Idag har vi varit på årets första julmarknad. Igår kom vintern och idag på morgonen var det minusgrader. Vi klädde oss varmt och tog med liggunderlag att stå på för att klara av dagen. Väderlekstjänsten hade lovat lite sol och vindstilla men fram till tolv var det ordentligt blåsigt och mulet. Vi var lite oroliga i början av november att vi inte skulle ha tillräckligt med varor till julmarknaderna. Vår huvudsakliga vara är ju grönsaker och så här års är det inte så mycket som går att skörda. Vi lyckades dock få med oss vitlök, vintersquash, brysselkål, grönkål, betor, morötter och jordärtskockor. Brysselkål på stock var populärt. De är fina som ”blomma” fram tills man tänker äta upp dem. Dessutom är toppskotten goda att steka i smör och vitlök.
Dessutom hade vi honung och äppelmust samt gran- och tallris.
När händerna blev för kalla kunde vi värma oss på den öppna elden. Ett 25 tal säljare var på plats och det var trevligt att återse gamla bekanta från sommarens matmarknad. Fortfarande träffar vi Alingsåsare som inte känner till att vi har en matmarknad i Alingsås varje lördag hela sommaren.
Det var rätt så mycket folk och trevlig stämning. Vi var glada över att vi hade klätt oss varmt. Nästa helg är det julmarknad på Nääs Fabriker både lördag och söndag. Då blir det ett ganska annorlunda gäng utställare med många som vi inte träffat förut. Helgen efter är det dags för julmarknaden på Vikaryd, även det båda dagarna. Välkomna att besöka oss då!
Om oss
Vi, Jonas, Ylva, Tilda och Ina köpte Östängs gård 2014 och tillträdde i oktober. Tanken är att skapa en levande gård med odlingar, djur och en bredd på verksamheter. Än så länge bor vi och våra katter Rufus och Glenn-Pär, får, hönor, ankor och bin här.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Med start 16 juni står vi på Alingsås matmarknad varje torsdag vid stora torget i Alingsås mellan 14:00 och 18:00. Välkomna!
Instagram: ostangs_gard


I helgen har vi öppen gård under gårdssafari längst väg 190. Välkomna att besöka växthusen, skogsträdgården, odlingarna och hälsa på djuren. Tackor och tacklamm kommer att gå i en hage vid gårdsplanen och de är väldigt sugna på att bli gosade med. Gårdsbutiken kommer att fyllas med grönsaker och Ylva och Jonas finns på plats för att svara på frågor om odling och allt annat som kan hända på en gård.
Filmat av @flulundin
Passa också på att besöka;
@skattegardens_lantost
@sh_naturochkultur
@lillahakansgarden
@emmastradgard_svenskebo
@westerbobutik
#brobackakaffestuga #upplevbrobacka #matsafarilängsväg190 #gårdssafarilängsväg190 #gårdssafari
1 dag ago


Lammlådor i höst. Den 20 oktober lämnar vi ut årets beställda lammlådor. Vi har några obokade så om du är intresserad så skick ett mail.
Våra lamm har gått ute på bete hela sina liv förutom de första veckorna då de går med sina tackor inne i ladugården. De är helt uppvuxna på bete och har inte fått kraftfoder.
På Östängs Gård är vår huvudsakliga inriktning grönsaker och för att inte behöva köpa in gödsel så har vi nio stycken tackor. Det ger oss tillräckligt med gödsel för att odla grönsaker på 2000 kvadratmeter.
Tackorna betäcks varje höst i november och lammar i april. Det innebär att vi under betessäsongen har cirka 25 djur vilket är ungefär vad vi behöver för att hålla våra betesmarker öppna.
När det är dags att stalla in djuren för säsongen skickar vi de lamm som vi inte ska behålla för avel till slakt. Tackor som har haft problem med tänder eller juver får också gå till slakt och ersätts då med de bästa lammen.
Vi köper in en ny bagge med några års mellanrum för att förnya besättningen.
Att ha får som förser oss med gödsel gör att vi även kan producera några lammlådor av bra kvalité varje år samt några skinn.
Att gödsla med fårens ströbädd gynnar mikrolivet i jorden och sedan vi tog över gården har vi märkt en rejäl ökning av antalet maskar och andra kryp i jorden. 2014 grävde vi över 200 kvadratmeter utan att hitta en enda daggmask. Idag kan vi inte vända ett greptag utan att hitta mask.
#lamm #lammlådor #grönbete
2 dagar ago






Tack alla nya och gamla vänner som kom och gjorde Glada Grisen till en trevlig tillställning! #gladagrisen #pengafripub
5 dagar ago


Här jobbar vi :)
Den 23-24 september är du välkommen hit då vi har öppen gård 11-16 båda dagarna.
Filmat av @flulundin
#odling #marketgardening #lokalproduceradmat #visitalingsås
7 dagar ago





Än skördar vi tomater även om takten har avtagit något. Plantorna är över fem meter höga så vi är glada att vi använder tomatkrokar så vi kan sänka plantorna och flytta dem i sidled. #tomater #odla
1 vecka ago




Helgen 23-24 september har vi återigen öppen gård på Östäng. Vi öppnar upp gårdsbutiken 11-16 och där ni hittar lammskinn, äpplemust, honung och nyskördade grönsaker. Allt producerat på vår egen gård.
Ni har också möjlighet att lämna in äpplen till vårt musteri.
Ylva finns i odlingen för att svara på frågor och hönor, ankor och får visar gärna upp sig. Fåren vill dessutom gärna bli klappade.
Vi har öppet eftersom det är Gårdssafari längst väg 190 så det finns många fler ställen som håller öppet och är värda ett besök.
#lab190 #gårdssafari #öppengård #lokalproducerat #upplevalingsås #visitalingsås #odla #grönsaker
1 vecka ago


Välkomna till gårdsbutiken fram till 18.00. I morgon finns vi på Stora Torget i Alingsås 15-18!
2 veckor ago


För tredje gången den här säsongen öppnar vi upp den pengafria puben - Glada Grisen på Östängs gård!
Alla som vill är välkomna! Kanske har du varit hos oss tidigare eller också har du bara följt oss på nätet och vi kanske aldrig har träffats. Det spelar inte någon roll. Alla är välkomna. Vi gillar att träffa folk!
Konceptet är enkelt. Det kostar inte något att delta och inga pengar kommer att byta ägare under kvällen. Vi skapar Glada Grisen tillsammans genom att alla tar med sig något som de tycker ska finnas på en bra pub. Kanske finns det något att dricka och kanske finns det något att äta - det kan man aldrig veta men det brukar bli bra.
Den här kvällen öppnar vi 18-23.
Välkomna!
2 veckor ago











Tack alla som besökte oss idag under @mathantverkssafari
Många intressanta samtal om odling, djurhållning och annat. Vi hade laddat butiken med blomkål, majs, zucchini, gurka, bönor, morötter, dill, persilja, tomater, grönkål, mangold, potatis, sallat, purjolök, honung och årets första äppelmust. Människor kom för att handla i butiken, smaka på sishuanpeppar, gosa med fåren, klappa katten eller för att lämna in äpplen för mustning.
I morgon skördar vi mer av det som tog slut idag så välkomna då. Vi har öppet 11-18.
#mathantverkssafari #mathantverkssafari2023 #lokalproducerat
3 veckor ago
Lämna ett svar