De kom upp till slut. Fågelholkarna byggdes av några av cyklisterna som deltog i Ecotopia Biketour. De tillbringade några ganska regniga dagar hos oss i slutet av juli och en pysselstuga med fågelholksbygge var en av inomhusaktiviteterna.  Det blev åtta färdiga holkar varav fyra så småningom målades faluröda.

Holkar016

Holken som Candid gjorde har fått kattspår på sig men regnar nog bort. Holkar018

Tinas holk, utan kattspår.

Holkar019

En osignerad holk. Den får vara under en liten ek eftersom taket är gjort av osb-skiva. Får nog bli takpapp på den så småningom.

Holkar021

Saras är sist i raden. Väl tilltaget regnskydd fram och lagom ventilation där bak.

Holkar002

Här är hela raden. Vi tycker att det är lite besvärligt att sätta upp fågelholkar i träd. Man ska undvika att spika eller skruva. Remmar vittrar och ståltråd stryper träd eller grenar. Egna fiffiga patent brukar föra med sig att holken ligger på marken efter ett par år. Så vi gjorde extra långa stängselstolpar så vi kan skruva så mycket vi vill.

Just nu håller blåmesarna på som bäst med att leta efter bra boplatser. De far in och ut ur starholkar och annat som vi har på gården. Något par kanske kan tänka sig att flytta in i en av de nya holkarna? Vägen är sparsamt trafikerad och holkarna har luftats i ett drygt halvår så förutsättningarna kunde varit sämre. Vi återkommer med en rapport när häckningssäsongen är över.