Höstäpplen

Igår var jag och Jonas i fyra villaträdgårdar inne i Alingsås och hämtade äpplen. Fina Ingridmarie och cox orange och massa andra okända sorter. Det har verkligen varit ett fantastiskt äppleår och det kunde inte bli ett bättre år för att köra igång Alingsås Mobila Musteri. Många äpplen satt fortfarande kvar på träden men trillade ganska lätt av när vi skakade grenarna

Vi samlade ihop 682 kilo totalt och både släpkärra och bil blev full. Klockan var så pass mycket och äpplena så pass många när vi kom hem så vi beslutade oss för att skjuta upp mustningen till dagen efter. Idag startade vi relativt tidigt och sju timmar senare så har vi mustat 128 treliters bag-in-box. Det är en trevlig syssla även om det faktiskt är rätt ansträngade att lyfta 682 kilo först som äpplen, sedan som kross, därefter som pressrester och slutligen som must. Alingsås Mobila Musteri är nu intrimmat och fungerar precis som det var tänkt. Krossen, pressen och pastöriseringsapparaten krånglar inte alls trots många timmars körning. Äpplekrossen får djuren smaka på först av allt. Våra nyklippta får blev väldigt glada. Åtta stycken försöker äta ur en back medan en tacka la beslag på den andra boxen själv.

Resten av äpplekrossen blir täckmaterial i odlingarna när får, hönor och grisar fått så mycket de bör ha. Det känns bra att inget blir avfall utan att allt tas till vara. Äpplemust blir oftast bäst när man blandar sorter men eftersom vi hade så många fina Ingridmarie så gjorde vi för första gången några förpackningar med sortmust. Den blev mer rosa i färgen och syrligare än blandmusten. Vi tror nog att blandmusten vinner i längden även om det är roligt med sortmust.

Nästa lördag är sista gången vi står på Nolbygård och tar emot privatpersoners äpplen. 10-12 är vi på plats. Sedan ska musteriet storstädas och tömmas på allt vatten så att det mår bra över vintern.

2 kommentarer

  1. Kurt

    Hade ni bara frågat trädgårdsägare som hade äpplen kvar på träden?

    • Ylva Lundin

      Vi har haft möjlighet för folk att lämna in äpplen vid åtta tillfällen i höst. Denna gång var det bekanta vi besökte och de hade både äpplen på träden och fallfrukt. Så länge fallfrukten inte har varit i hagar med betande djur så går det utmärkt att musta även dessa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑