Grävning av bäddar

Vi ska gräva om alla våra grönsaksbäddar för att få en effektivare odling. Korta breda bäddar passar dåligt för såmaskiner och andra hjälpmedel som vi har insett att vi kommer att behöva använda för att inte jobba för mycket. Därför har vi bitit i det sura äpplet och börjat gräva om. Vi har fått många råd som i princip alla gått ut på att använda traktor för att jämna ut bäddarna och sedan dra upp nya med olika redskap. Men vi vill helst inte dra in en traktor i odlingen. Traktorer är inte bara tunga, de tar mycket yta i anspråk när de ska manövreras och vi kan ana hur det skulle se ut efteråt.Vi täcker bäddarna med mustrester och kommer sedan att täcka hela kvarteret med plansiloplast. Det bär emot lite men eftersom vi måste minska arbetsmängden så prövar vi denna lösning. De vi har pratat med som har prövat är lyriska. Vi var lite inne på det ett tag men det kändes inte som en bra lösning. Bäddarna är anlagda för hand och även omgrävningen kommer att ske för hand. Vi har i princip grävt klart kvarter ett med undantag från några jordgubbsbäddar där vi vill flytta plantorna. Nu blir det 75 centimeter breda bäddar som är drygt 16 meter långa. Det känns bra!

2 kommentarer

  1. Camilla

    Hej! Hur breda var era bäddar förut? Funderar på vad som är för brett. Drog upp rader med traktorn i går och då blev bäddarna 90 cm.

    • Ylva Lundin

      Vi hade 120 cm breda bäddar men i år har vi grävt om alla till 75 cm + 45 cm gång. Vi har grävt för hand så vi kunde göra dem precis som vi ville ha dem. 75 cm är standardmått som passar till bredgrep, anläggningskratta och andra redskap. Hur breda blev dina gångar? Jag är väldigt nöjd med 75 eftersom det är lättarbetat. Vill du ha smalare bäddar kan du ju alltid efterskotta lite för att få bredare gång och smalare bädd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑