När man blir lantbrukare så finns det en uppsjö organisationer som man erbjuds att gå med och bli medlem i: LRF, Hushållningssällskapet, Biodlarföreningen, Svenska Fåravelsförbundet osv. Ibland förstår man inte riktigt nyttan av att vara med, oftast erbjuds man rabatter och en tidning som vi tyvärr oftast inte hinner läsa och det är inte alltid vi tycker att medlemsavgiften motsvarar vad vi får ut av medlemskapet. För en tid sedan gick vi med i LPIV = Lokalproducerat i Väst.  Det kostar 500 kronor och då har vi rätt till rådgivning från någon av experterna på LPIV utan kostnad. Lokalproducerat i Väst är ett resurscentrum för småskaliga livsmedelsproducenter i Västra Götaland. De ordnar resor och träffar kring lokal matproduktion. De har rådgivare inom olika inriktningar som grönsaker, kött, mejeri osv. När vi blev medlemmar kom Oskar Lorentzon ut till oss så vi pratade igenom vår verksamhet. När vi känner att vi behöver mer råd så är det bara att kontakta dem så får man ett nytt rådgivningsmöte. Alla medlemmar finns representerade på kartan på LPIV:s hemsida. Klickar man på någon av symbolerna på kartan kommer man till bild och text kring just det företaget. Vi har ännu inte skickat in bild och text om Östängs gård men det ska vi göra så fort vi hinner. 

I onsdags var det dags för årets Storting i LPIV, på Tjörn. Det blev en tidig morgon när jag (Ylva) träffade Lasse från Nolbygårds ekocafé och bageri på Alingsås station för en kort resa ner till Stenkullen där Pia Eriksson från Alla Goda Ting hämtade upp oss. Vi åkte tillsammans ut till Akvarellmuseet på Tjörn där vi bjöds på frukost. Sedan var det information om LPIV och presentation av deras nya verksamhetsledare Marcus Nyström. Därefter följde ett samtal mellan TV-kocken Lisa Lemke och Marcus Nyström kring vad hållbarhet är. Magnus Karlsson från Ekonomipoolen höll en föreläsning om Ekonomisk hållbarhet  om vikten av att ha likviditet i företaget eftersom man ofta underskattar de investeringar man behöver göra i början och eftersom det dröjer från det att man sålt något till fakturan är betald. Det känns igen. Speciellt det där med att underskatta investeringsbehovet. Det var befriande att han definierade ekonomisk hållbarhet som hushållning med ekonomiska resurser och inte som tillväxt som det ofta är definierat när man lyssnar till folk som pratar om ekonomi. Anders Arena från Vatten Restaurang & Kafé berättade sedan hur de på restaurangen jobbar med social hållbarhet. De börjar bland annat varje dag med gemensam frukost och ser till att alla anställda blir sedda och uppmärksammade. Han lägger också ner mycket tid och många mil på att besöka leverantörerna för att skapa relationer med dem och med den mat de serverar. Vi fick också en presentation av den mat vi senare skulle få till lunch. Sedan var Lisa Lemke tillbaka. Hon berättade om hur hon och hennes man flyttade till Skrea Backe och fann en bakugn i ett av husen. Det gjorde att de öppnade Prostens Pizza på helgerna där de serverar de pizzor de själva skulle vilja äta. Eftersom de väljer bra, lokalproducerade råvaror blir pizzorna dyra men det upplevs inte som ett så stort problem av gästerna när de får klart för sig var råvarorna kommer ifrån. Många människor är beredda att betala mer när de vet att det är bra lokalproducerad mat. Sedan var det dags för en fantastiskt god lunch på restaurangen. En väl tilltagen lunchtid gjorde också att vi hann med en promenad i det fantastiska vintervädret. Skärhamn visade upp sig från sin bästa sida. Efter lunch fick vi välja mellan olika workshops. Jag valde att gå och lyssna på Rikard Brax som är rådgivare inom ekonomi på LPIV. Inte för att jag tycker att ekonomi är roligt men för att jag trodde att det var vad jag bäst skulle behöva. Det kändes lite konstigt att ha en workshop bland alla viner på restaurangen. Workshopen var väl grund men Rikard verkar kunnig och förmodligen kommer vi att anlita honom som rådgivare för Östängs Gård när vi blir lite varmare i kläderna. Eftermiddagskaffe med god bulle följde därefter och sedan valde jag att gå och vara med på en workshop med Helena von Bothmer från Kosters Trädgårdar. Inte för att jag bäst behövde det men för att jag ville. Hennes workshop handlade om social hållbarhet och hur vi skapar goda relationer på en arbetsplats. Det var trevligt. Sedan var det dags för oss att vända hemåt. Om man inte är medlem i LPIV kostade dagen 500 kronor inklusive frukost, lunch och eftermiddagskaffe men för oss medlemmar var det gratis. Det känns som om vi redan har fått valuta för våra 500 kronor. Sammanfattningsvis så var det väldigt trevligt att lämna gården och få träffa så många kunniga människor som är inriktad på lokalproducerad mat. Det enda jag hade önskat mer av dagen var att jag hade hunnit prata med fler människor. Vi var nog ungefär 100 personer och jag hann nog inte med att prata med fler än 20 trots att jag ansträngde mig. Förhoppningsvis blir det fler tillfällen.