Grisar som plog

Vi använder våra grisar istället för att plöja i vissa lägen. De är duktiga på att böka upp rötter och vända på jorden.

Det gäller dock att inte ha kvar dem för länge på samma ställe för då markpackar de en hel del. Igår släppte vi ut dem på ett nytt skifte där vi i år har odlat lök, purjo och potatis. Det ingår inte i vårt vanliga bäddsystem utan är en extra odlingsyta där vi inte har rensat bort allt rotogräs. Vi föredrar att odla i fasta bäddar men har inte mäktat med att rensa mer rotogräs än i de fyra kvarter där våra fasta bäddar är. Bar jord är inte bra så vi kommer att täcka den här ytan när grisarna väl är klara. Vi har också tre rader kål i anslutning till den här ytan och ytterligare ett syfte med att släppa ut grisarna precis intill kålen är att de förmodligen håller rådjur och harar borta.

Det första grisarna gör när de kommer ut på en ny yta är att leta rätt på alla maskrosrötter som de käkar upp. De far fram över ytan och letar med trynet. När de hittar en maskros knuffar de med trynet tills roten lossar och de tuggar i sig den och sedan jagar de rätt på nästa. Ytan förvandlas från att vara helt täckt med växtlighet till att bli mer och mer bar jord. Vi får ibland frågor om hur fort grisar bökar upp men har inte haft någon riktigt bra uppfattning. Den högra ytan på bilden har de bökat sedan tredje november. Elva dagars bökande. Det går med andra ord rätt snabbt. Vi bestämde oss för att ta en ny bild varje timme för att ni ska se hur de jobbar. De kommer här:

11.00 efter en timmes bökande. Esau jobbar längst bort i bild medan Efraim koncentrerar sig på ytan närmast staketet.

12.00 Redan är de flesta markrosorna funna och det är inte mycket helt orörd mark kvar. 

13.00 På bilden syns kanske inte så mycket skillnad men nu är det svårt att hitta maskrosrötter någonstans på hela ytan.

14.00

 15.00

16.00 Sista bilden för dagen då mörkret gjorde det svårt att filma. De är grymma på att böka. En förstår varför många är oroliga för vildsvinens framfart. De kan ju komma i hela flockar och här är det bara två grisar som dessutom inte är hungriga utan har fått frukosten serverad.

2 kommentarer

  1. Frida bromander

    Hej. Så fint med gris. Vi skall göra det samma till vår åkerlapp. Det är massa kvickrot. Jag undrar vilket efterarbete som behöver göras för att kunna bygga upp odlingsbäddar?
    Frida

    • Ylva Lundin

      Hej Frida!
      Det beror på 🙂
      Det viktiga är att inte låta grisarna gå för länge så de markpackar. De äter kvickrot men de äter inte all kvickrot. Det beror också på vad du har för jord.
      Hade jag börjat om från början idag så är det inte säkert att jag hade använt mig av grisar. Jag hade nog gjort som jag beskriver i följande inlägg
      http://ostangsgard.se/att-anlagga-en-odling/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑