Den här helgen har det varit julmarknad både på Nääs fabriker och på Nolbygård. Vi fick dela upp oss på lördagen så jag (Ylva) åkte till Nolbygård och Jonas åkte till Nääs. På söndagen kunde vi åka båda två till Nääs.

En fördel med att vara två är att man kan ta rast, äta lunch, gå på toaletten och annat som man inte hinner med när man är ensam och det är ganska skönt.

Förra helgen träffade vi på en biodlare som hade sina honungsburkar i snygga presentförpackningar där det fick plats två burkar i en. Eftersom vi i år har slungat tre omgångar så ville vi hitta något liknande fast för tre burkar.

Vi beställde redan samma kväll som vi kom hem från förra helgens julmarknad så till denna kunde vi packa våra tre smaker i en snygg presentförpackning.

Det är roligt att, på marknader, kunna erbjuda och diskutera tre olika smaker på honung med kunderna.

Eftersom Jonas började sin julmarknad klockan 10 och jag inte förrän 12 så gav han sig iväg först medan jag tog hand om djuren. Eftersom vi räknade med att jag på Nolbygård skulle ha lättare för att sälja grönsaker eftersom vi har fler stammisar där så fick jag ta lastbilen. Då återstod bara vår lilla röda Up till Jonas och i den packade vi in vitkålshuvuden, rödkålshuvuden, grönkål, röd- och gul lök, vitlök, kålrötter, chilli, många bib med must, must på flaska, honungskartonger, dukar – och så Jonas.

Nackdelen med att packa in i bilen är att det blir mycket jobb att packa upp när man kommer fram även om de på Nääs Fabriker förser utställarna med både bra tält och bra bord.

Vi delade tält med ett företag som sålde blommor och kransar. Det verkade först inte vara så många olika säljare på Nääs i år men när man gick runt hittade man den ena lokalen efter den andra med fler och fler säljare. Många olika foodtrucks var också på plats och det var helt otroligt mycket folk i rörelse.

Jag packade som vanligt i ordning lastbilen med alla grönsaker på plats i sina kärl. Mustkartonger, flaskor och honungsburkar kan lätt fara omkring när man kör så de satte jag upp först när jag kom fram.

En och annan purjo hade också trillat omkull men det är väldigt snabbt gjort att ställa i ordning.

De flesta marknader på Nolbygård har startat 10 och hållit på till 15 eller 16. I år testades ett nytt koncept med marknadsstart klockan 12 och sluttid 18. Det hade flera kunder missat så vid 10 var det redan mycket folk på plats.

Vi trodde att vi skulle ha lättare att sälja skinn på Nääs än på Nolbygård så jag tog bara med två skinn och Jonas fick med sig resten. Innan vi öppnade var mitt första skinn sålt och strax därefter det andra. Det är svårt att veta när skinna blir sålda. Typiska sällanköp. Ibland har köparen grunnat i månader, ibland blir ett skinn sålt direkt. Grönkålen tog slut snabbt liksom brysselkål, broccoli, och mangold.

Nolbygård är mysigt på kvällen med alla ljus och bodarna upplysta. Det här är verkligen vår hemmaarena och det fanns knappt tid att fylla på grönsaker för det var så mycket människor. Riktigt kul och bra marknad.

På söndagen var vi båda två på Nääs. Där är en helt annan kategori av människor. De var inte alls intresserade av grönsaker men must och honung gick åt i rasande takt. Vi erbjöd provsmakning på varm äppelmust som vi låtit sjuda ihop med kanelstänger i fem minuter och det gick hem hos de allra flesta.

Många ville också titta på lammskinn och när vi åkte hem hade vi bara fyra skinn kvar. Det är allt vi har kvar totalt. Vi var inne och tittade i en butik där de säljer ullprodukter och hittade följande skylt om gotlandsfällar. Kanske är vi helt enkelt för billiga men 15 000 låter väl väl mycket för ett skinn?

Nääs är trevligt på ett helt annat sätt än Nolbygård. Den gamla bruksortens estetik ger en mycket speciell känsla.

Nu är vi mycket trötta och väldigt nöjda och alla presentförpackningar har gått åt. Frågan är vad vi ska sälja de följande sex julmarknadsdagarna… Än så länge har vi kvar av allt men det tunnas ut med väldig hastighet. Ett angenämt problem!