Oftast vet vi vad vi ska göra och oftast står mer uppgifter på dagens lista än vad vi har en rimlig chans att hinna med. Idag skulle vi haft besök men det blev inställt och plötsligt öppnar sig en dag då man inte har så mycket på listan. Det är en konstig känsla. Det är inte så att vi lider brist på uppgifter men att kunna välja bland sådant som inte är så panikartat för en gång skull känns ganska bra. 

Började med att laga ett hål i golvet där vi trodde att vi skulle behöva gjuta en plint för att stötta upp väggen. Det visade sig bli onödigt och då är det bättre att laga hålet innan någon av oss trillar i. Katterna blir av med en genväg men de har ganska många andra.

Handtaget på hönsens vattenautomat har försvunnit men blev idag ersatt med ett från en gammal hink. 

Det här sorgliga hörnet har inte blivit röjt sedan vi saltade in lammskinnen där efter slakten. Började med att röja undan och hänga upp sparkar i taket. 

Monterade två hyllor som vi fått från ett nedlagt företag. Rätt bökigt att göra själv men till slut fick jag ihop det. 

Hyllorna fylldes snabbt upp men mycket golvyta blev på så sätt ledigt. Vi har köpt alla tunnor med lock som vi hittat på loppisar och second hand för att förvara saker i. Vi vill t.ex. inte ha foder liggande öppet då risken för råttor ökar då. Får man väl in råttor så kan det vara svårt att bli av med dem utan att använda massa råttgift och det vill vi helst slippa. Nu får tunnorna plats och där kan vi förvara säd, bröd, kornkross och hönsfoder. 

Städade ur vår cirkusvagn och mätte upp den för att vi ska kunna aktivera blocketbevakningar på det vi behöver som fönster, panel, sittlavar, golv, skorsten och bastuaggregat. Roligt med ett nytt projekt, speciellt som det inte är någon panik utan det kan få ta den tid det tar. 

Hann med att gosa lite extra med fåren. Vädret var inte det bästa idag, fuktigt och kallt, så sedan gick jag in och gjorde en ritning på cirkusvagnen/bastun. När Jonas kom hem kunde vi gå ut och fortsätta jobbet med väggen och bjälkarna. Det går långsamt framåt. Vi har varit tvungna att såga av några bjälkar som stått på väggen och håller upp taket. Nu bygger vi upp med 2″6 under som vi skruvar i varandra.

Väggen har knuffats in med hjälp av traktorn som nu har fått ny servopump så den är lätt att manövrera. 

Vi får ta bort delar av bjälkarna som bär upp golvet ovanför kostallet då de är ruttna. Vi förankrar dem sedan i väggen med ännu fler 2″6. Två av dessa vita bjälkar är förankrade hittills. När vi släppt ner de avsågade bjälkarna till höger om bilden ska vi sedan flytta granstocken till där lövruskan hänger och lyfta även de två bjälkarna som hålls fast med metallband. Sedan ska traktorn flyttas åt vänster så att väggen kan knuffas tillbaka in även under dem. Den liggande bjälken ska tas bort och ersättas med 2″6 och sedan ska allt på plats och byggas upp igen innan bjälkarna sänks ner. 

Sedan är det bara golvet kvar att lägga. När väggen hade förankrats i bjälken där Jonas sågat bort det ruttna var det dags att sänka granstolpen som står på en domkraft. Vi sänkte ner och upptäckte att vi byggt upp för lite. Fick pumpa upp igen och byta ut en 1″6 mot en 2″6 och pröva igen. När de väl sänkts ned förankrades de ytterligare i takbjälkarna under med hjälp av tjocka reglar. Det blir väldigt stabilt. Känns skönt att få bort så mycket ruttet virke. 

Det är ett pyssel och man får gå lugnt och metodiskt till väga så man inte gör några missar. Vi vill ju inte att bjälkarna ska ge sig av utanför väggen så att taket rasar in.