Det har varit en kall vår vilket ställer till det i odlingen. Vi har i stort sett följt planen för växthusodlingen men kylan har gjort att plantorna farit rätt illa. Vi har inte så stor vana vid att odla tidiga vårgrönsaker och hela verksamheten med tidiga grödor i växthuset är än så länge rätt mycket av test.

För första gången så odlar vi vitlök i tunneln. Den sattes sent i höstas och tar sig fint. Här räknar vi med att skörda färsk vitlök flera veckor tidigare än på friland.

Vintersallat har vi inte odlat alls förut och den har växt väldigt ojämnt sedan vi sådde den i höstas. Vissa plantor har möglat under vintern men andra har växt fint. Vi tycker inte att den smakar så mycket så den har inte riktigt gjort succé hos oss.

En bortglömd sallatsplanta har börjat växa bra tidigt i vår. Den skulle skördats i höstas men då var den så liten och därför fick den stå kvar. Nu på våren har den växt till sig och är strax färdig att skördas.

Pak Choi planterade vi ut vecka elva och trots många frostnätter så har den klarat sig bra.

Samma vecka satte vi ut red russian men på de plantorna syns tydliga frysskador på bladen.

Sallaten utplanterad vecka 11 växer på trots kylan. Sallat trodde jag var mycket känsligare men det visar sig vara en väldigt bra gröda för sen och tidig skörd.

De utplanterade rödbetorna har också tagit sig väldigt bra. De sådda har precis tittat upp men verkar komma fint liksom morötterna.

Vitkålsplantorna har mått riktigt dåligt av kylan trots dubbla lager fiberduk. Bilden ovan visar den planta som klarat sig bäst och den nedan visar en planta som är nästan död.

Det går ju inte att veta i förväg hur kalla de närmsta veckorna ska bli. Kanske får vi räkna med kalla vårar framöver men om det sedan inte blir kallt så ångrar man ju att man inte försått i tid. Att kunna skörda vitkål redan i maj kommer nog alltid att vara en chansning. I år gick den nog inte hem men då får vi skörda annat i stället.