Gammelhönorna på bete

Vi har inrett en husvagn till hönshus som vi placerat i vår nya äppelodling. Det känns bra att våra nya 40 hönor kan gå ute hela dagarna och dessutom gör de nytta i odlingen. Våra gamla hönor har en tid varit hänvisade till hönsgården eftersom vi inte har fått ha dem springande fritt. Det har inte känts riktigt bra men nu har även de fått ett mobilt sommarhem. André, en av våra wwoofare, tog på sig att inreda ett av våra gamla hästsläp som tidigare tjänstgjort som grishus. När vi själva gör saker så går det oftast lite väl fort och lösningarna fungerar men blir inte optimala. André är noggrann och konstruktionerna i hästsläpet håller för hönor men skulle nog stå pall även om vi satte oss på sittpinnarna. Rejält byggt och smart uttänkt.

I släpets bakläm sitter en lucka med påbyggd ramp så när man fäller ner luckan så har man automatiskt rampen med sig. Skönt att slippa flytta med sig lösa delar när man ska flytta släpet. Tanken är ju att det ska gå att flytta runt så att hönorna regelbundet får nytt bete. Att man kan öppna hela bakväggen gör att det blir lätt att rengöra och städa ur.

När bygget var klart backade vi släpet intill hönsgården och försökte få hönorna att gå in frivilligt. Det gick ganska bra till att börja med.

Hönor är nyfikna och flera hoppade in genom luckan utan att vi behövde ingripa. Några hönor och framför allt tuppen var inte så intresserade av ny bostad så till slut fick vi fånga de sista och lassa in dem i släpet. Vi satte upp elnät runt släpet och fäste en bräda under ingången. På så sätt kan nätet börja på var sin sida ingången så vi kan gå in till hönorna utan att behöva kliva över nätet. Hönorna var väldigt glada att få komma ut. Vi fick lite problem på kvällen för hönorna förstod inte riktigt att de hade fått ett nytt hem så några av dem flög över nätet och försökte ta sig till sitt gamla. De vänjer sig nog snart. Det var i alla fall väldigt skönt att se dem ute på grönbete igen. 

Nästa gång får de vara instängda över natt så att vi slipper fånga in dem flera gånger samma dag. Det är onödigt stressigt för hönsen och onödigt jobbigt för oss.

2 kommentarer

  1. Kurt

    Vad har det gröna skärmtaket varit tidigare? Det ser ju i alla fall som ett mycket bra skydd mot duvhöken

  2. Ylva Lundin

    Från början har det varit en studsmatta. Sedan gjorde vi om den till regnskydd för fåren men nu har vi flyttat ut fåren på ett större bete där det finns annat skydd så nu har det blivit hönsskydd. Ja de kan gömma sig både där under och under själva hästsläpet när något är i luften. Igår hade vi räv på gårdsplanen. Elstaketet skyddar nog en del men frågan är hur länge vi klarar oss. Hittills har vi bara förlorat en höna till rovdjur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑