Idag har vi varit på årets första julmarknad. Igår kom vintern och idag på morgonen var det minusgrader. Vi klädde oss varmt och tog med liggunderlag att stå på för att klara av dagen. Väderlekstjänsten hade lovat lite sol och vindstilla men fram till tolv var det ordentligt blåsigt och mulet. Vi var lite oroliga i början av november att vi inte skulle ha tillräckligt med varor till julmarknaderna. Vår huvudsakliga vara är ju grönsaker och så här års är det inte så mycket som går att skörda. Vi lyckades dock få med oss vitlök, vintersquash, brysselkål, grönkål, betor, morötter och jordärtskockor. Brysselkål på stock var populärt. De är fina som ”blomma” fram tills man tänker äta upp dem. Dessutom är toppskotten goda att steka i smör och vitlök.
Dessutom hade vi honung och äppelmust samt gran- och tallris.
När händerna blev för kalla kunde vi värma oss på den öppna elden. Ett 25 tal säljare var på plats och det var trevligt att återse gamla bekanta från sommarens matmarknad. Fortfarande träffar vi Alingsåsare som inte känner till att vi har en matmarknad i Alingsås varje lördag hela sommaren.
Det var rätt så mycket folk och trevlig stämning. Vi var glada över att vi hade klätt oss varmt. Nästa helg är det julmarknad på Nääs Fabriker både lördag och söndag. Då blir det ett ganska annorlunda gäng utställare med många som vi inte träffat förut. Helgen efter är det dags för julmarknaden på Vikaryd, även det båda dagarna. Välkomna att besöka oss då!
Om oss
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard




Magnus på @trampverkstan har tillverkat en ny fin dörrkarm till våra dubbeldörrar till vardagsrummet.
Med den som förebild håller vi nu på att tillverka en mindre dörrkarm till en gammal dörr vi köpt till städskrubben.
Magnus dörrkarm blir finare - men vår duger och nu vet vi hur man kan göra en dörrkarm.
Processen är ganska typisk för hur vi lär oss nya saker på Östäng. Studera hur andra gör och börja sedan att träna. Det behöver inte bli perfekt med en gång. Vi kallar det östängsperfekt.
Ska det vara någonstans där vi verkligen vill ha det perfekt så kallar vi in proffs men det är roligare med det man gjort själv.
Behöver du något snickeri utfört eller någon gammal detalj i trä tillverkad så tveka inte att kontakta Magnus. Han är grym på att ta fram tidstypiska detaljer till gamla hus.
#snickeri #sekelskifteshus #nykunskap #kansjälv #östängsperfekt
3 dagar sedan



Första sådden gjord i växthuset. Nu är 2025 års odlingssäsong inledd med spenatsådd i växthuset.
Blir glad över att se hur fina aggregat som bildats i jorden.
Blir mindre glad över att studera sorkarnas framfart.
#spenat #odlingsåret2025 #förstasådden
5 dagar sedan






Idag påbörjade vi läggningen av sten i glasväxthuset. Tanken, förutom att få ett snyggt golv, är att det ska lagra värme så att klimatet blir ännu bättre här inne. Vi märkte stor skillnad när vi murade upp bakväggen. I mitten av mars måste det vara klart för då ska vi förodla alla våra plantor i det här utrymmet.
#växthus #tegel #tegelgolv #odla
7 dagar sedan

Nu öppnar vi för bokning av prenumeration på grönsaker säsongen 2025. Under 23 veckor kan du boka en kasse nyskördade grönsaker för upphämtning på gården eller i centrala Alingsås.
#prenumeration #grönsaker #odla #marketgarden #loo #dethänderialingsås #upplevalingsås
1 vecka sedan

Dagens blogginlägg handlar om hur och varför vi numer gjuter egna vaxmellanlägg trots att det tar ungefär en arbetsvecka per säsong. Länk i bio.
#biodling #gjutavax #vaxkakor
2 veckor sedan

För att slippa köpa in vaxmellanlägg till bikuporna och riskera att få in diverse föroreningar gjuter vi numer våra egna mellanlägg av det vax som våra egna bin tillverkat. Idag tillverkar vi vaxmellanlägg inför säsongen 2025 för när vi väl behöver dem så har vi så mycket annat att göra.
#biodling #vaxkakor #gjutavax
2 veckor sedan



Nu lägger vi nytt golv i wwoofhuset. Ett mjukt såpskurat furugolv. I maj drar vår wwoofsäsong igång och då vill vi att wwoofhuset är inbjudande och välkomnande. Här bor våra wwoofare (world wide oppourtunities on organic farms) medan de är på gården och lär sig om hur man kan sköta ett mindre jordbruk. De kommer från hela världen och får en inblick i svensk kultur och natur.
#wwoof #wwoofsweden #volontärer #odling
2 veckor sedan

På bloggen idag reflekterar vi över odling av betor, mangold och spenat. Betor är en av våra personliga favoriter att odla. Dessutom är betor i olika färger snyggt och lyfter vilket försäljningsbord som helst.
Länk till bloggen i bio.
#betor #odla #marketgarden #målleväxter
2 veckor sedan


Arbetet med utrymmet mellan hall och sal går vidare. Nu ska vi hyvla fotlister, skurklossar, dörrkarmar och hyllor. Sedan ska det shellackas och strykas med tre lager linoljefärg. #sekelskifteshus #pärlspont #renovering #vintersysslor
2 veckor sedan
Lämna ett svar