Grovputsen har torkat så idag har vi lagt på två lager finputs. Först ett grövre finputslager bestående av lera, finkornig sand och pappersisolering som bindemedel. Därefter ett finare finputslager bestående av stenmjölspulver och lera utan bindemedel.

Det här är underlaget vi började med på morgonen. Grov lera som vi rollat med en piggroller.

Runt fönstren hade det släppt lite och det är en hel del sprickor här och var.

På ett ställe där linnätet inte räckte har det blivit rejäla sprickor.

Det vi har gjort sedan sist är att sätta fast grundmålade bröstlister. Grovputsen går ner bakom dessa och finputsen ska putsas mot listen så skarven inte syns.

Det är skönt med flera lager så att skavankerna kan döljas med nästa lager.

Innan vi la på första finputslagret så vätte vi väggen för att få bättre fäste.

Det är lite trixigt att få rätt konsistens. Bruket får varken bli för blött eller för torrt och inga korn bör vara större än en tredjedel av lagrets tjocklek. Hämtar man lera från åkern så är det inte någon garanti för att inga små stenar följt med leran vilket ställer till det en del. Det är förmodligen mycket lättare att lerklina med köpt lerpulver som har rätt kornstorlek från början och är utan föroreningar.

Här inne i pannrummet har Jonas hållit till mest hela dagen förutom när han fick köra hem till Magnus och Maria och hämta mer lera. Vår lera på åkern ligger under 40 cm snö så det kändes inte helt enkelt att gräva upp den.

Han jobbade både med tvångsblandaren och med borrmaskin för att få till allt bruk som behövdes. När vi hade lagt på ett lager finputs tog vi fikapaus för att sedan sätta igång med finfinlagret. Här blev det uppenbart att man inte kunde ha med några korn eftersom det lagret bara ska läggas en millimeter tjockt. Vi fick helt enkelt ta fram en mosvagga och köra igenom blandningen i den.

Konsistensen ska vara ungefär som Nutella. Sakta men säkert blev allt mer av väggarna finfinputsade och innan vi la av för kvällen blev vi faktiskt klara.

Här lägger Ylva och Tilda på finfinlagret på den sista väggen.

Nedan ser ni skillnaden på de tre lagren.

Fantastiskt roligt att jobba med lera. Nu ska detta torka och så ska vi sätta på fönsterbrädor och fönsterfoder innan vi målar väggarna. Tack Solveig för all hjälp idag.