I hönshuset har det funnits tre fönster. De var i bedrövligt skick när vi köpte gården. Karmarna var murkna och glasen satt knappt fast.

IMG_2082IMG_2083De tog vi ganska snabbt ut men vi har haft svårt att hitta ersättare. Fönster som är 105 x 98 är inte standard. Vi letade länge och var ett tag inne på att vi skulle sätta in järnfönster eftersom det sitter i ladugården. Ett tag var vi inne på att själva bygga ramar och sätta i fasta glas men det känns inte bra att inte kunna ställa fönstren på vädring om det behövs. Till slut gav vi upp och köpte några fönster som var i mindre storlek via blocket. Fördelen med dem var att de var öppningsbara. Tänkte att vi skulle mura upp så att fönstergluggarna helt enkelt blev mindre. Det kändes inte som ett bra beslut men vi vill få igång hönshuset så äldsta dottern satte igång att måla de brunbetsade karmarna vita. Vi har brist på varma arbetsytor så målningen får ske i gästrummet. P1080040Färg köper vi på Nolby Gård på företaget Hus till Hus. Det känns bra att måla med linoljefärg istället för plastfärger.

P1080041I mitt bakhuvud har det hela tiden gnagt och skavt och jag har inte känt mig nöjd med beslutet att minska fönstergluggarna. Jag tänker att höns gärna vill ha mycket ljus. När jag sedan testade att sätta in ett av fönstren så såg det inte bra ut alls. Jag började då istället fundera över om man kunde förstora fönstren genom att bygga ny karm runt och utöka med en överliggande ruta. Jag har aldrig gjort något liknande förut men prövade mig fram och fick till några bitar som jag fräste ur spår i för att kunna sätta in fönsterglas.

P1080044P1080043Längs med de inköpta fönstrens sidor sätter jag två reglar som fortsätter en bit ovanför fönstret. Ovanpå det inköpta fönstret satte jag sedan en regel med urfräst spår och sedan ytterligare en högst upp.  P1080046Begagnat fönsterglas är inte så svårt att få tag på och glasskärare har jag köpt en. Men här tog det stopp för dagen eftersom jag inte hade fönsterglas i rätt storlek hemma. Bild på hur det ser ut när det är klart får därför vänta tills en annan dag.
P1080045