När 14 personer jobbar intensivt i odlingen mellan 10-16 händer det mycket. Medlemmarna i vår gårdssamverkans grupp tillsammans med några före detta praktikanter och vänner gjorde arbetet både roligare och mer effektivt.

Vi brukar ha våra arbetsdagar på våren. Då är det hektiskt och mycket behöver bli gjort. Stängsel, utgödsling, plantering av träd, vedhantering m.m. har det rört sig om tidigare men förra hösten slog det oss att trots att det så här års lugnar ner sig betydligt för oss så är det mycket som behöver göras inför vintern och orken och lusten för att arbeta i odlingen finns nästan inte alls. Därför beslutade vi i år att lägga arbetsdagen i slutet av odlingssäsongen.

Vi började med fika och arbetsuppgiftsgenomgång. Det gör vi varje arbetsdag i vår grupp. Det känns fint att starta så och stämma av om det hänt något speciellt och se hur alla mår. Idag när det var en hel del nya ansikten så fick vi också ta en kort presentationsrunda så alla åtminstone startar med att ha hört namnen på alla som är med.

Första uppgiften på dagen var att hämta ut alla sandsäckar ur gångarna och lägga dem i mittgångarna. Där sorterade vi dem i hela och trasiga. Det är främst vita sandsäckar som går sönder och de trasiga samlade vi in i skottkärror och körde bort till en station där nya sandsäckar fylldes och gamla trasiga tömdes. I en odling på över 2000 kvadratmeter så går det åt många sandsäckar så det var ett drygt jobb.

Nästa uppgift var att klippa av 1200 majsstänglar och köra dem genom kompostkvarnen för att kunna återföra materialet till bäddarna.

Det blev också slutskörd av majs även om det inte är några säljbara majskolvar kvar, bara små eller fågelätna.

Eftersom majskolvarna inte går igenom kompostkvarnen så sorterades de bort. De kommer vi sedan att mata fåglarna och hönsen med.

Därefter följde några hundra kålstockar som skulle klippas av och föras bort. Det gäller att ta av kålstockarna nära marken så att det inte blir något vasst som sticker upp eftersom vi kommer täcka bäddarna med plansiloplast. Bladen lämnar vi i bädden men själva stockarna för vi undan. Nu är det bara grönkål och brysselkål kvar att skörda i bäddarna. All vitkål och rödkål ligger i kyllager.

Alla bågar samlades in i buntar om 15 och hängdes upp där de ska vara.

Sen var det dags för lunch.

All markduk som vi odlat gurkväxter i lossades och veks ihop. Droppbevattningen samlades in och rullades ihop.

Sedan tömde vi ut fermenterade äppelrester från musteriet i några bäddar.

Ett tunt lager lades ut och sedan täcker vi bäddarna med plansiloplast.

I tomatväxthuset slutskördade vi tomater och sedan togs nästan alla clipsen bort och samlades ihop. Alla plantorna är inte nedtagna men det går ju snabbt när clipsen är borta.

Dagen avslutades med chips och öl på verandan.

Vilket gäng! Så mycket energi och arbetsvilja. Vi är så glada över att vi la arbetsdagen på hösten istället för på våren. Annars hade vi stått här själva med alla dessa kålstockar, majsstänglar och annat som är ganska tjatigt att göra om man är ensam om det. Frågan är bara hur många som vill komma på våra arbetsdagar om det blir samma uppgifter varje år…