
Vi odlar sju bäddar betor, en bädd spenat och en halv bädd mangold på friland. I år har mangolden inte gått så bra. Sorterna vi valt har gått i blom och bladen har blivit fulare än vanligt – vi funderade på om det berodde på manganbrist. Mangold är aldrig en storsäljare men det är trevligt att ha mangold i kassarna någon/några gånger under säsongen. Vi har ökat antalet bäddar med betor sedan föregående år och vi hade ändå kunnat sälja mer än så.

Betorna har gått bra i år. Bra storlek och riklig skörd. Vi har utökat antalet bäddar sedan föregående år och skulle nog kunna öka ytterligare. Fortfarande inte en av de mest lönsamma grödorna men helt ok. Vi kan få upp storleken och lönsamheten ytterligare genom att gödsla och vattna smartare. Kanske ska vi också försöka gallra lite bättre.

Vi har svårt att få såmaskinen att fungera optimalt när det gäller betor. Det blir ojämn sådd och det är inte konstigt eftersom fröerna är så ojämnt stora. I år har vi löst det genom att se bortgallrade betor som ersättningsbetor som vi tryckt ner där det fattas.

Det var möjligt bara genom att vi hade wwoofare som vi kunde ta hjälp av, annars hade det tagit för mycket tid. Tidigare år har vi sått en del betor i plugg och haft som ersättningsbetor då sniglarna tar en hel del små plantor men när man ändå behöver gallra är ju detta en bättre lösning. Upplever att transplanterade plantor från plugg klarar utplanteringen sämre än omplanterade som grott i jorden ute.

Betorna får inte någon egentlig grundgödsling hos oss. Vårt jordprov visar på borbrist så vi har borgödslat betornas bäddar. Dels innan sådd och dels som bladgödsling.

Vi har också täckt bäddarna med grönflis. Till nästa år tänker vi kanske tillföra kalimagnesia och fortsätta tillföra grönflis. Frågan är om vi ska odla ytterligare en bädd röda betor? Vi odlar vitbetor, gulbetor, polkabetor och rödbetor.

De som är svårast att sälja är vitbetorna och kanske skippar vi dem helt nästa år men vi har speciellt en kund som verkligen gillar vitbetorna och vi upplever att de växer till sig i storlek bättre än t.ex. gulbetor. Vi skulle behöva både fler polkabetor och fler rödbetor för knippning och alla sorters betor för lagring men kan inte prioritera så många fler bäddar med tanke på lönsamheten. Till lagring väljer vi de avlånga sorterna som ger en bra skörd.

I år odlade vi också en halv bädd betor i tunnelväxthuset för tidig skörd. Det ska vi göra igen.

Själva älskar vi kokta betor med smör och salt, ugnsbakade betor ihop med andra ugnsbakade rotsaker och ugnsrostade betor med chèvre och solrosfrön.

Eftersom mangold inte är en storsäljare hos oss så blir den också typiskt styvmoderligt behandlad. Vi behöver helt klart hitta andra sorter som inte går i blom så lätt. Kanske borde vi förodla mangold? Kanske borde vi odla mangold som skördas som hela plantor? Vi funderade på om vi eventuellt har brist på mangan men vi ligger istället högt när det gäller mangan. Bruna fläckar på bladen har gjort att det inte varit roligt att skörda mangold som vanligt. Mangold tycker vi själva är väldigt god gräddstuvad eller i lasagne eller grytor men det är inte någon stor efterfrågan på grödan tyvärr.

Det erbjuder i alla fall en variation i kassarna vid något tillfälle per säsong men vi upplever inte att våra prenumeranter efterfrågar grödan i kassarna vid andra tillfällen. Vi ska försöka täcka sådderna med fiberduk på våren och får fundera vidare över näringstillförseln.
Vi odlar en halv bädd mangold och den andra halvan sår vi nyzeeländsk spenat i. Den nyzeeländska spenaten säljer bättre och bättre hos oss men är extremt tråkig att skörda. Vi har fina stora blad i början av säsongen men lyckas inte hålla uppe produktionen under säsong. Den behöver nog ha tillägg av näring under säsongen.

Spenat odlar vi tidigt i tunneln, tidigt på friland och sent i tunneln. I år körde vi även en omgång sent på friland men det gav inte mycket så det struntar vi nog i i år. Ska också se till att så spenaten en vecka tidigare än förra året på friland.

Spenat är inte heller någon storsäljare hos oss men trevlig när den mår bra. Vi säljer mycket spenat på vårmarknaderna och gillar själva att ha mycket i frysen inför vintern.
Vi ser fram mot att försöka öka stoleken på betorna under nästa säsong. Det är alltid bra att försöka hitta något att sträva efter inom varje växtfamilj för att utvecklas som odlare.
Lämna ett svar