Den här tiden på året äter vi bara fula eller överblivna grönsaker. Det är inte något fel på dem men de går inte att sälja. När man skördar mycket till försäljning så stöter man på en och annan sprucken morot, zucchini som är ful i ena änden, rödbetor som är lite skadade eller potatisar som vi råkat köra grepen i. De går av förklarliga skäl inte att sälja och eftersom vi inte gillar att slänga mat så äter vi upp dem eller stoppar dem i frysen. När vi kommer hem ifrån marknaden på lördagarna förväller vi eventuellt överbliven mangold, spenat eller bönor och har som vinterförråd i frysen. Potatis kan vara svårare att frysa som de är och de är inte heller bra att lagra i jordkällaren om de är skadade. Därför köpte vi en fritös på loppis förra året och gjorde fantastiskt goda pommes frites som vi hade i frysen och plockade upp efter hand. Det kändes riktigt lyxigt eftersom de är väldigt mycket godare än köpepommes. Hittade ett recept på nätet där man skär potatisen i stavar. Förra året stavade vi alla potatisar för hand men i år har vi införskaffat en mandolin vilket gör jobbet så mycket enklare. Potatisarna stavas och läggs i vatten.
Sedan kokas de i lättsaltat vatten med lite ättika i.
Därefter får de rinna av på hushållspapper innan vi friterar dem i cirka en och en halv minut.
När de har svalnat lägger vi dem i frysen. Blir vi sugna på pommes frites så tar vi upp lagom mycket och friterar igen i cirka tre minuter.
Vi prövade även att tillaga dem i ugnen förra året och det blev också gott men inte lika bra som i fritösen. De allra minsta potatisarna friterade vi hela enligt samma recept. Har inte någon aning om hur de kommer att bli men det ska bli roligt att testa. Av några potatisar gjorde vi en potatisgratin. Frysen börjar redan bli fylld med grönsaker och pommes frites. Det är skönt att ha ett lager eftersom vi ofta är många som äter.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva, Tilda och Ina köpte Östängs gård 2014 och tillträdde i oktober. Tanken är att skapa en levande gård med odlingar, djur och en bredd på verksamheter. Än så länge bor vi och våra katter Rufus och Glenn-Pär, får, hönor, ankor och bin här.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Med start 16 juni står vi på Alingsås matmarknad varje torsdag vid stora torget i Alingsås mellan 14:00 och 18:00. Välkomna!
Instagram: ostangs_gard


I helgen har vi öppen gård under gårdssafari längst väg 190. Välkomna att besöka växthusen, skogsträdgården, odlingarna och hälsa på djuren. Tackor och tacklamm kommer att gå i en hage vid gårdsplanen och de är väldigt sugna på att bli gosade med. Gårdsbutiken kommer att fyllas med grönsaker och Ylva och Jonas finns på plats för att svara på frågor om odling och allt annat som kan hända på en gård.
Filmat av @flulundin
Passa också på att besöka;
@skattegardens_lantost
@sh_naturochkultur
@lillahakansgarden
@emmastradgard_svenskebo
@westerbobutik
#brobackakaffestuga #upplevbrobacka #matsafarilängsväg190 #gårdssafarilängsväg190 #gårdssafari
1 dag ago


Lammlådor i höst. Den 20 oktober lämnar vi ut årets beställda lammlådor. Vi har några obokade så om du är intresserad så skick ett mail.
Våra lamm har gått ute på bete hela sina liv förutom de första veckorna då de går med sina tackor inne i ladugården. De är helt uppvuxna på bete och har inte fått kraftfoder.
På Östängs Gård är vår huvudsakliga inriktning grönsaker och för att inte behöva köpa in gödsel så har vi nio stycken tackor. Det ger oss tillräckligt med gödsel för att odla grönsaker på 2000 kvadratmeter.
Tackorna betäcks varje höst i november och lammar i april. Det innebär att vi under betessäsongen har cirka 25 djur vilket är ungefär vad vi behöver för att hålla våra betesmarker öppna.
När det är dags att stalla in djuren för säsongen skickar vi de lamm som vi inte ska behålla för avel till slakt. Tackor som har haft problem med tänder eller juver får också gå till slakt och ersätts då med de bästa lammen.
Vi köper in en ny bagge med några års mellanrum för att förnya besättningen.
Att ha får som förser oss med gödsel gör att vi även kan producera några lammlådor av bra kvalité varje år samt några skinn.
Att gödsla med fårens ströbädd gynnar mikrolivet i jorden och sedan vi tog över gården har vi märkt en rejäl ökning av antalet maskar och andra kryp i jorden. 2014 grävde vi över 200 kvadratmeter utan att hitta en enda daggmask. Idag kan vi inte vända ett greptag utan att hitta mask.
#lamm #lammlådor #grönbete
2 dagar ago






Tack alla nya och gamla vänner som kom och gjorde Glada Grisen till en trevlig tillställning! #gladagrisen #pengafripub
5 dagar ago


Här jobbar vi :)
Den 23-24 september är du välkommen hit då vi har öppen gård 11-16 båda dagarna.
Filmat av @flulundin
#odling #marketgardening #lokalproduceradmat #visitalingsås
7 dagar ago





Än skördar vi tomater även om takten har avtagit något. Plantorna är över fem meter höga så vi är glada att vi använder tomatkrokar så vi kan sänka plantorna och flytta dem i sidled. #tomater #odla
1 vecka ago




Helgen 23-24 september har vi återigen öppen gård på Östäng. Vi öppnar upp gårdsbutiken 11-16 och där ni hittar lammskinn, äpplemust, honung och nyskördade grönsaker. Allt producerat på vår egen gård.
Ni har också möjlighet att lämna in äpplen till vårt musteri.
Ylva finns i odlingen för att svara på frågor och hönor, ankor och får visar gärna upp sig. Fåren vill dessutom gärna bli klappade.
Vi har öppet eftersom det är Gårdssafari längst väg 190 så det finns många fler ställen som håller öppet och är värda ett besök.
#lab190 #gårdssafari #öppengård #lokalproducerat #upplevalingsås #visitalingsås #odla #grönsaker
1 vecka ago


Välkomna till gårdsbutiken fram till 18.00. I morgon finns vi på Stora Torget i Alingsås 15-18!
2 veckor ago


För tredje gången den här säsongen öppnar vi upp den pengafria puben - Glada Grisen på Östängs gård!
Alla som vill är välkomna! Kanske har du varit hos oss tidigare eller också har du bara följt oss på nätet och vi kanske aldrig har träffats. Det spelar inte någon roll. Alla är välkomna. Vi gillar att träffa folk!
Konceptet är enkelt. Det kostar inte något att delta och inga pengar kommer att byta ägare under kvällen. Vi skapar Glada Grisen tillsammans genom att alla tar med sig något som de tycker ska finnas på en bra pub. Kanske finns det något att dricka och kanske finns det något att äta - det kan man aldrig veta men det brukar bli bra.
Den här kvällen öppnar vi 18-23.
Välkomna!
2 veckor ago











Tack alla som besökte oss idag under @mathantverkssafari
Många intressanta samtal om odling, djurhållning och annat. Vi hade laddat butiken med blomkål, majs, zucchini, gurka, bönor, morötter, dill, persilja, tomater, grönkål, mangold, potatis, sallat, purjolök, honung och årets första äppelmust. Människor kom för att handla i butiken, smaka på sishuanpeppar, gosa med fåren, klappa katten eller för att lämna in äpplen för mustning.
I morgon skördar vi mer av det som tog slut idag så välkomna då. Vi har öppet 11-18.
#mathantverkssafari #mathantverkssafari2023 #lokalproducerat
3 veckor ago
Lämna ett svar