Den här tiden på året äter vi bara fula eller överblivna grönsaker. Det är inte något fel på dem men de går inte att sälja. När man skördar mycket till försäljning så stöter man på en och annan sprucken morot, zucchini som är ful i ena änden, rödbetor som är lite skadade eller potatisar som vi råkat köra grepen i. De går av förklarliga skäl inte att sälja och eftersom vi inte gillar att slänga mat så äter vi upp dem eller stoppar dem i frysen. När vi kommer hem ifrån marknaden på lördagarna förväller vi eventuellt överbliven mangold, spenat eller bönor och har som vinterförråd i frysen. Potatis kan vara svårare att frysa som de är och de är inte heller bra att lagra i jordkällaren om de är skadade. Därför köpte vi en fritös på loppis förra året och gjorde fantastiskt goda pommes frites som vi hade i frysen och plockade upp efter hand. Det kändes riktigt lyxigt eftersom de är väldigt mycket godare än köpepommes. Hittade ett recept på nätet där man skär potatisen i stavar. Förra året stavade vi alla potatisar för hand men i år har vi införskaffat en mandolin vilket gör jobbet så mycket enklare.
Potatisarna stavas och läggs i vatten.
Sedan kokas de i lättsaltat vatten med lite ättika i.
Därefter får de rinna av på hushållspapper innan vi friterar dem i cirka en och en halv minut.
När de har svalnat lägger vi dem i frysen. Blir vi sugna på pommes frites så tar vi upp lagom mycket och friterar igen i cirka tre minuter.
Vi prövade även att tillaga dem i ugnen förra året och det blev också gott men inte lika bra som i fritösen. De allra minsta potatisarna friterade vi hela enligt samma recept. Har inte någon aning om hur de kommer att bli men det ska bli roligt att testa. Av några potatisar gjorde vi en potatisgratin. Frysen börjar redan bli fylld med grönsaker och pommes frites. Det är skönt att ha ett lager eftersom vi ofta är många som äter.
Om oss

Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard
Ladda gärna ner den som en excelfil från vår blogg om du tror du kan ha nytta av den. Det kostar inget.
Kanske går du en utbildning i grönsaksodling eller också har du precis startat upp en egen odling?
Vi behöver bli fler grönsaksodlare i Sverige så om någon kan vara hjälpt av detta så känns det bra.
Jag gör alltid nästa års planering direkt efter att vi avslutat en säsong. Det är enda chansen att komma ihåg de eventuella lärdomar som vi gjort under säsongen. En vecka för mig själv i en stuga i Tylösand underlättar arbetet. Välbehövlig vila och tid för reflektion.
#marketgarden #grönsaksodling #såplanering
1 vecka sedan
Jag befinner mig på min årliga reflektionsresa i Tylösand. Huvuduppgiften är att göra nästa års odlingsplanering men det är också den här tiden på året som jag hinner läsa, promenera, lägga patiens och tänka. Sedan 2023 har jag läst en skrift från Jordbruksverket (flera gånger) och i dagens blogginlägg försöker jag beskriva hur de insikter denna skrift (och annan referenslitteratur) fått oss att förändra hur vi odlar på Östäng.
Ett något nördigt inlägg som förmodligen bara är relevant för ett fåtal med särskilt intresse för att utveckla sin odling.
#rotexudat #mykorrhiza #växtnäringsförsörjning #gröngödsling
2 veckor sedan
Öppen arbetsdag idag. En av årets bästa dagar! Så mycket gjort och dessutom så många trevliga samtal. Nya kontakter knöts och erfarenheter delades. Tack alla som kom och hjälpte till!
#gårdssamverkan
3 veckor sedan
Igår var vi och hämtade vår nya bagge på @lexbygard Nu ska han stå i karantän ett tag innan han får träffa våra sex tackor.
4 veckor sedan
Öppen arbetsdag 19 oktober 10.00-16.00!
Alla är välkomna och vi inleder med gofika och genomgång och bjuder också på lunch.
Arbetet för dagen är i huvudsak att lägga odlingen i vila inför vintern. Ta in, ta bort och slutskörda vissa grödor. Det kommer att finnas gott om tillfälle till samtal om odling för den som vill. I år kan vi dock inte erbjuda brottning med fågelskrämmor men det finns gott om annat att brottas med.
Välkomna!
Anmäl gärna via mail så vi vet hur mycket fika och lunch vi ska fixa.
4 veckor sedan
Varje år tar vi emot wwoofare från hela världen som stannar hos oss i minst tre veckor för att lära sig mer om hur man sköter en gård och odlar. Vi tar emot wwoofare från maj till och med september.
Senaste inlägget på bloggen handlar om årets wwoofsäsong. Att wwoofa är ett fantastiskt sätt att lära sig mer om hur vår mat produceras och få en större förståelse för hur en gård kan skötas. Kanske vill du wwoofa hos oss 2026? Vi tar gärna emot fler svenska wwoofare.
Ansöker gör du via wwoof-sverige.
#wwoof #livetpålandet
1 månad sedan
Nu ersätter vi några av åttiotalets perspektivfönster med handhyvlade karmar till korspostfönster och bågar vi köpt på auktion. Karmarna är nytillverkade av Magnus Jacobsson på @trampverkstan Det kommer att bli så fint när vi väl renoverat bågarna ordentligt.
I vår hall har det funnits fyra korspostfönster som är ersatta med mindre perspektivfönster. Över och under 80-tals fönstren har de isolerat med mineralull. Efter några årtionden har mössen justerat isoleringen på diverse olika sätt och på vissa ställen bestod väggen helt enkelt av brädvägg, papp och masonitskiva.
#varsamrenovering #korspostfönster #flaggfönster
1 månad sedan
Lämna ett svar