakultur
1 vecka sedan

Snart börjar våra 198 tomatplantor leverera. Så glad att ha ett riktigt stort växthus! #tomater
1 vecka sedan


Alla som odlar borde äga en hori hori. Jag älskar min och använder den många gånger varje dag. På bloggen finns ett inlägg om vad jag använder den till. Kanske något att önska dig nästa gång du fyller år?
#mojave #horihori #odla #verktyg #villhöver
2 veckor sedan
Lämna ett svar