Idag har det varit odlingskurs på Östäng för tredje gången den här våren. Ett tillfälle per kurs mellan 10-15. Det måtte vara ont om den här typen av odlingskurser för folk har kört från Åmål och södra Småland för att vara med på dem. Kanske är det lättare att komma iväg när utbildningen bara är på en dag så man kan köra fram och tillbaka. Jag känner dock att det blir väldigt mycket att hinna med och gå igenom på en dag.
Vi började i trädgården med presentationsrunda och genomgång av jord och mikrolivets betydelse för jorden. Sedan gick vi för att titta på olika grader av komposterad ströbädd och diskuterade vikten av syresättning i en kompost och skillnaden på kompost och syrning med bokashi.
Vi studerade tomat och kålplantor i växthustunneln och identifierade näringsbrist och diskuterade åtgärder samt tjuvade några tomater i farten. I glasväxthuset diskuterade vi sådder, förodling och plantuppdragning och alla deltagare fick så ett brätte med kålplantor. Vi pratade skillnaden på vatten i tomatväxthus och gurkväxthus och diskuterade vilka plantor som kan planteras ner och inte. Vi hittade några mördarsniglar som vi matade ankorna med och så tittade vi på snigelstaketet och jag berättade hur vi klipper de sniglar som trots allt tar sig in med järnferramol och sax.
Sedan var det dags för lunchrast i trädgården innan vi gick en runda på friland och tittade på ogräs och ogräsförekomst i olika kvarter. Rotogräs kontra fröogräs diskuterades och även ogrässtrategier med falska såbäddar, flamning, att rensa innan ogräset syns, att täcka och att aldrig låta något gå i frö.
Sedan prövade vi hjulhacka, radmarkör, bredgrep och olika typer av rensjärn. Vi gjorde i ordning en bädd och satte årets sista omgång knipplök. Vi pratade successioner och nyttan av att plantera många grödor vid olika tider på säsongen för att få en längre skördeperiod av grödan.
Vi avslutade i trädgården med frågestund och sammanfattning. Jag tror att deltagarna var nöjda även om det var mycket information på kort tid. Jag hade i alla fall trevligt.
Lämna ett svar