Idag på morgonen åkte våra wwoofare. De har varit här i drygt två veckor vilket ju inte är så mycket men de har verkligen hunnit med en hel del. Åtta gamla krusbärsbuskar är flyttade ut ur skogen till vår bärodling, stöd och vajrar till äppleodlingen är på plats, alla ekstolpar är kluvna, hönsens vinterhönshus är skurat, ett ny sträcka snigelstaket är påbörjad, diken för rörnedläggning är uppgrävda och sedan igengrävda igen, grönsaker är skördade, bäddar är rensade, verkstaden är städad, djuren har tagits om hand varje morgon, med mera. Idag tog de bussen tillbaka till Frankrike via Oslo med väskorna packade med sill. Svensk kultur i form av nubbevisor, punktlighet och att alla hälsar på varandra på landet tar de med sig tillbaka liksom något mer vältränade kroppar och nya insikter. Att ha wwoofare till hjälp i odlingen är fantastiskt. Tre wwoofare ger sex extra händer och om man bara är noga med hur man instruerar dem så gör de ett kanonjobb. I början när de skördar går det ganska långsamt men de ökar snart takten och blir till stor hjälp. Här skördas squash till gårdsbutiken.
Här skördar de mangold till REKO-ringsutlämning.
Vår wwooflista innehåller många saker att välja mellan. Vi räknar aldrig med att listan ska bli tom utan att varje omgång wwoofare ska åta sig ett projekt som de slutför. Det här gänget har dock betat av en hel del från listan. Vi har fått ekstockar av Richard som vi använt till stängsling men vi har inte hunnit klyva upp alla utan de har blivit liggande på gårdsplanen. Simon blev sugen på att lära sig och med lite instruktioner från Guillaume så blev det ett riktigt bra resultat. Knepet är att få snittet rakt så att det inte bär iväg åt något håll. Man vill ju ha stolparna så raka som möjligt. En regning dag gav de sig på hönsens vinterbostad. All gödsel och strö kördes ut och golv och väggar skurades. Det känns bra att inte ha hönorna i samma utrymme året runt utan att de har en sommarbostad och en vinterbostad. Vi tänker oss att det minskar risken för ohyra.
Förra vintern hade vi en liten flock hönor som nu har fått flytta till Sara och Guillaume. Vi vet inte riktigt vad vi ska ha detta utrymme till i vinter men det behövdes hur som helst städas.
De flesta wwofare får äta några sorters inlagd sill med färskpotatis, smör, gräslök, nubbe och allt som hör till. Det här gänget åt mer sill än de flesta som har provat vår svenska specialitet.
Istället för att göra en fågelholk bad de om att få konstruera en behållare för foder åt grisar och får. Upprinnelsen till det är att när vi skördar så lägger vi rens och osäljbara grönsaker åt sidan och detta går sedan till djuren som foder. Grisarna får t.ex. alla förväxta gurkor, en del squash och lite annat. Fåren får alla kålblad, rödbetsblad och så vidare.
Nu har vi två fack där vi kan sortera och sedan är det bara att köra en skottkärra intill och skrapa ur allt.
Som alltid så är det viktigt att wwoofarna får lämna avtryck på gården. Stabilt bygge som kommer att påminna oss om Manon, Simon och Julie.
Lämna ett svar