Det har varit dåligt med inlägg ett tag. Vi har helt enkelt haft lite för mycket att göra. Grönsakssäsongen är långt ifrån över samtidigt som mustsäsongen är i full gång. Tre mustningshelger har vi klarat av och vi är nog över tre ton äpplen vid det här laget.
Vi mustar dels våra egna äpplen, dels sådana som privatpersoner lämnar in men också inköpta KRAV-märkta äpplen från Äppelriket i Skåne. I år har det varit svårt att få tag på äpplen från Skåne. Förra året köpte vi fyra ton men i år har vi bara kommit över ett ton så det är tur att det är gott om äpplen häromkring.
Vi tar emot äpplen på fredagar 15-18 här hemma på gården och på Nolbygård inne i Alingsås 10-12 på lördagar. Det har varit mycket folk som har lämnat in och det är roligt. Det är mycket frukt som ligger på gräsmattor runt om i Sverige och ruttnar och det är synd.
Min station är tvätt och kross. Äpplena tvättas i en stor balja och lyft sedan upp med hjälp av en lövkorg. När äpplena runnit av lyfts de upp i tratten på krossen. Krossen samlas upp i vita sirapshinkar som vi fått i livsmedelsaffären. Sedan lyfts hinken upp och hälls i tratten så att äpplena krossas en andra gång. Det gör att vi får ut mer must än om vi bara krossar en gång. Sedan lyfts hinkarna in till Jonas station. Redan här har varje äpple lyfts sex gånger. Det här systemet går att förbättra för att minska lyften för det är rätt tungt när man jobbar en hel dag.
Jonas är ansvarig för pressen. Det är flaskhalsen i systemet då det tar lång tid om man vill ha ut all must ur krossen. I början pressade vi med fullt tryck med en gång men då fick vi inte ut all must och pressresterna var ibland rätt så blöta.
Nu kör vi stegvis och pressresterna blir alltid nästan torra.
Lite av pressresterna går till djuren men det mesta samlar vi upp i tunnor.
Vi sprejar mustresterna med microferm för att bokashi-kompostera dem. Sedan sätter vi på ett lock och så får de stå så i tre veckor. Sedan är det tänkt att vi ska blanda med jord och halm för att få bra jord till nästa säsongs odling.
Musten samlas upp i ett fynd från skroten i Bäreberg. Vi hade tidigare en fyrkantig uppsamlingstank som vi kunde ha under pastöriseringsapparaten. Den började läcka i början av säsongen så vi fick lite panik. Vi har inte varit helt nöjda med tanken då den inte rymmer mer än två och en halv pressning. Vi åkte till vårt favoritställe, skroten i Bäreberg. Där hade de en isolerad mjölktank på hjul med välvd botten som är perfekt som musttank. Den rymmer 200 liter vilket gör att vi kan pressa minst fyra pressningar innan vi måste börja fylla bag-in-box. Sedan kan man hålla på att fylla ganska länge innan tanken är tom vilket underlättar. Den som sköter fyllandet kan då stänga av pumpen och gå och packa, stämpla eller något annat som behövs vilket är smidigt eftersom det är pressningen som tar lång tid.
Den som oftast fyller bag-in-box är min syster Anne. Jag brukar vara hundvakt hos henne så hon kommer och hjälper till när hon kan. Kan inte hon så brukar jag växla mellan att krossa och fylla. Det är i och för sig rätt skönt då det inte är lika kroppsligt krävande men det blir mycket effektivare när vi är tre.
Alla påsarna med must lägger vi på avsvalning på bord. Nästa dag så packas de i kartonger för att sedan lagras i affären eller slungrummet tills de ska levereras ut till kund.
Lämna ett svar