I går byggde vi vår första Johnson-Su kompost. Det har legat i bakhuvudet länge men nu blev det akut då vi behövde frigöra storsäckar att förvara mer flis i eftersom vi behöver rensa ett skogsbryn där hasselbuskarna håller på att ta över åkerkanten. Information om hur andra byggt sina finns här.
Vi kommer att jobba en hel del med komposter i år. Det har vi varit riktigt dåliga på hittills förutom när det gäller fårens ströbädd som vi komposterar i en limpa på gödselstaden varje år. Nu ska vi pröva lite olika modeller för att hitta fram till hur vi kan skapa vårt eget odlingssubstrat som kan ersätta köpt torvbaserad såjord/plantjord.
Vi började med att lägga ut två pallar och se till att de var i våg. Eftersom anordningen ska stå minst ett år så är det bra om det inte lutar från början.
I pallarna borrade vi ett antal hål.
Sedan la vi en markduk på pallarna och gjorde hål över hålen.
Av två armeringsnät formade vi en cylinder men den visade sig bli för hög så vi fick minska ner höjden med en vinkelslip.
Sedan sydde vi fast en markduk som täckte insidan på cylindern med en rostfri ståltråd.
Vi samlade ihop gårdens alla skottkärror för att blanda innehållet som skulle ner i behållaren.
Cylindern sattes på plats på pallarna.
För att hålla den på plats spikade vi i några krampor.
Vår gård är fylld med ”bra-ha-saker”. Ibland känns det som om vi har väl mycket av det men en dag som denna då vi plötsligt får för oss att göra en Johnson-Su kompost är man glad för bitar av markduk, pallar, armeringsnät och gamla rör som vi har liggande. I rören borrade vi gott om lufthål.
Luftningsrören sattes ner över de borrade hålen i botten och fästes i överkant i två järntrådar och buntband.
Det är inte så noga men behöver hållas på plats medan man fyller komposten.
Det är bra att ha praktikanter så man är flera som kan hålla på en gång.
Grönflis, träflis och hönsgödsel blandades och blötlades i skottkärrorna. Det ska vara rejält blött från början.
Hönsskit har vi stående i blå tunnor och det luktar rent förskräckligt!
3/4 flis och 1/4 hönsgödsel har vi läst oss till att man ska ha i.
Vi bottnade också med en del halm från ankorna och löv samt lökblast.
Hela hanteringen i regnet var rätt äcklig men efter ett tag kände man inte stanken. 23 skottkärror senare var anordningen fylld och vi kunde spola av regnkläderna och sluta för dagen.
Nu sitter det ett par termometrar i och vi hoppas att processen ska ta fart.
Initialt kommer temperaturen förhoppningsvis att stiga till 60-70 grader för att därefter sjunka och när temperaturen går ner under 30 grader ska vi tillsätta mask för att hjälpa processen ytterligare.
Lämna ett svar