Hö och regn

Den här tiden på året är det dags att ta in hö att ha som vinterfoder till fåren. Vi försöker att ta in löshö. Det fungerar bra för oss med de maskiner vi har tillgång till. Fåren tycker om höet. Men om vi ska kunna få in något hö så måste vädret vara någorlunda på vår sida.

Jag kollar upp väderprognosen löjligt ofta och den förändras lite för ofta för att det ska kännas bra. För att en höskörd ska fungera bör det finnas minst tre dagar utan regn framöver. Nu är det naturligtvis inte bara att vänta på uppehåll. Gräset är först för kort, sedan lagom och strax efter det börjar proteinhalten sjunka. Vi är inte särskilt kunniga inom detta men vi tror att vi börjar få lite koll på när det är läge att skörda hö. När vi hade fem torra dagar i sikte var det dags. Tyvärr så avslutas de torra dagarna med ett utlovat rejält regn nu på måndag så det finns inte så mycket marginal. I morgon, söndag, har vi årets arbetsdag på Östäng. Vi hade planerat att stängsla men kanske skulle vi behöva hässja hö i stället?

Slåtterbalken är ett av de nyaste redskapen på gården och fungerar kanonbra. Sedan var det bara att vänta, lufta, vänta. lufta och vänta igen. Det var höga temperaturer, mindre vind än önskvärt och fuktigare än optimalt. Det verkar som att försommarens torra luft försvann redan i mitten av maj i år.

När gräset var nästan helt torrt kom en lite regnskur tillsammans med åska. Några kunder berättade att andra ställen fått en rejäl rotblöta,men vi hade klarat oss och bara fått några droppar. Visst skulle det vara bra med regn men helst efter att höet är under tak.

Under tiden som jag strängade höet började ytterligare ett åskmoln byggas upp i väster. Det var bara att fortsätta och det gick faktiskt bra. Jag såg hur det regnade några kilometer bort men inte en droppe kom på vårt hö.

Maskinerna trasslade lite men strax efter niotiden idag hade vi fått in årets höskörd. Kanske blir det en till, vi får se.

1 kommentar

  1. Kurt

    Räcker det som vinterfoder åt fåren?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑