Vi ska gräva om alla våra grönsaksbäddar för att få en effektivare odling. Korta breda bäddar passar dåligt för såmaskiner och andra hjälpmedel som vi har insett att vi kommer att behöva använda för att inte jobba för mycket. Därför har vi bitit i det sura äpplet och börjat gräva om. Vi har fått många råd som i princip alla gått ut på att använda traktor för att jämna ut bäddarna och sedan dra upp nya med olika redskap. Men vi vill helst inte dra in en traktor i odlingen. Traktorer är inte bara tunga, de tar mycket yta i anspråk när de ska manövreras och vi kan ana hur det skulle se ut efteråt.
Vi täcker bäddarna med mustrester och kommer sedan att täcka hela kvarteret med plansiloplast. Det bär emot lite men eftersom vi måste minska arbetsmängden så prövar vi denna lösning. De vi har pratat med som har prövat är lyriska.
Vi var lite inne på det ett tag men det kändes inte som en bra lösning. Bäddarna är anlagda för hand och även omgrävningen kommer att ske för hand. Vi har i princip grävt klart kvarter ett med undantag från några jordgubbsbäddar där vi vill flytta plantorna.
Nu blir det 75 centimeter breda bäddar som är drygt 16 meter långa. Det känns bra!
Om oss
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard

Torsdagen den 22 maj drar marknaden igång på Stora torget i Alingsås!
I år kommer vi dessutom att ha några nya säljare på plats.
Vi kommer att hålla öppet 13.00-17.00 så vi stänger en timme tidigare än tidigare år för att vissa av säljarna även vill hinna med @reko.alingsas jämna veckor.
Vi ser verkligen fram mot säsongen och mot att kunna leverera tomater, gurka, blomkål, majs och annat som smakar mer och annorlunda (godare) än de ni hittar i vanlig butik. Allt skördas inför marknaden så färskare är svårt att få tag på. Vi kommer också att ha utlämning av grönsakskassar i samband med marknaden så om du vill prenumeraera på grönsaker så gå in på vår webbsida för mer information.
18 timmar sedan











Vi har haft en fantastisk permakulturvecka med besök från @helena_ullmark Helena von Bothmer och @susannerorum. Båda våra barn med respektive har också varit med och vi har designat delar av gården men framför allt funderat över en kommande generationsväxling. Spännande och utmanande tankar och idéer som vi skriver om i det senaste blogginlägget.
1 dag sedan
På studiebesök hos Magnus på @trampverkstan där alla maskiner drivs av fot eller handkraft. Magnus kan ta fram nästan vilka profiler som helst. Vi har till exempel fått hjälp att skapa kopior av golvlister och dörrfoder som finns kvar i vissa rum på vår gård så vi kan ersätta lister från 70 och 80 talet.
Magnus demonstrerade och sedan fick vi själva pröva. Det är något visst med gamla hantverk.
#byggnadsvård #trähantverk
2 dagar sedan

Pilkoja på gång. Första steget mot en ny yta på gården. Spännande att se utvecklingen framöver. Designen är gjord av två generationer på gården gemensamt. Första steget på en framtida generationsväxling.
3 dagar sedan

En dag med detta goda gäng på @trampverkstan. Solsken dessutom. Nu laddar vi för kvällens Glada Grisen. #denpengafriapubenpåöstäng
5 dagar sedan

Det växer i förodlingen. Köldtåliga växter bor nu mer i ett bubbelplasttält i glasväxthuset som har nytt tegelgolv av återvunnet tegel. #odla #grönsaker
1 vecka sedan

Som vanligt så är det överfullt i förodlingen trots att vi planterat fyra bäddar i tunneln och burit ut 16 brätten med det mest köldtåliga till bubbelplast-tältet. Inga fler nätter med minusgrader nu tack. Vi vill kunna bära ut alla brätten nu när ljuset är tillräckligt för att odla utan lampor.
2 veckor sedan


Sedan en tid tillbaka har vi slutat köpa yoghurt, halloumi och fetaost och gör istället vår egen yoghurt, grillost och salladsost. Vi har turen att ha en ekologisk mjölkbonde i byn där vi kan köpa mjölk.
Vi slipper massa onödiga förpackningar, vet att djuren har det bra och vi vet att det inte är några tillsatser eller konstigheter i.
När vi flyttade ut till gården fanns det sex mjölkbönder i kommunen. Nu finns det bara tre kvar och två av dem lägger snart av. En enda mjölkgård kvar i kommunen!!!
Samtidigt kommer jordbruksverket med nya regler för alla som vill hålla djur i liten skala (hobby). Reglerna för bland annat yta för djuren blir mycket strängare. Jordbruksverket själva säger att det är för att när man håller djur i liten/icke kommersiell skala så behöver vi inte väga in samhällsekonomin så då kan vi ha strängare regler. Men var det inte nu vi skulle öka beredskapen och stärka den svenska livsmedelsproduktionen?
#mejeri #småskaliglivsmedelsproduktion #resiliens #ost #vadhållerdepåmed
2 veckor sedan
Hej! Hur breda var era bäddar förut? Funderar på vad som är för brett. Drog upp rader med traktorn i går och då blev bäddarna 90 cm.
Vi hade 120 cm breda bäddar men i år har vi grävt om alla till 75 cm + 45 cm gång. Vi har grävt för hand så vi kunde göra dem precis som vi ville ha dem. 75 cm är standardmått som passar till bredgrep, anläggningskratta och andra redskap. Hur breda blev dina gångar? Jag är väldigt nöjd med 75 eftersom det är lättarbetat. Vill du ha smalare bäddar kan du ju alltid efterskotta lite för att få bredare gång och smalare bädd.