På lördag är det dags att lerklina väggarna i blivande badrummet men det är mycket som ska fixas innan dess. I måndags var Magnus från Trampverkstan här och hjälpte oss att fixa till runt fönstren. Han kommer också att handhyvla fönsterfoder så vi får samma slags foder runt fönstren som vi har runt dörrarna. De ska dock på först efter att leran är på plats.

Eftersom fönstren som sitter i rummet nu inte är original så har de tidigare ägarna lagat i ovanför. Istället för att lerklina ovanpå så har de spikat fast tretex och sedan tapetserat. Tretexen och leran runt omkring har rört sig olika så tapeten har bucklat sig. Nu har vi tagit bort tretexen och ersatt den tunna brädan med mer stabila grejer. Magnus har yxat till det nya materialet så att leran ska fästa ordentligt på lördag.

Tanken har hela tiden varit att behålla all lera på väggarna som sitter fast ordentligt. Ytterväggarna har vi dock fått ta ner all gammal lera på då den släppt på de flesta ställena. Problemet med den leran som satt fast var att det även satt tapet på. När vi lerklinar på tapeten kommer den att bli blöt och då finns det risk att tapeten släpper från underlaget. Därför har jag denna vecka pillat tapet i omgångar. Idag vätte jag ordentligt med en blomspruta för att lättare få loss tapeten men den gamla leran från 1908 innehåller så mycket sand och annat material och så lite lera så den blev till gröt när den fick vatten på sig. Frågan blev då hur den skulle reagera på lördag.

Till slut bestämde jag mig för att ta ner all gammal lera. Den finns fortfarande kvar under pärlsponten tillsammans med sex lager tapeter men nu är all lera nertagen. Ena väggen är gjord av stående stockar istället för liggande. Varför har vi inte någon aning om men bakom dessa finns trappan upp till andra våning. Kanske har det betydelse?

Det blev rätt många timmar med stämjärn och klubba. Skillnaden i arbete mot att ta ner leran från de två ytterväggarna var stor. På ytterväggarna trillade det mesta i stora sjok men på de två innerväggarna lossade kvadratcentimetrarna lite i taget.

Många timmar senare var all lera borta.

De två ytterväggarna är drevade med någon form av rep. Kanske är det hampa eller också är det lin.

Runt fönstrena har de drevat med tagel förutom under tretexen där det var isolerat med mineralull. De två innerväggarna är drevade lite olika. Väggen mot kontoret är drevad med sönderklippta jutesäckar.

Väggen mot hallen är drevad med gamla svarta och röda tygbitar.

Vi kommer att fylla i med lin som vi har en hel del av. Det känns bra att få bort all mineralull och att jobba bara med naturliga material i rummet.

Det är fascinerande att de nästan uteslutande har använt lokala material när huset byggdes. En hel del av stockarna är dessutom återvunna från något annat hus. Det kan man se eftersom det finns helt omotiverade urtag på flera ställen.

Nytt lin som ska på plats för att få rummet vindtätt.