Idag har jag och Jonas varit på Aspenäs Herrgård för att ha vår årliga ”gårdskonferens”. Det är så lätt att verksamheten bara rullar på utan att vi stannar upp och verkligen utvärderar, reflekterar och planerar för att få verksamheten och våra liv så bra vi kan. En dag om året gör vi det och bara det. Vi lämnar Östäng för att inte bli distraherade av det som bör göras på gården.
Dagordningen är i princip den samma varje år. Först kommer en hel rad punkter för att utvärdera året som gått:
- Vad har gjort oss glada?
- Vad har fungerat bra?
- Vad har inte fungerat?
- Arbetsuppgiftsfördelning
- Arbetsbörda
- Wwoofare
- Praktikanter
- Säljkanaler
- Produktionsgrenar
- Betesplan/stängseldragning
- Hur kan vi bli mer effektiva och spara tid?
Sedan försöker vi ta ut någon form av riktning för det fortsatta arbetet så vi lyfter blicken och inte pratar bara om det mest akuta.
- Målbild 5 år
- Målbild 10 år
Därefter går vi igenom:
- Gårdens planering fysiskt både ute och inne
- Årshjulet
- Ekonomiöversikt
- Vilka jobb vill vi hinna med i vinter
- Inköp 2024
Sedan pratar vi mer i detalj kring hur vi vill förändra/bevara:
- Säljkanaler
- Arbetsbörda
- Arbetsfördelning
- Wwoof/praktikant
- Äppelinlämning/musteri
- Semester och ledighet
- Kalendern
Utan en väl genomarbetad dagordning skulle dagen inte utnyttjas effektivt och det är ett måste att båda känner till och har kunnat påverka vad vi ska ta upp innan då vi är väldigt olika i tanke och handling. Lätt annars att någon (Jonas) blir överkörd.
Först får var och en tänka en stund själv och sedan delar vi tankar med varandra på de första tre frågorna.
Det som gjort oss glada under året är bland annat gårdssamverkansgruppen, glada grisen, försäljningsresultatet, att jag hunnit åka på loppisar och plockat svamp vid några tillfällen, att vi klarat av både försommartorka och sensommarregn rätt så bra. De utmaningar vädret ställer oss inför måste hanteras och vi tycker att vi lärt oss så pass mycket och utformat vår verksamhet på ett sådant sätt så vi klarar vädrets växlingar förhållandevis bra. Att vår ”nya” traktor fungerar så pass bra och inte krånglar. Att motorbytet på vår försäljningsbil fungerat. Att ekonomin går åt rätt håll. Att vi kan arbeta under press och hjälpa varandra och hantera det vi ställs inför genom att visa varandra ömsesidig respekt och förståelse.
Det vi tycker har fungerat bra under året är kylrummet under säsongen, slaktvikterna på lammen, nya marknaden i Alingsås, försäljningen generellt, musteriet, Jonas bi-mentor, honungshanteringen, wwoofarna, praktikanterna och att vi tog oss under vägen med kulvert, avlopp och ledningar utan att behöva gräva sönder vägen.
Det vi inte tycker har fungerat är ledighet, kontorsarbetstid för Ylva, tid för bloggen, kylrummet under eftersäsongen, löktorken, vaxmalsattack, att skogsvägen är i bedrövligt skicka, betesrotationen under försommaren samt att grävarbetet för nya värmesystemet m.m. har dragit ut på tiden.
Skönt att stämma av detta med varandra så det inte ligger något och stör och irriterar någon av oss när vi går vidare.
Därefter gick vi gemensamt igenom arbetsfördelningen och gjorde några småjusteringar men den börjar sätta sig och där är inte mycket som behöver ändras.
Arbetsbördan under säsongen har varit enorm. Vi var av samma åsikt förra gårdsmötet men då bestämde vi oss dels för att lägga ner Nolbygårds Matmarknad på lördag och flytta till torget på torsdag och dels att sluta med ägg till försäljning och där sparade vi in mycket tid. När vi sedan började göra om hela värmesystemet så åts den insparade tiden upp snabbt. Jonas blev ganska snabbt upptagen med det och även om jag hade en del lediga lördagar så fick jag ta över en del jobb som Jonas normalt skulle ha gjort. Vi enades om att nästa sommar ska löpa utan fler stora projekt.
Vi är helt överens om att vi gillar att ha wwoofare. Vi tycker att de ger oss mycket och att vi lär oss mycket om deras länder och kultur. Vi inser att vi nog är väl ambitiösa i att försöka lära dem så mycket som möjligt (gammal lärarvana) och att få dem att trivas så mycket det bara går. Vi behöver nog minska ambitionen något även om vi samtidigt gillar att ha det som vi har det. Bäst fungerar det när wwoofarna är flera och går omlott så de kan lära av varandra också. Bäst fungerar det när de är 3-4 stycken men även fem fungerar bra. Vi behöver dock överbelägga då vissa wwoofare uteblir eller lämnar återbud sent. Vi bestämde att vi kör wwoofsäsong från 29 april till 11 oktober vilket är något längre än i år. Vi har också bestämt att minimum för deras vistelse är tre veckor istället för nuvarande två.
När det gäller praktikanter så tycker vi även det fungerar bra. Vi gillar att ha folk på vår gård. Vintertid tar vi inte några grönsakspraktikanter men vi bestämde att säga ja till eventuella agro-forestry praktikanter under senvinter och sommar och grönsakspraktikanter vår till tidig höst.
Vi är på det stora hela nöjda med årets säljkanaler. Det som fungerar sämst är REKO. Ojämn försäljning och lite stressigt då vi står på torget samma dag. Det gör dock att vi bara behöver åka in med grönsaker till Alingsås en dag i veckan vilket är ett plus.
Vi pratade igenom våra olika produktionsgrenar. Den minst lönsamma är definitivt fåren. Även om vi får in en klumpsumma vid köttutlämningen och ganska bra betalt för våra skinn så är slaktkostnader, skinnberedning, foder, mineraler, stängsel, livdjursinköp och veterinärkostnader en mycket stor del av detta. Skulle vi dessutom räkna timkostnader för stängsling, foderproduktion, lamning, fodring, betestillsyn m.m. så blir det en ren förlustaffär. Vi ska därför definitivt inte öka vår fårbesättning. Grönsakerna fortsätter vi med i samma skala, bina ökar vi något, musten håller vi nog ungefär på nuvarande nivå, vi tar inte ut någon skog i år mer än det vi behöver till ved.
Därefter körde vi två individuella pass igen. Dels vår målbild för fem år framåt och dels för tio år framåt. Det är naturligtvis omöjligt att säga vad som ska hända på tio års sikt men att tänka efter och jämföra gör att vi ser om vi strävar åt samma håll och gör att vi kan upptäcka vad som är viktigt för den andre så vi inte hindrar varandra utan stöttar i den riktning vi vill. Båda tror att vi bor kvar på gården och håller igång någon form av verksamhet även på tio års sikt men vi hade en del olika tankar om vad och i vilken skala.
Då hade det hunnit bli tid för lunch och en kort promenad.
Sen var det dags för detaljplaner för hur vi vill förändra ladugårdens användning, röja i förråden, flytta pallställ, göra oss av med olika saker, nytt lager för mustförvaring, ny snickarverkstad m.m.
Vi diskuterade också flytt av wwoofvagnen för att få den närmare utedass och wwoofhus.
Vi bestämde att hålla fast vid ett fysiskt årshjul men att utforma det lite annorlunda. Ylva tog på sig att börja göra en struktur så vi får en bättre överblick över våra olika ansvarsområden och dess arbetstoppar.
Planerna inför 2024 diskuterades. Det viktiga är att få klart värmesystemet (helst redan 2023) och badrummet. Sedan ska vi bygga ett kallskafferi och fixa badrummet i wwoofhuset. Under våren ska vi byta västra ladugårdstaket och ersätta eterniten med plåt så att vi kan få upp solceller. Vi ska bygga en skalblocksmur vid gödselstaden och grusa åtminstone skogsvägens nedre del. Fler planer än så får vi inte ha. Det räcker om vi inte ska få ytterligare en säsong med för mycket jobb. Det som ska göras ska göras innan odlingsäsongen drar igång.
Därefter gick vi igenom säsongens kalender och justerade datum för första och sista äppleinlämning, wwoofsäsongen, semesterplaner, baggsläpp, arbetsdag, invintring av bin, slungning m.m. Många av dessa datum blir naturligtvis preliminära men att de är inskrivna i årshjulet och i kalendern gör att vi får en bättre överblick och kan styra undan annat.
Sedan var klockan 16 och det var dags att återvända till gården och flytta nya pannan som väger 700 kilo 30 centimeter, fodra djuren och byta till vinterdäck på bilen.
Tack för att du delar med dig – intressanta insikter och slutsatser!
Tack för att du kommenterar 🙂 Kul om det kan inspirera någon.
Väldigt intressant att läsa, som alltid. Ni skriver väldigt bra och jag uppskattar verkligen er blogg. Stort tack för att ni tar er tiden.
//Flitig läsare sen flera år men har aldrig kommenterat tidigare.
Tack för att du kommenterar. Vi är inte lika flitiga på bloggen just nu men uppskattar att du hör av dig. Det ger en skjuts till att skriva fler inlägg. 🙂