Idag har vi stått på Nolbygårds Matmarknad för 14:e lördagen i rad, förutom midsommarhelgen. Nästa vecka är sista gången för i år och då sammanfaller den med Nolbygårds Höstmarknad med hantverk och annat trevligt. Idag var det inte jättemycket folk men eftersom marknaden efter hand fått allt fler stamkunder är försäljningen ganska bra ändå. Det är trevligt när människor slutar köpa grönsaker i affären och kommer till oss varje lördag. Våra stammisar skiljer sig från övriga kunder på flera sätt. De har ofta egna påsar med sig, de tar med sig äggkartonger tillbaka och de handlar mycket. Annars märktes det idag att det var helg före löning för många kunder köpte begränsade mängder. Nästa vecka när det är sista marknadsdagen för i år har folk fått lön och dessutom brukar det komma runt 1 000 personer när det är höstmarknad. Vi har börjat lära oss hur mycket vi ska skörda till varje gång men till nästa lördag blir det svårt att beräkna.

Förmodligen kommer vi att köra Nolbygårds Matmarknad även nästa år. Det har varit trevligt även om det kommer att bli skönt att kunna ta ledigt på lördagarna framöver. Den största anledningen till att vi vill fortsätta är att vi har blivit ett gäng försäljare som återkommer många utav lördagarna. Då finns det underlag att fortsätta. Många försäljare som återkommer innebär förhoppningsvis att vi blir fler som kan hjälpas åt med marknadsföring och annat även nästa år när vi inte har projektpengar för att driva projektet. Vi kommer inte att ha råd att annonsera varje torsdag som i år men å andra sidan är konceptet inarbetat  nu så det förmodligen räcker med affischer och sociala medier.

Några av de återkommande försäljarna är Irene med sylt, saft, torkad svamp, olika örtsalt och inläggningar. Hon har ett fantastiskt brett utbud av många olika burkar med gott innehåll. Allt man kan tänka sig hitta i ett gammaldags skafferi finns på Irenes bord. 

Bredvid idag stod Lars med honung. Ibland har han även haft med sig potatis och i början av varje marknadsdag har han med sig ägg men de tar snabbt slut. På grund av Nolbygårds Matmarknad har Lars köpt fler hönor. Vänga gårdsglass har tillkommit i slutet av sommaren och erbjuder flätad ost, haloumi och fantastiskt god glass i olika smaker. Våra favoriter är ljunghonungsglass och vit choklad. 

De som varit med flest gånger förutom vi själva är nog Monica och Lars Rehnström från Åkatorp skafferi. De säljer lammkött, lammkorv, vildsvinssalami, färdiga maträtter, inläggningar och saft. Salamin är en favorit. 

Nolbygårds Matmarknad är ett Leader-projekt och tanken var att vi skulle ha fått stöd från Jordbruksverket. Projektet har beviljats i första instans som är det lokala leaderkontoret Göteborgs insjörike. Vi lämnade in ansökan i början av året och fick den beviljad av Göteborgs insjörike den 9 mars. Efter det ska ansökan skickas in till Jordbruksverket för ett slutgiltigt godkännande och det gjordes kort efter. Sedan har det inte hänt någonting. På jordbruksverkets webbsida står att man kan påbörja projektet innan man fått ett formellt beslut – men att man då gör det på egen risk. Månad efter månad har gått och vi har nu genomfört 14 av 15 marknadsdagar på egen risk. Eftersom vi ännu inte vet om vi kommer att få några pengar så har vi inte vågat göra de investeringar som vi tänkt. Det har delvis gått ut över marknadsföringen. Vi har inte vågat köpa in de banners och skyltar som vi hade budgeterat för. Frågan är om jordbruksverket hinner bevilja projektet innan projektets slutdatum som var satt till sista december.

Ni som läst vår blogg ett tag vet att vi först var lite irriterade på jordbruksverkets sätt att hantera gårdsstödet. Sedan blev vi lite irriterade när vi började med djurhållning och skulle sälja djur. (Nu i veckan sålde vi en bagge men vi kan inte föra över honom på den nya ägaren förrän efter helgen då vi kan ringa jordbruksverket eftersom vi på något underligt sätt inte är djurägare i deras system just nu???) Nu har vi en tredje anledning att vara irriterade på den myndighet som har valt att ha ”Enklare tillsammans” som sin slogan.

Det är tur att Nolbygårds Matmarknad har blivit så lyckad trots detta. Trevliga säljare och trevliga kunder gör att man orkar sträva på trots allt.

Det har varit en hektisk vecka annars. REKO-ringsutlämning i torsdags, marknad idag och i morgon ska jag stå på Vikaryd under Matfesten medan Jonas och André kör årets lamm till slakt.