Lisa, Bjarne, Phillip och Florian

Den här sommaren har dominerats av tyska wwoofare. Förra året var fransmännen i majoritet men i år har alla wwoofare utom tre varit från Tyskland. Vi vet inte varför – det har bara slumpat sig så. För en tid sedan lämnade Lisa, Bjarne, Phillip och Florian oss. Lisa hade varit här i två månader och resten i en. Vi har haft så mycket att göra så här i skördetider så vi har inte riktigt hunnit skriva några inlägg om deras tid här men här kommer en sammanfattning av allt det arbete de varit delaktiga i och hjälpt oss med.

Varje morgon klockan 8 träffas vi utanför wwoofhuset för att gå igenom dagens arbete. Någon går och tar hand om fåren och de andra tar hand om hönor, ankor och baggar.

De flesta hönorna lägger sina ägg i redena men några väljer att krypa under husvagnarna och lägga ägg i groparna som de grävt där. Därför ingick alltid krälande under husvagnarna som morgonsyssla.

Lisas största jobb har varit att näta in hönsens utrymme med bärnät. Anledningen är en hök som tyckte våra hönor var lämpliga byten. Det har tagit många timmar att sätta upp nät men det kändes nödvändigt att få någonting på plats som räddade livet på våra hönor. Vi vet ännu inte om bärnäten kommer att överleva vintern men det lär visa sig.

Stängsling av skogsbete och arbete med röjsåg har också blivit gjorda.

Stängslingen är inte helt klar än men mycket har blivit gjort.

Många timmar har spenderats i grönsaksodlingen med hjulhacka och rensjärn. Phillip har också tagit på sig att laga vårt alloxnät som skyddar grönsakerna mot harar och rådjur. Vi rekommenderar inte allox tunna nät som stängsel. Det är alldeles för vekt och går för lätt sönder. Skrämda rådjur hoppar rätt igenom. Vi har även deras kraftigare nät och det är mycket bättre.

Här har vi grävt och rensat från kvickrot. I dagsläget så har vi sått en av bäddarna med spenat och en med rödbetor. Den yttre bädden mot vägen är till för blommor som vi sått in. De två andra bäddarna ska vi plantera om våra hallonplantor i till våren.

Bjarne och Florian har byggt stöd till våra bärbuskar för att hålla upp grenarna.

Bjarne har byggt grindar som ersättare till den veka, skeva lösa grind som satt där. Nu finns en större del som inte behöver öppnas om vi inte ska in med traktor och en mindre port som är lätt att öppna.

Alla har de byggt var sin fågelholk men Phillip och Florian valde att bygga några extra att sätta upp i skogen.

En dag hörde Sveriges Radio av sig och ville göra ett reportage. Det kan ni lyssna på här.

Mycket tid har också lagts på skörd. Så här års är det REKO-ringsutlämning på torsdagar, Vikaryd och vår egen gårdsbutik på fredagar och Nolbygårds Matmarknad på lördagarna så det är mycket som ska skördas. Potatis är det värsta. Det är mer ogräs där än på andra ställen och marken är hård och besvärlig. Här har vi inte hunnit fylla på med organiskt material i samma utsträckning. Potatisen har inte heller växt så bra i år så de är små. Vi fyller på med ensilage efterhand som vi skördar för att få bättre jord nästa år.

Bönor behöver skördas minst två gånger i veckan för att de inte ska bli förväxta. Störbönorna blir ett stort vindfång så en dag fick vi sätta tillbaka ställningarna som blåst omkull och staga upp dem med störar. Då är det väldigt skönt att ha fyra wwoofare.

De fick även vara med och skörda den första majsen och ta upp mängder med lök.

Bilen packas inför REKO-utlämning och recept/tipslapp fästs vid alla grönsakskassar.

Efter att wwoofarna tagit hand om djuren på morgonen så gör vi alltid något hårt arbete som till exempel grävning. Återigen så är det skönt att vara fyra wwoofare. Här gräver de ut för grunden till vårt växthus/orangeri som vi kanske hinner bygga i vinter. Lägg märke till alla bärbuskestöd i bakgrunden.

Det kommer att bli bra med ett växthus mot lutan. Nästan rakt i söder. Vi får kanske överta en massa glasrutor som vi ska bygga av.

Först ska vi gjuta en sockel där vi ska mura upp en låg mur. Vi grävde 60 centimeter djupt där det gick men i hörnet gick berget upp till 30 centimeter under markytan.

Det blir varmt att gräva när solen kommer fram.

Sol och värme innebär också honungsskörd och alla wwoofarna ville vara med och hjälpa till när Jonas gick till bigården.

När man är många som arbetar i verkstaden så blir det lätt väldigt stökigt. Lisa gillar ordning och reda så hon tog på sig att städa verkstaden vilket vi uppskattade! Från att ha varit ett totalt kaos så skapade hon ordning och reda och till och med bara ytor där man kan arbeta.

I wwoofvagnen finns en bäddsoffa och Lisa tyckte att det saknades ett bord. Hon byggde ett av två EU-pallar som hon målade och brände och där hon sedan la en glasskiva.

Innan våra wwoofare åker hem så ska de ha byggt en fågelholk var. De får själva bestämma design och var den ska sättas upp. Lisa placerade sin på bastun nere vid ankdammen eftersom det är den plats hon gillar mest på gården. Där har hon suttit många eftermiddagar och kvällar och kopplat av.

De övriga valde att sätta sina på ladugårdsväggen så de syns när man kör in på gårdsplanen. Där sitter redan en del fågelholkar men fåglarna bryr sig inte om det. Vi har fåglar i nästan alla holkar.

Sista kvällen hade vi provgrillning av grönsaker. Morot, gurka, broccoli, majs, sallat, zucchini, lök och vitlök åkte på grillen och betygsattes.

Majsen vann men lök, zucchini, vitlök och morot fick också godkänt. Sallad, broccoli och gurka kommer vi nog inte att grilla igen.

Så var det dags att ta avsked. Det är alltid sorgligt när wwoofare lämnar Östängs Gård.

Florian och Phillip gav sig av tillbaka till Tyskland, Lisa åkte på en veckas semester i Sverige med en vän hemifrån och Bjarne fortsatte att wwoofa i Norge en tid. Vi önskar dem lycka till och välkomna tillbaka.

4 kommentarer

 1. Eva Heldius

  Att woffa är ju så genialiskt ! Å Östängs Gård måste vara jättebra att få vara på ! Ylva och Jonas ni är verkligen förebilder och kunniga gårdsägare 🐝🌻👍🏽

  • Ylva Lundin

   Tack för de orden Eva! Ja det är ett bra system både för wwoofare ohc gårdsägare. Vi gillar verkligen att ha dem här. Speciellt som vi själva inte kan resa nu för tiden 🙂

 2. Kurt

  Inspirera gärna någon att bygga en holk åt tornfalk också, så hjälper de i sin tur att fånga gnagare. Man har också traditionellt satt upp stolpar med en kort tvärslå på toppen på fält för att ugglor skall få en upphöjd sittplats för att enklare fånga gnagare på fälten.

 3. Ylva Lundin

  Tack för den inputen. Tornfalk får det bli och tvärslå känns som en enkel sak att fixa. Kul att få tips på sådant som vi kan göra. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑