Vi har haft semester i tre dagar. Hela familjen har varit en tur till Oslo för att komma ifrån lite och för att hinna umgås med varandra. Sara och Guillaume har varit snälla och tagit hand om våra djur. Kom hem sent onsdag kväll och runt 10 på torsdag morgon skulle vi leverera grönsaker till Nolhaga slott. Planeten skulle också ha en del. Potatis har gått väldigt bra i år – både att odla och att sälja. Vi skördade resten av färskpotatisen onsdag kväll eftersom det tar rätt mycket tid. Nu har vi några rader kvar av de tidiga sorterna Swift och Montreal som vi ska spara och ha som utsäde nästa år. Vi har även satt Amadine och Cherie men vi får nog vänta och skörda dem en vecka eller två. Satte klockan torsdag morgon och gick ut och försökte få ihop beställningarna. Vi är väldigt småskaliga än så länge och odlingarna är inte särskilt stora än så allt som var beställt kunde vi inte leverera. P1160667Morötter, rödbetor, sallat och potatis hade vi tillräckligt men mangolden har inte tagit sig som vi velat. Sallat har vi försått ny hela tiden men så fort vi satt ut plantor så har sniglarna ätit upp dem. Vi har inte några större problem med mördarsniglar utan här är det åkersnigeln som är värst. Har inte någon bra lösning på det problemet men om någon som läser detta har någon idé får de gärna dela med sig. Först trodde jag att sallatsplantorna dog av vind och sol men även om jag la fiberduk över så försvann de. Då testade jag att sätta avklippta PET-flaskor över och de plantorna fick vara kvar så det måste vara sniglarna som festar på nysatta plantor. Det är synd för om alla plantor som vi satt hade tagit sig hade vi kunnat leverera mycket mer sallat. Får fundera igenom det systemet till nästa år. Morötter har vi sått efterhand. Bäddarna kommer att bli skördeklara med några veckors mellanrum så där kommer vi att kunna leverera.

Värst av de beställda varorna var grönkålen. Vi har haft en invasion av kålmal. Det är ett djur som vi inte bekantat oss med förut. Vi har haft utkik efter kålfjärilen och tänkte täcka med nät så fort vi siktade den första. Det blev istället kålmalen som slog till och eftersom vi inte höll utkik efter den så hann den besöka de flesta kålplantorna innan nätet kom på. Kålmalen är ju betydligt mindre än kålfjärilen så det är lättare att missa den. Nu skulle vi behöva gå över varje blad i odlingen men det har vi inte haft tid med än.

P1160676Det kändes i alla fall bra att kunna packa bilen med det mesta som våra kunder beställt. Det verkar inte som om vi kommer att ha problem att sälja med det vi odlar och producerar. Snarare blir problemet att få fram tillräckligt med varor så att vi kan leverera det som alla vill ha. Det är ju ett angenämt problem. Än så länge är det svåraste för oss att avgöra hur många kilo som finns i landet innan vi börjat skörda. Det är lätt att man tycker att det ser mycket ut och lovar att man kan leverera t.ex. fem kilo. Så börjar man skörda och inser att man får leta noga om man ska få tag på två kilo. Skörda gör man dessutom oftast under stress så de där noggranna anteckningarna som man borde föra blir helt enkelt inte förda.

Resten av dagen har ägnats åt fårflytt och ogräsrensning. På söndag får vi wwoofare igen. Det kommer att bli bra.