Det är över tio grader kallt ute och enligt SMHI ska det vara minusgrader varje natt tio nätter till.

När vi flyttade till gården gjorde jag i ordning ett källarutrymme under ladugården för förodling. Det finns dubbla dörrar och håller sig oftast frostfritt utan hjälp.

När odlingarna har växt så har det blivit för litet och nu för tiden förodlar jag det mesta i vårt glasväxthus med kanalplasttak och murad tegelvägg i bakkant. Där hänger jag bubbelplast för fönstren och jag kan även dela av en del av växthuset ifall jag behöver extra värme.

I morse klockan åtta var det fem grader varmare där intill väggen än vad det var utomhus utan att det är uppvärmt. Här finns dock inte några plantor än.

Vi använder inte belysning ute i växthuset utan flyttar ut växterna först 15 mars då det är tillräckligt med naturligt ljus för att växterna inte ska bli rangliga. I år kommer vi förmodligen bara att flytta ut kålplantor från förodlingen i källaren till växthuset i första läget på grund av kylan. De kommer att placeras närmast tegelväggen uppe på ett bord och så kommer vi att hänga fiberduk över på natten.

I och med att bordet är upphöjt kan vi även sätta en värmefläkt under bordet ifall det blir någon natt med mycket minus.

Istället bor plantorna kvar i källaren. Där har vi ledbelysning till övervägande del och några armaturer med gamla T5-lysrör. Det ger tillräckligt med värme i och med att det är under ladugården så någon extra värme behöver vi inte.

Problemet är att när jag byggde hyllorna i källaren så tänkte jag att jag måste få plats med tomater och andra höga växter eftersom jag då inte hade något växthus att flytta ut i. I stället hängde jag upp armaturer i rep och länkar så jag kunde höja och sänka dem för att få optimalt med ljus på växterna.

Det gör att det inte är platseffektivt och det är ett problem en vår som denna när minusgraderna dröjer sig kvar. Till nästa år ska jag därför göra om systemet så jag får många fler hyllor med mindre mellanrum.

Jag behöver egentligen bara ha plats för växter i ”kålhöjd” i själva hyllorna och om jag behöver ha kvar högre plantor så kan de vara på bordet på andra sidan där jag kan höja belysningen.

Jag är oerhört glad över källaren. När elpriserna är höga och våren kall kan det bli en mardröm om man måste värma ett växthus för sina försådder. Även om man satsar på dubbel plast med fläkt i så går det ändå åt en hel del energi för att värma om det är minusgrader varje natt.

De senaste åren har vårarna varit väldigt kalla så det får vi nog räkna med i fortsättningen också. Att fundera över hur man gör det mest energieffektivt är därför viktigt. Vi går över till LED belysning men vi behöver också något som ger lite värme i källaren. Just nu kommer värmen från belysningen men om vi helt går över till LED så kanske vi behöver sätta in ett litet element.