Luftfuktighet

För några år sedan vaknade Ylva nästan varje morgon med huvudvärk. Ofta vaknade hon också av att Jonas snarkade. Idag sover vi båda bättre och vaknar mer utvilade. Lösningen för oss blev en luftfuktare i sovrummet.

När Ylva vaknade på morgonen var det som om hon hade haft brist på syre under natten. Det gick så långt så hon sökte läkare för att se om hon hade något fel på andningen. De hittade inte något fel på henne så vi funderade ganska mycket över problemet och till slut kom Jonas på att det kunde ha med torr luft att göra. Vi köpte oss en luftfuktare och det förändrade mycket.

Varm luft är bättre på att innehålla vatten än kall luft. Därför pratar man om relativ luftfuktighet i procent: Hur många procent av den, för temperaturen, maximala luftfuktigheten innehåller luften? När det är riktigt kall luft ute, som det är denna vintern, så blir luften väldigt torr. Fukten lämnar luften i form av dagg, regn, snö eller rimfrost. När vi värmer upp den torra luften så sjunker den relativa luftfuktigheten till mycket låga nivåer. Det kan ge irriterade luftvägar, torra slemhinnor, torr hud och annat mindre behagliga symptom.

Det finns ganska billiga termometrar/hygrometrar som håller koll på både temperatur och luftfuktighet. Med en sådan i rummet kan man få veta om det är torr luft som gör att vi mår som vi gör. Optimalt så ska den relativa luftfuktigheten ligga runt 50% men vintertid är det mycket svårt att uppnå inomhus. Lyckas du med det så har du förmodligen dålig ventilation vilket kan ge dig andra problem.

När luftfuktigheten på vår hygrometer går under 20% visar den LL vilket helt enkelt betyder för låg och då känner vi att vi blir torra i näsan, snarkar mer och vaknar med huvudvärk. Snark och annat kommer redan vid 30% men LL är ju en tydlig vink på att vi ska göra något åt luften.

Som ni som läser bloggen vet så har vi en ny vedspis i köket. Den eldar vi i varje morgon och ofta nästan hela dagen. En pinne i taget i lugn och jämn takt. Vid kaffet visade mätaren att vi hade 21 grader i köket och en luftfuktighet på 24 % vilket är för lågt. (Kvällen innan visade mätaren till och med LL) Då kom vi på att vi kunde ställa en gjutjärnsgryta på spisen och fylla den med vatten för att öka luftfuktigheten.

Efter en timme så hade luftfuktigheten ökat till 32 och det gick lättare att andas. Vi har en värmedriven fläkt uppe på vedspisen som helt enkelt snurrar när vedspisen blir varm. Den hjälper till att sprida vattenångan ut i rummet vilket är ett extra plus.

I sovrummet har vi istället vår luftfuktare som vi framför allt har på några timmar innan vi går och lägger oss och när det är flera minusgrader ute får den vara igång hela natten.

Har du problem med torr luft i ditt hem så finns det även några andra knep att ta till:

  • Skaffa mycket blommor då de och jorden avger fukt
  • Ställ en behållare med vatten ovanför elementen
  • Häng upp våta handdukar
  • Skaffa akvarium
  • Torka tvätten hängande inomhus
  • Ställ upp dörren till badrummet när du duschat
  • Skaffa luftfuktare

Förr fanns keramikgrejer och plastgrejer man kunde hänga på elementen och fylla med vatten men de är inte lika vanliga idag.

Jonas jobbar halvtid som energirådgivare för Alingsås kommun. Sedan vi började fundera över det här med luftfuktighet har han mött många människor som har problem med torr luft inomhus under vinterhalvåret. Det har i sin tur lett till att han tagit fram en broschyr om problemet som du kan ladda ner från Alingsås kommuns hemsida. Där står lite mer om vilka problem låg respektive hög luftfuktighet kan ge. Här är länken till broschyren


2 kommentarer

  1. Carl Eriksson

    Toppen, ska se över detta då jag denna vinter haft svårt att andas med näsan på natten vilket jag normalt inte brukar ha problem med. Vi eldar i vedspis och insats som primär värmekälla ihop med luftvärmepump. Vaknar ofta upp torr i munnen denna vinter.

    Glömmer av er blogg och hur glad jag blir varje gång jag läser den!

    Det senaste inlägget 10 feb gör mig rätt nedstämd då vi precis har sökt eu-ekologisk certifiering. Vad kan vi göra för att få till en förändring med anpassning för småskalig matproduktion? Avgiften på vår certifiering kommer troligtvis vara minst 10% av vår bruttoinkomst från lantbruket detta år.

    Jag ska ta en tur till Sollebrunn och hämta upp en växthus-dörr i februari-mars. Finns det möjlighet att titta förbi på ett besök?

    Hälsningar från Ucklum

    • Ylva Lundin

      Hej!
      Tack för din kommentar. Hoppas du får ordning på andning och näsa. Själva har vi valt att inte certifiera oss utan att istället alltid ha öppet så människor kan komma förbi och se vad vi gör. Vi är så små så vi säljer ändå bara direkt till kund. Du är välkommen att titta förbi. Lycka till med certifieringen och annat!
      /Ylva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑