Nu har äntligen den mesta utrustningen till vår nya wwoofvagn anlänt. Pastöriseringsmaskinen är en stor pjäs på över 300 kilo som var ganska svår att få ombord. Igår eftermiddag kom Magnus, Marta och Guillaume förbi för att diskutera placering och vidare bygge för att få mustvagnen i ordning till äpplesäsongen.
Guillaume som har jobbat mycket inom restaurang och som dessutom har ett mobilt creperie är van att tänka i flöden och är den som funderat mest över varje saks placering. Han använde skolkrita för att rita upp och märka ut hur han tänker sig att sakerna ska placeras.
Vi har köpt en släpvagn med uppfällbart kapell så att man kan stå ute även om det regnar. Själva äpplekrossen kommer att stå utanför under tak och sedan lyfts de krossade äpplena upp till den hydrauliska pressen. Därefter pumpas musten upp i pastöriseringsmaskinen som har en bag-in-box-fyllare med våg för att få rätt mängd. Så ser planen ut just nu i alla fall…
Pastöriseringsmaskinen drivs av gasol så vi behöver plats för två gasolflaskor. Eftersom vi inser att det kan vara svårt att få tag på vatten ute på marknader kommer vi att ha med vatten för att fylla blåsan i pressen via en pump. Det vattnet kommer inte att komma i kontakt med äpplena utan kan återanvändas vid flera pressningar. Vi kommer att bygga skåp och hyllor där vi kan förvara alla prylar som behövs. Det ser ut att bli ett väldigt bra äppleår i år. Förra året gav inte mycket äpplen men i år ser det riktigt bra ut. Vi kommer dels att musta våra egna äpplen och sälja äpplemust men vi kommer också att ta emot personer som vill få sina äpplen mustade. Mer information om detta kommer när vi har bestämt var och när vi kommer att finnas tillgängliga.
Om oss
Vi, Jonas, Ylva driver sedan 2014 ett småskaligt diversifierat jordbruk med fokus på grönsaksodling, must och honung. På gården finns får, hönor, bin, ankor och katter.
Gårdsbutiken är alltid öppen med ett varierande utbud av grönsaker beroende på säsong. Från och med 24 maj till och med oktober är gårdsbutiken bemannad onsdagar mellan 15:00 och 18:00.
Praktikanter: Vi tar emot praktikanter inom grönsaksodling och agro forestry. Skicka en intresseanmälan till info@ostangsgard.se.
Instagram: ostangs_gard



Vi skördar tomater tre gånger i veckan. Måndag, onsdag och fredag utan undantag. Det är nödvändigt då tomaterna mognar snabbt nu. Bilden visar dagens skörd som vi kommer att sälja på i gårdsbutiken och på marknaden i Alingsås i veckan. Till helgen när vi har öppen gård kommer vi att ha skördat ungefär den här mängden två gånger till så det kommer att finnas tomater så det räcker till alla. Det är få saker som slår smaken av en god tomat!
1 vecka sedan


Just nu skördar vi massor av fantastiskt fina, smakrika grönsaker. Vi har också skördat len och god honung som finns burkad till försäljning. Honungen är inte uppvärmd och inget är tillsatt utan burkarna innehåller bara ren honung av hög kvalité.
Vill ni lägga vantarna på några av våra produkter så är chanserna stora den här månaden då vi är aktiva med Öppen gård, skördemarknader, REKO-ringsutlämningar med direktförsäljning, Alingsås Matmarknad och vår egen gårdsbutik. Kolla in inlägget på bloggen så ser du var du hittar oss.
1 vecka sedan




Jämna veckor är det REKO-ringsutlämning i Alingsås. Unikt för just REKO-Alingsås är att man utöver förbeställda varor även kan handla direkt från vissa producenter.
För er som inte har Facebook så är detta en möjlighet. Vi håller till på Nolhagaskolans parkering 18.30 till 19.00 men många producenter är på plats redan klockan 18.
Hos oss på Östängs gård kan ni, via gruppen REKO-ring Alingsås på Facebook kommande vecka, beställa vitkål, rödbetor, körsbärstomater, bönor och äppelmust men vi kommer även att ha andra grönsaker till direktförsäljning på plats.
Via @reko.alingsas kan ni hos andra säljare även beställa ägg från hönor som lever drägliga liv och kött från betande och bökande djur samt mycket annat.
Genom att handla direkt från lokala producenter bidrar du till samhällets resiliens och dessutom får du tillgång till unika livsmedel.
Det är viktigt att känna till att allt som säljs på REKO-ringen inte är framtaget med ekologiska metoder. Det framgår av varje annons. Står det att det är konventionellt odlat så betyder det oftast att kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel har använts.
1 vecka sedan


Den pengafria puben - Glada Grisen slår upp sina portar igen den 20 september 17-23.
Ta med något du tycker bör finnas på en bra pub och kom som du är. Lokalen är ouppvärmd så vi rekommenderar extra kläder så du inte fryser. Det spelar inte någon roll om du känner oss eller om vi aldrig har träffats - alla är välkomna!
Tanken är enkel. En pub där man inte säljer någonting utan lokalen öppnas upp för de som vill komma. Var och en tar med sig något man tycker behövs på en pub och så skapar man den tillsammans. Inga pengar byter ägare. Kanske blir man bjuden på något att dricka av någon som tagit med sig det – fast det kan man inte veta på förhand. Kanske blir man inbjuden att spela ett spel som någon har haft med sig eller att smaka på något ätbart. Inget går att veta förrän efteråt.
Välkommen!
1 vecka sedan


Mustsäsongen startar 3 september!
Lämna in dina äpplen för mustning:
* onsdagar på Östängs Gård 15-18
* torsdagar på Stora Torget i Alingsås 15-17.
Sex kilo äpplen räcker till en treliters bag-in-box. Vi lägger oss vinn om att blanda så många äpplesorter som möjligt i varje omgång då smaken blir bredare och godare. Det innebär att du inte får tillbaka must av dina egna äpplen men att du får med dig must vid samma tillfälle som du lämnar in.
Läs mer på vår webbsida.
2 veckor sedan






På grund av ett sent återbud från en wwoofare som blivit sjuk har vi möjlighet att ta emot ytterligare en wwoofare under september månad.
Vill du pröva på livet på en gård och delta i odlingarna, mustning, ta hand om djur och andra sysslor för att lära dig mer om livet på landet så kan detta vara din chans. Gå in på svenska wwoof-sidan och bli medlem så kan du söka till oss eller till någon annan gård sedan.
Där kan du också läsa mer om hur det fungerar och se vad andra wwoofare tycker om att vara hos oss.
Välkomna till Östäng
#wwoof #wwoofsweden
3 veckor sedan


Första helgen i september öppnar vi upp gården för besökare lördag och söndag 11-16 i samband med Mathantverkssafari.
På Östängs Gård driver Jonas och Ylva ett småskaligt lantbruk med hönor, får, bin, ankor och grönsaksodling. Grönsakerna odlas för hand i fasta bäddar där ingen konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel används. Här kan du besöka grönsaksodlingen, växthusen, skogsträdgården, djuren och gårdsbutiken.
Guidade visningar i grönsaksodlingen klockan 12.00 och 15.00 och i skogsträdgården 13.00 men alla är välkomna att vandra runt på egen hand också. I gårdsbutiken kommer det att finnas äppelmust, grönsaker, lammskinn och honung att köpa.
3 veckor sedan
Värms hela mustvolymen på en gång, eller är det någon form av flödesvärmare som värmer när det strömmar förbi? Jag har t ex pastörisering av mjölk med en plattvärmeväxlare, det såg mycket smidigt ut, även om den naturligtvis kräver el. Men det blir ju lättare att styra pastöriseringstiden och enklare att kyla efteråt. Men det finns ju genomströmningsvärmare för kranvatten som drivs med gasol.
Det är en genomströmningspastöriseringsapparat. Vår går på gasol.