Vi odlade 14 bäddar lök 2024 och det var något färre bäddar än vad vi gjort tidigare. Kanske ska vi öka det lite? Vi hade otur med utsädet på rödlök i år så det är lite svårt att säga. Den gula löken har aldrig gått så bra som förra året och utsädet till både gul och röd lök kom från samma företag. Vitlöken kunde gått bättre men purjon är vi nöjda med. Lök är en av våra mest lättsålda varor och populär bland våra kunder.
Kepalök (Allium cepa – vanlig röd och gul lök) odlar vi både som knipplök och som lagringslök. Knipplöken är framför allt bra att stoppa i kassarna tidigt på säsongen. Det ger lite tyngd tillsammans med allt bladgrönt som annars fyller de första kassarna.
Vi odlar en halv bädd gul lök och en halv bädd röd lök i växthuset för tidig skörd och det känns lagom och bra. För att det ska fungera behöver vi sättlöken tidigt och därför behöver vi prata med utsädesfirman om tidig leverans. De börjar annars skicka ut löken till beställare söderut först vilket ju är helt rimligt.
På friland har vi odlat två bäddar gul knipplök och en bädd röd knipplök vilket varit tillräckligt. Vi har satt halva bädden åt gången för att få fin blast under längre tid. Knipplöken sätter vi på fem centimeters avstånd medan vi sätter lagringslöken med sju centimeters avstånd. Vi har odlat fyra bäddar gul lagringslök och två bäddar röd lagringslök samt två bäddar purjolök och tre bäddar vitlök.
Vi gillar att odla lök. Det är i lökbäddarna som vi får kontroll på ogräset och det är tillfredsställande.
Det är i lökbäddarna praktikanterna och wwoofarna får börja träna på effektiv ogräsrensning då löken är relativt tålig, inte är täckt med nät, växer i raka rader och inte har blad som lägger sig ut åt sidorna. Vi rensar helst varje vecka redan innan ogräset syns med ett trådredskap från Svea redskap.
Löken behöver annars inte så mycket tillsyn och omsorg när den väl är i jorden så vi skulle gärna odla mer lök egentligen. Vi har en löktork/ett löklager som gör att vi kan lagra mycket mer lök än vad vi gjort den här säsongen. Vi börjar dock mer och mer uppskatta en period i början av året med färre åtaganden. Lök kan vi sälja året runt men det innebär att vi i så fall behöver åka på fler REKO-ringsutlämningar i januari – april vilket faktiskt inte känns så lockande. Vi mår bra av ett längre försäljningsuppehåll – med undantag för gårdsbutiken.
Vi försöker skörda löken när det är torrt väder. Ska det inte regna så låter vi den ligga i bädden i solen ett par dagar innan vi packar den i nätkassar och lägger in i löktorken. Vissa år har vi varit tvungna att lägga in den i kassar i löktorken direkt efter skörd då det regnat varje dag men det är inte optimalt.
Löktorken fungerar efter torkning även som löklager i början av vintern. Så småningom har vi så pass lite lök kvar så vi istället lagrar den i rummet bakom gårdsbutiken så vi inte behöver värma upp löklagret också.
Årets skörd av rödlök var den sämsta hittills. 50% av lökarna gick i blom och resten blev väldigt små. Det gör att det är svårt för oss att avgöra om löken egentligen skulle räckt eller ej. Vi har varit i kontakt med firman vi köpte löken av och de har haft fler odlare som har hört av sig med samma problem så det ÄR utsädet det är fel på. Oklart vad som har hänt dock för det hade de inte något svar på. Utsädet av gul lök har vi varit väldigt nöjda med och vi har aldrig haft så jämnstora och fina gula lökar som i år. Eftersom odlingsförutsättningarna för gul och röd lök är de samma så måste det vara utsädet det är fel på. Ska komma ihåg att kolla upp inför inköp av utsäde om leverantören har vidtagit några åtgärder för att samma sak inte ska hända igen.
Purjolöken (allium porrum) får vi numer fram väldigt fina plantor av. Vi gödslar purjolöken under plantuppdragningen då de står länge i sina brätten.
Vi får plantor som är cirka 25-30 cm höga och kraftiga vilket gör att vi kan sätta dem i 20 cm djupa hål som vi gör med en egentillverkad purjolökspinne.
Tre rader per bädd. De behöver sedan inte så mycket omsorg utan effektiv ogräsrensning räcker.
Vi har i år gett dem vallörtsvatten utvattnat vid ett tillfälle samt tillfört grönflis av pil under säsongen. Däremot har de inte fått någon grundgödsling utan fått klara sig med det som kålen fick två år tidigare. Purjolöken är inte speciellt näringskrävande inledningsvis utan behöver antingen gödsel som tar tid på sig att bli tillgängligt för plantorna alternativ tillskott senare under säsong. Vi är restriktiva med att tillföra gödsel eftersom vi ligger för högt i fosfor. Nu har vi dock skickat in nytt jordprov och det visar sig att vi har gått ner från klass V till klass IV när det gäller fosfor. Kommande år kommer vi att sätta purjolök direkt efter kål. Det tror vi är bättre ur näringssynpunkt. Normalt rekommenderar man inte att man odlar lök som är beroende av mykorrhiza efter kål som inte samarbetar med mykorrhiza men när vi odlar i fasta bäddar med en växtföljd med många olika kulturer så verkar det inte som om samarbetet med svamparna är helt stört. Kanske beror det också på att alla gångar ligger orörda och att vi inte jordbearbetar mer än mycket ytligt. Purjolöken är annars en växt som kan få problem om förhållandena inte är de rätta just beroende på för höga halter av fosfor. Då fungerar inte mykorrhizan så väl och det kan ge purjolöken problem under torrperioder t.ex.
Vi har odlat två sorter; Rally för tidig sommarskörd och Keeper för sen skörd på säsongen. Kanske ska vi pröva ytterligare en sort 2025. Vi har fortfarande purjolök kvar i landet som vi skördar vid behov. Just nu är de lite svårskördade då marken är frusen så det hade nog varit bättre att lägga dem i lager men allt hanns inte med i höstas. Det gör att vi trots allt inte kommer att odla mer kepalök nästa säsong men däremot ytterligare en bädd purjolök.
Vitlök (Allium sativum/ophioscorodon) är en utmanande gröda att odla. I år har vi odlat tre bäddar och inga vitlökar i växthuset. Vi gillar vitlök men det är svårt för oss att få jämnstora (stora) vitlökar och därmed svårt att få lönsamhet. Så här i slutet så har vi bara minivitlökar kvar till försäljning eftersom kunderna naturligtvis väljer stora lökar. De små är krångliga i köket då skalandet tar väldigt mycket tid.
Utsädet är dyrt och vi tar därför eget utsäde vilket är en risk då de efter några år kan drabbas av virus. Utsäde du köper som utsäde är kontrollerat och säkrare. Vi har inte jättestora inkomster från vitlöken och hade det inte varit för att vi tar eget utsäde och sår en omgång knippmorot i vitlöksbäddarna efter skörd så hade vi haft svårt att motivera att använda tre bäddar till vitlök. Det är en av våra minst lönsamma grödor räknat på bäddmeter.
Vi ger vitlöken en grundgödsling på hösten när vi sätter den i slutet av november. Det brukar bli cirka 150 liter per bädd av komposterad fårgödsel. Vi ska 2025 bli bättre på att vattna vitlöken i april/maj samt ge fler gödselgivor under våren. Grundgödslingen räcker under senare delen av kulturen men vitlöken börjar växa tidigt och då är det inte alltid grundgödslingen finns tillgänglig. Därför tänker vi vattna ut vallörtsvatten med ledningstal 2 vid två tillfällen tidig vår. Vi tänker också att vi ska använda oss av 160 gram kalimagnesia per bädd då vårt nya jordprov visar att vi behöver extra svavel.
2025 ska vi odla vitlök även i växthuset för att kunna lägga tidigt i kassarna. Vi säljer all vitlök vi producerar så vi skulle lätt kunna sälja och odla fler vitlökar. Det går dock inte att motivera i nuläget då lönsamheten inte är så bra trots att vi tar 250 kronor kilot.
Vi tror inte att vi är så bra på vitlök helt enkelt. Andra kollegor till oss får lönsamhet i grödan. Att vi inte lyckas få lönsamheter ser vi dock snarare som en utmaning än ett skäl att ge upp. Nästa år ska alla bli lika stora som den ovan.
Fler borde fröså lök, förutom att man då undviker många sjukdomar så får man ju också ett mycket större utbud. Ett annat alternativ för att minska risken för sjukdomar är att satsa på portislök/schalottenlök som tål lagring mycket bättre