Kompost

För att kunna odla behöver man vatten, fröer och näring i någon form. Vi vill gärna skapa ett system där vi producerar lagom mycket gödsel för att fylla våra behov i grönsaksodlingen. Vi har tio lammande tackor som producerar mycket kiss och bajs under vinterhalvåret. Detta hamnar i en ströbädd av halm som med tiden blir som en stenhård kaka. Den gödslar vi ut och lägger på gödselplattan. Året efter vänder vi högen med skopan på traktorn och sedan är det tänkt att högen ska transporteras ut i odlingen.

Så vi har svurit! När vi lyfte på presenningen förväntade vi oss något som mer liknade jord än ströbädd men sanningen låg snarare någonstans däremellan. Stora sjok lassades upp i skottkärran och sedan har vi försökt sönderdela sjoken genom att hugga den i bitar med en spade. Hur vi än har slitit så har det inte gått att mylla ner för sjoken har visserligen varit mindre efter spadhanteringen men inte små nog.

På youtube-klipp kan man se att odlare lassar kompost i hinkar som de sedan strör ut över bädden. Det kan vara lite klumpar i men på det stora hela ser det lätt och bra ut. Så tänkte vi oss att vår ströbädd skulle bete sig men ett sjok går nästan inte ner i en hink och skulle man vända på hinken så skulle allt landa i en stor hög.

Jag ringde en odlarkollega häromdagen och frågade hur sjutton han gjorde. Han berättade då att han hade en gammal smal gödselspridare så när det var dags att vända komposten efter en vinter så lassade han i ströbädden i gödselspridaren och sedan sprutade gödseln ut där bak och lades i en limpa i väntan på nästa år. Det lät bra. Vi skannade av blocket och där var det dyrt.

Vi skickade ett SMS till vår granne Richard och frågade om han visste någon i bygden som hade en gammal gödselspridare stående. Ganska omgående fick vi svar att han hade en själv som han skulle ha lagt ut på Blocket förra helgen men han hade inte hunnit. Vi åkte över idag på förmiddagen och nu har vi en gödselspridare.

Vi hade planer på att göra helt andra saker idag men det kändes så spännande så vi satte igång direkt och lassa upp gödseln från gödselplattan i spridaren.

Sedan körde vi ner närmare odlingen och satte igång. En fascinerande maskin. Det sprutade gödsel och det var definitivt en annan storlek på klumparna som kom ut.

Dessutom sparar vi genom den här hanteringen cirka 200 meter skottkärrekörning per lass. Förmodligen kommer det att bli ännu bättre nästa år eftersom vi ska ta förra årets ströbädd och köra genom spridaren när vi vänder den.

Kanske går det till och med att köra den nya ströbädden genom spridaren innan den ska komposteras? Vi får helt enkelt testa.

2 kommentarer

  1. Kurt

    En ströbädd från får blir nog inte bättre än så här! Det bör nog blandas med mycket mera grönt material så att det blir lite liv där, med maskar och andra djur som omsätter näringen!

  2. Ylva Lundin

    Den har redan blivit bättre 🙂 En vända i gödselspridaren och jag kan lassa upp den med hink och strö ut. Inte allt för en del större klumpar slank igenom men det mesta är ströbart. Stor skillnad mot innan. Nästa år kommer det att ha gått två gånger genom spridaren och då tror jag att det kommer vara kanon. Hade jag haft massa grönt material att blanda med så hade det naturligtvis varit bra – men det har jag inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑